Pět třešňových dezertů: Voňavá a nadýchaná bublanina, osvěžující nepečené bábovičky nebo úžasně vláčný kakaový koláč
3. 7. 2024 Vaření
Třešně jsou dalším z krásných pozdravů léta. Máme pro vás pět třešňových dezertů. Připravte si bublaninu, nepečený dezert, taštičky z listového těsta, muffiny i kakaový koláč. Jedna dobrota lepší než druhá.
Letní dezerty s třešněmi
Třešně všemožných odstínů červené nás lákají. Jaké dezerty z nich připravit? Kromě toho, že si na čerstvých třešní pochutnáme, jsou hitem třešňové knedlíky, ať už s peckami nebo bez nich. Knedlíky se dají přichystat z různých těst. Záleží jen na tom, které pro vás je to nejlepší!
Do dezertů používáme větší třešně, aby v nich nebyly převážně pecky, případně slupky. Natrhané třešně opláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Mohlo by vás zajímat
Bublanina
Po třešňových knedlících je právě bublanina nejspíš nejoblíbenějším moučníkem z tohoto ovoce. Každý má nejspíš ten svůj osvědčený recept, ať už na piškotové těsto, nebo třeba šlehačkové. Ideálně, když je recept rychlý a jednoduchý. A pokud milujeme drobenku, můžeme s ní posypat i bublaninu. Aby ovoce neklesalo ke dnu, po omytí ho obalíme v mouce.
Náš tip: Upečte si tradiční českou bublaninu s třešněmi.
Nepečené dezerty s třešněmi
Třešně se dají využít také do nepečených dezertů. Vynikající je obzvláště jejich chladivá varianta. V horkých dnech jsou osvěžující dobroty naprosto skvělé. Mohou být třeba z jogurtu zpevněného želatinou. Dezert, který připravíme do formiček, je pak velmi efektní a může posloužit i jako občerstvení na oslavu.
Náš tip: Přichystejte si nepečené jogurtové bábovičky s třešněmi.
Třešňové taštičky z listového těsta
Pokud se vám nechce připravovat těsto, je vhodné stále mít v lednici k dispozici listové těsto. Z něj si pak v období třešní můžeme přichystat třeba taštičky s náplní z tohoto ovoce. Taštičky mohou být plné překvapení, kromě třešní si můžeme uvnitř vychutnat lahodný karamel.
Náš tip: Připravte si třešňové taštičky z listového těsta.
Třešňové muffiny
Muffiny můžeme mít v nejrůznějších variantách, nechybí ani ta třešňová.
Na 12 muffinů potřebujete: 120 g cukru krupice, 40 g oleje, 2 vejce, 1 špetku soli, 150 ml mléka, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g hořké čokolády a 250 g třešní (podle potřeby).
Jak na to? Do plechu na muffiny vložte papírové košíčky určené k pečení. Pokud je nemáte, musíte formu vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Pokud chcete, můžete odpeckovat třešně. Na jeden muffin potřebujete 4-5 třešní.
Troubu předehřejte na 180 °C. Čokoládu nasekejte nahrubo. Do misky dejte bílky a špetku soli a ušlehejte pevný sníh. Do velké mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s cukrem. Při nižších otáčkách šlehače přilévejte olej a mléko, pak zašlehejte prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a nasekanou čokoládu.
Košíčky naplňte těstem a shora do těsta hlouběji vmáčkněte třešně. Pečte asi 25-30 minut. Upečené muffiny vyndejte a nechte je vychladnout na mřížce.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Kakaový koláč s třešněmi
Chyběla vám mezi našimi tipy kakaová verze? To nejlepší nakonec. Dezert s třešněmi také vypadá efektně. Obsahuje totiž kakaové těsto, světlou tvarohovo-pudinkovou vrstvu s třešněmi a kakaovou drobenku, což je příjemná změna. Lahodný dezert se také hodí na slavnostní příležitost. Tmavý třešňový koláč je nejlepší po rozležení v lednici.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká je nejlepší třešňová bublanina? Ta šlehačková je nádherně vláčná, rychlá na přípravu a chutná božsky
Josef Maršálek upekl muffiny s třešněmi a šalvějí: Ta udělá velké divadlo, ale pozor si dejte na teplotu másla, radí cukrář
5 nejčastějších chyb při šlehání sněhu z bílků aneb proč se vám nedařilo