Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co si přibalit s sebou do letadla? Jídlo a pití není zakázané, vzít si můžete sendvič, ale i salát či láhev s vodou
Zdroj: Freepik, jannoon028

Máte naplánovanou dovolenou letecky, ale letíte jen kratší vzdálenost a s nízkonákladovkou? I v takovém případě se ale vyplatí si vzít na palubu letadla nějakou menší svačinku. Co je možné si přibalit do příručního zavazadla a jak si zajistit, abyste během letu netrpěli žízní? 

Jídlo a pití v letadle

Dávno již minuly doby, kdy jste při cestě na dovolenou s cestovní kanceláří i na krátké trasy ihned po vzlétnutí obdrželi krabičku s teplým jídlem a nápoj zadarmo. Dnes se teplé menu podává jen na dlouhých letech trvajících déle než šest hodin, a ani to nemusí být vždy pravidlem.

Samozřejmě záleží na třídě a letecké společnosti, kterou si vyberete, pokud ale letíte nízkonákladovými aerolinkami, nějaké občerstvení zdarma rozhodně neočekávejte. Nějaké jídlo a nápoje se sice na palubě letadla obvykle nabízí, ale často za poměrně vysoké ceny. Nějaká menší svačinka zabalená v příručním zavazadle tak rozhodně přijde vhod. 

Je lepší být připraven na vše

Možná si říkáte, že ty dvě hodinky bez jídla a bez pití v letadle vydržíte, nikdy ale nevíte, co vše se může stát. Let může mít zpoždění a vy tak můžete v odletové hale nebo dokonce i v letadle na ranveji uvíznout i na několik hodin.

Problém může nastat i po příletu do destinace, kdy vás nemusí hned pustit z letadla. V letadle by vám sice při nějaké takové nepředvídatelné a několik hodin trvající situaci měli nabídnout sami nějaké občerstvení, vždy je ale lepší se spoléhat sám na sebe. 

Svačinky pro děti a nemocné

Na svačinky do letadla by měly myslet hlavně rodiny s malými dětmi, ale i lidé s nějakými zdravotními problémy, diabetici především. Vlastní jídlo se vyplatí také pro lidi s různými alergiemi, například celiaky. Nikdy totiž nevíte, zda bude v nabídce i nějaký pokrm pro vás vhodný, může se také stát, že budete sedět na konci letadla a jídlo na vás nezbyde. 

Co je povolené do letadla?

Spousta lidí si myslí, že do letadla (respektive přímo na palubu) není možné si brát žádné jídlo ani pití, není to ale tak úplně pravda. Obecně platí, že na palubu letadla do příručního zavazadla je možné si vzít jen tekutiny, krémy nebo gely, které se vejdou do nádoby o objemu 100 ml.

Všechny tyto tekutiny pak musejí být zabalené v průhledném uzavíratelném sáčku o maximálním objemu 1 litr. Vše ostatní o vyšším objemu musí být umístěno do odbaveného zavazadla. Co si tedy vlastně do letadla můžete vzít?

Povolené potraviny 

Z výše uvedeného pravidla vyplývá, že se týká hlavně nápojů, jídlo si tedy můžete vzít na palubu letadla téměř bez omezení, pokud tedy nejde o jídlo tekutější konzistence

  • Do příručního zavazadla je tak možné si zabalit různé sendviče, nakrájené ovoce, zeleninu, klobásy, sýry, oříšky, krekry, sušenky a podobně. Veškeré jídlo by mělo být zabalené v uzavíratelném sáčku nebo v krabičce
  • Za tekutiny se považují polévky, pyré, jogurty, tvaroh, majonéza a zavařeniny. Ty vám do letadla nepovolí, stejně jako konzervy
  • Do letadla není vhodné si brát potraviny podléhající rychlé zkáze, případně takové, jejichž zápachem byste mohli obtěžovat ostatní cestující. 
  • Bez omezení si lze vzít i veškeré jídlo pro děti, hlavně kojence
  • Povolené jsou léky a dietní jídlo na dobu cesty (doporučujeme mít při sobě lékařský předpis nebo potvrzení).

Jak je to s nápoji v letadle?

Podle pravidla o povolených tekutinách by se mohlo zdát, že si žádné nápoje do letadla vzít nesmíte. Tato nařízení ovšem platí převážně pro průchod bezpečnostní kontrolou.

  • Doporučujeme si proto vzít s sebou vlastní láhev, do které si můžete vodu před odletem načepovat. Třeba na pražském letišti je spousta pítek, kde je možné si vodu doplnit. 
  • V bezcelní zóně se nacházejí i automaty na nápoje, kde si rovněž můžete vodu koupit, případně i v místních restauracích, a pak si ji přelít do vlastní láhve. Tam ale počítejte již s vyššími cenami
  • Pokud si koupíte nějaký nápoj nebo jinou tekutinu v letištním obchodě, musí zůstat během letu spolu s účtenkou zapečetěné v neporušeném bezpečnostním balení (tzv. STEB) tak, jak vám je dali během nákupu. Pozor, pokud cestujete hodně nalehko jen s malým příručním zavazadlem, mohou po vás chtít, aby se vám taška s nakoupeným zbožím vešla do příručního zavazadla. 
  • Maximální objemový limit se netýká tekutin pro děti a kojence. Dětem je možné vzít například kojenecké mléko, džusy a další výživu, s to v množství nezbytném na dobu letu. Jako dětský nápoj nejsou považovány limonády typu Coca-Cola a podobné. Samozřejmě ale trochu záleží i na domluvě s posádkou. 

Náš tip: Jako svačinku si můžete do letadla udělat třeba tyto vynikající sendviče podle našeho video receptu

Zdroje informací: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více