Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět třešňových dezertů: Voňavá a nadýchaná bublanina, osvěžující nepečené bábovičky nebo úžasně vláčný kakaový koláč
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Třešně jsou dalším z krásných pozdravů léta. Máme pro vás pět třešňových dezertů. Připravte si bublaninu, nepečený dezert, taštičky z listového těsta, muffiny i kakaový koláč. Jedna dobrota lepší než druhá.

Letní dezerty s třešněmi

Třešně všemožných odstínů červené nás lákají. Jaké dezerty z nich připravit? Kromě toho, že si na čerstvých třešní pochutnáme, jsou hitem třešňové knedlíky, ať už s peckami nebo bez nich. Knedlíky se dají přichystat z různých těst. Záleží jen na tom, které pro vás je to nejlepší!

Do dezertů používáme větší třešně, aby v nich nebyly převážně pecky, případně slupky. Natrhané třešně opláchneme studenou vodou a necháme okapat

Bublanina

Po třešňových knedlících je právě bublanina nejspíš nejoblíbenějším moučníkem z tohoto ovoce. Každý má nejspíš ten svůj osvědčený recept, ať už na piškotové těsto, nebo třeba šlehačkové. Ideálně, když je recept rychlý a jednoduchý. A pokud milujeme drobenku, můžeme s ní posypat i bublaninu. Aby ovoce neklesalo ke dnu, po omytí ho obalíme v mouce.

Náš tip: Upečte si tradiční českou bublaninu s třešněmi.

Nepečené dezerty s třešněmi

Třešně se dají využít také do nepečených dezertů. Vynikající je obzvláště jejich chladivá varianta. V horkých dnech jsou osvěžující dobroty naprosto skvělé. Mohou být třeba z jogurtu zpevněného želatinou. Dezert, který připravíme do formiček, je pak velmi efektní a může posloužit i jako občerstvení na oslavu.  

Náš tip: Přichystejte si nepečené jogurtové bábovičky s třešněmi.

Třešňové taštičky z listového těsta

Pokud se vám nechce připravovat těsto, je vhodné stále mít v lednici k dispozici listové těsto. Z něj si pak v období třešní můžeme přichystat třeba taštičky s náplní z tohoto ovoce. Taštičky mohou být plné překvapení, kromě třešní si můžeme uvnitř vychutnat lahodný karamel.

Náš tip: Připravte si třešňové taštičky z listového těsta.

Třešňové muffiny

Muffiny můžeme mít v nejrůznějších variantách, nechybí ani ta třešňová. 

Na 12 muffinů potřebujete: 120 g cukru krupice, 40 g oleje, 2 vejce, 1 špetku soli, 150 ml mléka, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g hořké čokolády a 250 g třešní (podle potřeby).  

Jak na to? Do plechu na muffiny vložte papírové košíčky určené k pečení. Pokud je nemáte, musíte formu vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Pokud chcete, můžete odpeckovat třešně. Na jeden muffin potřebujete 4-5 třešní.

Troubu předehřejte na 180 °C. Čokoládu nasekejte nahrubo. Do misky dejte bílky a špetku soli a ušlehejte pevný sníh. Do velké mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s cukrem. Při nižších otáčkách šlehače přilévejte olej a mléko, pak zašlehejte prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a nasekanou čokoládu.

Košíčky naplňte těstem a shora do těsta hlouběji vmáčkněte třešně. Pečte asi 25-30 minut. Upečené muffiny vyndejte a nechte je vychladnout na mřížce.

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Kakaový koláč s třešněmi

Chyběla vám mezi našimi tipy kakaová verze? To nejlepší nakonec. Dezert s třešněmi také vypadá efektně. Obsahuje totiž kakaové těsto, světlou tvarohovo-pudinkovou vrstvu s třešněmi a kakaovou drobenku, což je příjemná změna. Lahodný dezert se také hodí na slavnostní příležitost. Tmavý třešňový koláč je nejlepší po rozležení v lednici. 

Náš tip: Připravte si podle následujícího videa francouzskou bublaninu clafoutis:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více