Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech má každý rok nějaký svůj speciální drink. Letos je tím oficiálním nápojem speciální verze slavného koktejlu Negroni. Barman Milan Zaleš pro web Toprecepty.cz prozradil, co je při přípravě Negroni koktejlů nejdůležitější, a nabídl i originální recept.

Filmový drink

Po loňském úspěchu drinku Campari Spritz, který se stal hitem léta, zůstali ve Varech věrni značce. Oficiálním nápojem již 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu ve Varech je opět koktejl, jehož je Campari součástí.

Campari bylo ostatně se světem filmu spjato již mnohem dříve a objevilo se v mnoha slavných snímcích včetně Casablanky nebo filmu La Dolce Vita.

Na festivalu v Karlových Varech se letos míchají tři verze slavného koktejlu Negroni. Přímo před hlavním centrem veškerého dění, hotelem Thermal, můžete ochutnat koktejl klasický s ginem, lehčí s proseccem a novinku letošního roku - koktejl s názvem Negroni KVIFF 58. Ten pro letošní ročník filmového festivalu vytvořil barman Milan Zaleš, ambasador značky Campari.

Jak vzniklo Negroni

Negroni patří mezi nejslavnější světové koktejly. Původ tohoto italského nápoje sahá do počátku 20. století. Tehdy, konkrétně roku 1919, byl zřejmě koktejl poprvé namíchán, jak dokládají dobové účty, v Caffé Casoni v italské Florencii mladým barmanem Foscem Scarsellim.

Ten připravil drink pro hosta, kterým nebyl nikdo jiný než šlechtic Camillo Negroni. Hrabě se totiž při návštěvě podniku dožadoval v té době populárního koktejlu Americano, do něhož se dávala sodovka. Místo sodovky ale chtěl pan Negroni do koktejlu vmíchat gin, aby měl nápoj větší grády. Barman tak učinil a protože hraběti koktejl chutnal, začal jej barman míchat dál a nabízet jiným hostům. 

Originální Negroni

Koktejl se očividně ujal a do dvou let byl populární již po celé Itálii, a dokonce i za jejím hranicemi. Negroni je tak dodnes jedním z nápojů, který nesmí chybět v nabídce snad žádného baru. Díky dokonale vyváženému poměru ingrediencí je označován za jeden z nejdemokratičtějších koktejlů na světě.

V originální receptuře jsou gin, Campari i červený vermut zastoupeny rovným dílem. Jak pro Toprecepty.cz prozradil barman Milan Zaleš, pro koktejl Negroni je nejdůležitější mít hodně ledu. „Bez ledu není ten drink tak kvalitní. Základ je, aby ten led neplaval,“ dodal zkušený profík a poradil i s přípravou.

Na Originál Negroni koktejl podle barmana budete potřebovat: 30 ml ginu, 30 ml Campari a 30 ml Cinzano Rosso.

Postup: Všechny ingredience postupně dávkujte do míchací sklenice naplněné ledem. Jemně promíchejte a přelijte přes barové sítko na kostky či blok ledu do sklenice typu old-fashioned. Na ozdobu použijte pomerančovou kůru.

Popletené Negroni s proseccem

A pokud by na vás bylo klasické Negroni příliš silné, můžete si připravit jeho méně alkoholickou verzi Negroni Sbagliato, v níž je místo ginu prosecco – poměr a množství ingrediencí zůstává stejné (tedy 30 ml prosecca, 30 ml Campari a 30 ml Cinzano Rosso).

I tento koktejl má zajímavý původ. Podle barmana Milana Zaleše vznikl drink před mnoha lety v milánském Baru Basso, když jeden barman do sklenice s připraveným základem na Negroni, v níž měl jen Campari a červený vermut, nalil omylem prosecco místo ginu.

A jak dosáhnout dokonalosti u této verze? Podle Milana Zaleše je třeba na Negroni Sbagliato použít kvalitní víno: „Musí mít uzávěr na korek, nemělo by být jen šroubovací – to je pak jen víno perlivé neboli frizzante. V tomto případě by se mělo použít víno šumivé neboli spumante, ideálně prosecco s označení DOC nebo DOCG, což je ten nejvyšší vinařský zákon v Itálii.“

Na speciální drink letošního festivalového ročníku, Negroni KVIFF 58, jehož součástí je navíc např. parfém z pomerančových květů a prach z malin, si zajděte ve Varech přímo do Campari Lounge u hotelu Thermal. Když sem dorazíte mezi 17. a 19. hodinou, ke koktejlům si můžete dopřát klasické milánské aperitivo v podobě vybraných italských snacků. Čekají vás třeba nakládané olivy, tyčinky grissini nebo uzeniny. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Negroni
Slate.com: The Bar Behind the Cocktail That Conquered TikTok

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024

58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více