Ochutnali jsme vřídelní kávu: Karlovarská specialita kromě prvního pramene obsahuje i ten třináctý a zaplatíte za ni 145 Kč
4. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Chystáte se ještě letos do Varů na festival nasát trochu té atmosféry? Pokud vás kromě té festivalové láká i ta lázeňská, neměli byste kromě oplatek a ochutnávky minerálních pramenů vynechat vřídelní kávu. Nabízejí ji v kavárně hned u Vřídla a za vyzkoušení rozhodně stojí.
Specialita od Vřídla
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se pomalu chýlí ke konci, nějaké projekce a večírky však festivalové diváky ještě čekají. Pokud během návštěvy lázeňského města zavítáte i k proslulé skleněné kupoli, v níž do výšky dvanácti metrů tryská nejproslulejší pramen Vřídlo, možná si ze strany Tržiště všimnete kavárny Respirium nabízející posezení i na ochozu Vřídelní kolonády. Právě zde si můžete objednat místní unikát – vřídelní kávu.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční karlovarská káva
Vřídelní kávu v současnosti připravují právě jen v této jedné kavárně, dřív šlo o běžnou karlovarskou specialitu. Původně se jí říkalo karlovarská káva a v minulosti byla tradiční součástí tzv. karlovarské snídaně. Ta se podávala na předzahrádkách lázeňských domů vždy v 10 dopoledne a kromě karlovarské kávy k ní patřily i karlovarské rohlíky a vřídelní polévka a lázeňští hosté si u ní četli Karlovarské noviny (Karlsbader Tagblatt).
Káva byla specifická i způsobem přípravy. Dělala se totiž ve speciálním porcelánovém překapávači, jemuž se říkalo karlovarský příbor a který vymysleli v karlovarské porcelánce. Káva se vyznačovala slanou chutí, čehož se později dosahovalo tak, že se do normální kávy přidávalo trochu soli.
Káva ze dvou pramenů
Na vřídelní kávě je výjimečné, že se připravuje přímo z vřídelní vody, prvního karlovarského léčivého pramene. Ten je se svou teplotou 73 °C nejteplejším pramenem u nás a využívá se k pitným kúrám i ke koupelím. Káva, kterou nabízejí v kavárně u Vřídla za 145 Kč, se připravuje podle moderní receptury z klasického espressa. Kromě Vřídla, které je tzv. prvním karlovarským pramenem, obsahuje i pramen označovaný jako třináctý (i když ve skutečnosti opravdový minerální pramen tohoto čísla ve Varech rovněž existuje) – tedy Becherovku.
Jak se dělá vřídelní káva?
Káva se připravuje tak, že se nejprve do šálku nalije espresso, to se zalije směsí vřídelní vody a Becherovky a celá káva se podává ozdobená šlehačkou. A jak to celé chutná? Jde o nápoj hodně vydatný, který vám klidně nahradí i dezert. Nejvíc nás na něm překvapila právě lehce slaná chuť, kterou jsme nečekali a která je v jinak sladké kávě poměrně zvláštní.
Jen chuť kávy nám v nápoji přišla poměrně slabá, spíš ji přebíjel známý bylinný likér. Pokud ale máte v oblibě ochucené kávové nápoje se šlehačkou, rozhodně neváhejte a na vřídelní kávu se ve Varech vydejte.
Náš tip: V létě přijde víc vhod káva ledová. Tu si snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024
58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Oblíbená polévka pro zahřátí Gulášové polévky připravujeme z hovězího masa, klobásků, salámu, hlívy ústřičné nebo třeba z fazolí či sójových kostek.… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
V římském hrnci skvěle upečete maso, brambory i zeleninu bez tuku. Poradíme, jak s ním zacházet
Hrnec je určený k pečení a zapékání masa, brambor a zeleniny. Teplota uvnitř je rovnoměrně rozložená, takže výsledný pokrm je propečený a maso si… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
12 nejlepších jídel pro odlehčení jídelníčku: Najezte se a zhubněte!
Máte pocit, že se vám kolem boků během Vánoc… Číst více
Tajemství chuti pravé maďarské gulášové polévky: Kromě kvalitního masa potřebujete i dobrou papriku!
Nejlepší gulášovka je ta ohřívaná! S čerstvým… Číst více
5 tipů na lehké jarní večeře aneb Jak se večer najíst, abyste nehladověli, ale přitom hubli
Hubnete a chcete přitom jíst nejen zdravě, ale i… Číst více
7 nejlepších receptů z telecího masa potěší děti, seniory i rekonvalescenty. Jemné maso chutná výtečně
Nejčastěji bývá k dostání kýta na řízky nebo kližka s kostí zvaná ossobuco. Ta je vhodná na dušení. Místo telecího můžeme v některých receptech… Číst více
Jak hubnou slavní: Ilona Csáková, Laďka Něrgešová i Jan Punčochář sází na přerušovaný půst, ale každý po svém...
Snažíte se na začátku roku shodit nějaká kila?… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté pečivo plněné tvarohem a meruňkami
Přidáno před 6 hodinami
Křehký rybízový koláč
Přidáno před 12 hodinami
Višňové nanuky s čokoládou
Přidáno před 13 hodinami
Cuketové polévka s vepřovým vývarem
Přidáno před 15 hodinami
Rychlá buchta Margot
Přidáno před 16 hodinami
Salát s lilkem a cuketou
Přidáno 5. 7. 2024 21:06
Přečtěte si Zobrazit více