Vřídelní polévka pro lepší zažívání i na kocovinu: Vaří se přímo z vody z Vřídla a má po ní jemně slanou chuť
3. 7. 2024 Vaření
Karlovy Vary se začátkem prázdnin skloňují hlavně v souvislosti s filmovým festivalem, ale jindy během roku je jedním z největších turistických lákadel termální pramen Vřídlo. A právě z něj se tu v minulosti s oblibou připravovala speciální vřídelná polévka. A protože dnes ji v restauraci neseženete, rozhodli jsme se ji uvařit doma.
Nejteplejší karlovarský pramen
Karlovy Vary jsou svými termálními minerálními prameny vyhlášené. Právě kvůli nim sem lidé jezdí na léčebné kůry a jsou hlavním léčebným zdrojem. Nejznámější z nich je pramen č. 1, který všichni znají pod názvem Vřídlo. Tento horký pramen má teplotu 73 °C, což z něj dělá nejteplejší termální pramen u nás. Pro návštěvníky Karlových Varů je navíc atraktivní pro svou schopnost tryskat až do výšky 12 metrů.
Mohlo by vás zajímat
Vřídelní voda nejen k pitným kúrám
Vřídlo se využívá k pitným kúrám a jako jediný z karlovarských pramenů i ke koupelím. Stejně jako další z místních pramenů je doporučován hlavně lidem trpícím nemocemi trávicího ústrojí. Právě k léčbě různých trávicích obtíží se využívala i speciální vřídelní polévka, která se zde dřív úplně běžně připravovala a dalo by se říct, že je společně s Becherovkou a oplatkami jednou z nejvýznamnějších místních specialit.
Opravdu karlovarská specialita
Dnes zná vřídelní polévku málokdo, v minulosti šlo však o oblíbený pokrm, jehož historie sahala až do 16. století. Vzhledem k tomu, že tehdy žilo v této oblasti hlavně německé obyvatelstvo, byla známá spíš pod názvem sprudelsuppe. Říká se, že ji poprvé připravil pro hraběte Rudolfa Chotka kuchař a cukrář Jan Jiří Pupp, zakladatel dynastie Puppů ve Varech, která postupem let vybudovala slavný Grandhotel Pupp.
Polévka pro lepší zažívání i na kocovinu
Polévka se nejprve podávala na snídani, později se servírovala jako lehká večeře pacientům, kteří měli problémy se zažíváním, aby se jim lépe usínalo. Říkalo se však o ní, že byla i vynikajícím lékem na kocovinu. Postupem let se na vřídelní polévku pozapomnělo, recept později objevilo vedení Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád, a to se rozhodlo ji vrátit na výsluní.
Zpočátku se podávala jen při výjimečných příležitostech, později se jí inspirovali i v Grandhotelu Pupp, kde ji ovšem připravují v trochu pozměněné podobě jako tzv. krémovou polévku. V současnosti do ní již ani nepoužívají vřídelní vodu, ale mattonku, dále přidávají smetanu a jablečný ocet, takže trochu připomíná kulajdu.
Vylepšená houbami a bramborami
Originální vřídelní polévka je poměrně jednoduchá zahuštěná polévka s vejcem ochucená muškátovým oříškem, která se podávala jen s opečeným rohlíkem. Již původní receptura povolovala vylepšovat polévku i houbami, ty ale údajně mohly být nasbírány jen v karlovarských lázeňských lesích mezi Dianou a Linhartem.
Posléze se začala polévka doplňovat dalšími ingrediencemi, například bramborami, houbami, česnekem, libečkem, šalvějí nebo kmínem. Pomocí různých přísad tak mohla polévka působit jemně projímavě, pokud měl pacient opačný problém, připravovala se pro něj tak, aby působila protiprůjmově. Polévka by se také neměla solit, neboť jí slanou chuť dodává sám minerální pramen.
Vřídelní polévka podle originálního receptu
My jsme se rozhodli vyzkoušet vřídelní polévku v původní verzi, a tak jsme ji připravili podle originálního receptu, a to přímo z vřídelní vody, kterou jsme si načepovali během návštěvy filmového festivalu. A jak zní tedy recept?
Budete potřebovat: 3 šálky vřídelní vody, 2 lžíce jíšky (hladká mouka, máslo), 2 žloutky, 1 rohlík, máslo, čerstvou petržel a muškátový oříšek.
- Do vroucí vřídelní vody vmíchejte jíšku, okořeňte špetkou muškátového oříšku a čtvrt hodiny povařte na mírném plameni. Na závěr vmíchejte žloutky. Polévku v žádném případě nesolte.
- Na rozpálené pánvi nasucho opražte na kousky pokrájený rohlík.
- Podávejte s osmaženými kousky rohlíku a ozdobte nasekanou petrželkou.
Naše zkušenosti: Polévka je krásně krémová. Je hodně jemná a její chuť je trochu nevýrazná, zkrátka taková dietní. Je v ní hodně cítit chuť minerálky a vajíčka. I když píšou, že by se neměla solit, na náš byla málo slaná.
Na originální recept se můžete podívat v naší galerii:
Zdroje informací:
Regiony.rozhlas.cz: Vřídelní polévka - zapomenutá karlovarská specialita
Splzak.cz: Prameny
Karlovyvary.cz: Co se zde léčí
Náš tip: Podobnou jednoduchou polévku s jíškou si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024
58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Koktejl Negroni letos opět září mezi hvězdami filmového plátna. Barman prozradil, co při přípravě nepodcenit
Jak na perfektní vývar s krupicovými nočky: Šéfkuchař hotelu Pupp prozradil trik, který fantasticky pozvedne chuť jídla
Reportáž: V kavárně hotelu Pupp si budete připadat jako filmové hvězdy, zajít si sem na dortík a kafe je zážitek
Přečtěte si Zobrazit více
Vřídelní polévka pro lepší zažívání i na kocovinu: Vaří se přímo z vody z Vřídla a má po ní jemně slanou chuť
Tajemství Becherovky: Původně to měl být lék na žaludek, populární bylinný likér je dnes základem slavného koktejlu Beton
Karlovarské minerální prameny, které léčí: Ochutnat můžete horké Vřídlo, oblíbený pramen Mlýnský i chladnější Štěpánku