Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Andrea Holá dobře ví, jak se postarat o zahradu. Své rady si ale nenechává pro sebe.
Zdroj: Se souhlasem Andrey Holé, freepik / freepik, koláž Toprecepty

Pěstování rajčat je na našich zahrádkách, balkónech a terasách velmi rozšířené. Je s ním ovšem spjato mnoho „problémů“, které mohou snížit úrodu nebo dokonce rostliny poškodit či zlikvidovat. Mezi nejdůležitější věci, na něž musíme dbát, patří i správné zalévání. Jak si s ním správně poradit, vysvětlila pro Toprecepty.cz Andrea Holá, nabízející své zahradnické zkušenosti na Instagramu.

Půda a počasí

Jakkoliv se může zdát, že je zalévání rajčat jednoduchou záležitostí, má svá specifika. Rozhodně se však podle Andrey nedá hovořit o tom, že by vše bylo jasně dané. „Zalévání ovlivňují vlastnosti půdy, někdo ji má více propustnou a někdo těžší s větším podílem jílu,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz zkušená zahradnice. „Záleží také na počasí, když je teplo, zalévá se pochopitelně častěji než v deštivých dnech,“ dodává.

Zároveň připomíná, že podstatný je také druh rajčete, některá jsou totiž mohutná a víc odpařují vodu než ta, co mají menší listy. Je tedy nutné brát každou radu jako vodítko a přistupovat k zalévání i trochu intuitivně. 

Voda a způsob zalévání

Jisté ovšem je, jakou vodu mají rajčata nejraději. Na zalévání je nejlepší dešťová voda, ale použít se dá i odstátá z kohoutku, jen nesmí být moc studená,“ říká Andrea s tím, že lepší je zalévat ráno, aby zemina na povrchu rychle oschla.

Zalévat je lepší s konví, to má člověk představu kolik k rostlině leje vody. Kapková závlaha není špatná, ale musí to být vychytané, aby to nebylo moc ani málo,“ vysvětluje dáma, která se o své zahradnické rady dělí na instagramovém účtu zahradamilhostov.

Kolik vody je třeba

Počasí ovlivňuje „žízeň“ rajčat do velké míry. „Když je teplo, je dobré zalévat obden asi tak 2-3 litry vody k rostlině, hlavně v době, kdy rajčata kvetou a vytváří plody. V deštivých dnech je lepší zálivku omezit na 1-2 x týdně,“ popisuje pro Toprecepty.cz Andrea Holá a zdůrazňuje, že tato čísla jsou určena především pro skleníky a fóliovníky, ale pro zahradu se moc lišit nebudou. 

„Nejlepší je sáhnout tak pět centimetrů do půdy a zjistit, jak je mokrá. Když přijde čas zaštípnout vrchol, asi tak v polovině srpna, aby nám stačily dozrát všechny plody, zálivku omezíme. Stačí tak dvakrát týdně,“ dodává.

Kde děláme chyby

Stejně jako u pěstování jiné zeleniny i u rajčat děláváme přešlapy, které jsou často spjaty právě se zaléváním. Nejčastější chybou je každodenní zalévání a zalévání přes listy. Půda mezi zálivkami by měla na povrchu oschnout,“ radí Andrea.

Ze zkušenosti ví, že dobrým pomocníkem je například mulčování. „To je skvělá věc, zpomaluje odpařování vody, takže můžeme zalévat třeba jen dvakrát týdně. Udržujte také stabilnější teplotu půdy,“ říká pro Toprecepty.cz zkušená pěstitelka. „Není však dobré dávat velkou vrstvu mulče, stačí zhruba 2-3 centimetry. Pozor si dejte na štěpku z jehličnanů, ta okyseluje půdu,“ varuje.

Častou chybou je také přemíra zálivky. „Může způsobit praskání plodů nebo stáčení listů, ale to se muže dít i při nedostatku vody. Když je permanentně vlhká půda, vzniká vysoká vzdušná vlhkost a to může vést k různým houbovým chorobám a plísním,“ říká Andrea Holá.

Náš tip: Z rajčat si můžete podle našeho videoreceptu připravit skvělou omáčku na těstoviny:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více