Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo podle horoskopu na dovolené: Býk by měl zapomenout na míchané drinky a Střelec si raději odpustit grilované maso
Zdroj: Profimedia a Freepik, sergiorojoes/koláž Toprecepty

Dovolená už je v plném proudu. Lidé se přemisťují z místa na místo a objevují nové zážitky. Jejich nedílnou součástí jsou i ty gastronomické. A aby byly jen příjemné, je potřeba především v zahraničí přemýšlet o tom, co jíme. Víte, čemu by se jednotlivá znamení horoskopu měla vyhýbat?

Zrádné all inclusive?

Pokud jedeme na dovolenou k moři s cestovní kanceláří, velice často máme stravování formou „all inclusive“, tedy po celý den k dispozici něco k jídlu a hlavně neomezeně (ne)alko pití. Kromě pár kil navíc si ovšem jako suvenýr můžeme přivézt i zdravotní potíže. Ty se nevyhýbají ani těm, kteří cestují na vlastní pěst. A na co si tedy dát pozor?

Beran (21. března – 19. dubna): Pozor na zmrzlinu

Pro Berana je typická dovolená se spoustou aktivit. Rád poznává především města, a to většinou na vlastní pěst. Také se tak i stravuje. Když se bude Beran chtít osvěžit v parném dnu a vychutnat si kornout zmrzliny, vyplatí se mu pořídit si v obchodě balenou. Od pouličního prodavače bude rozteklá a pokulhávat může i hygiena.

Býk (20. dubna – 20. května): Moc alkoholu škodí

Býk má rád luxusní destinace a luxusní hotely. Často se vydává na Zanzibar, Maledivy či Seychely. Z hotelového rezortu obvykle nevystrčí ani nos a popíjí. Zrádnými se pro něj mohou stát míchané drinky, ze kterých bývá pěkná kocovina.

Blíženci (21. května – 20. června): Tapas mohou překvapit

Nejčastěji se s Blíženci potkáme ve španělské Andalusii. Pobyt u moře prokládají návštěvami památek a ochutnávkami místních specialit. Doběhnout je mohou typicky španělské tapas. Ty bývají k pití zdarma a „dobrý piják“ se může propít i k místnímu guláši fabada. Je otázkou, jestli to bude ještě vnímat...

Rak (21. června – 22. července): Vodu jen balenou

Dovolená je pro Raky nejlepší v blízkosti řek a jezer. V Evropě má Rak nejraději Skotsko, ale za vděk vezme i půvabným okolím italského jezera Garda. Tam se v poslední době vyskytl problém s kvalitou vody, proto je třeba i kávu vařit jen z balené.

Lev (23. července – 22. srpna): Čeká na něj faraonova pomsta

Horké slunce milující Lvi se i v parném létě vydávají za ještě parnějším počasím. Nepřekvapí, že jejich cílem je exotický Omán nebo dostupný Egypt. Tam se jim může krutě vymstít led v nápojích, který vyvolá žaludeční problémy.

Panna (23. srpna – 22. září): Polévku raději ne

Když náhodou jedou na zahraniční dovolenou, Panny se spokojí s Baltským mořem v Polsku. Tam mohou ochutnávat především pokrmy z čerstých ryb. Pozor ale na polévku s názvem czernina. Sladkokyselá polévka z kachní krve se sušeným ovocem a kořením je silně aromatická a nemusí sednout každému.

Váhy (23. září – 22. října): Mořské plody opatrně

Plavba na luxusní zámořské lodi je pro Váhy ideální, protože mohou během dovolené poznávat spoustu míst. Jídelníček tu vyhovuje i gurmánům, Váhy by ale měly být opatrné v případě konzumace mořských plodů, které nemusí být dostatečně tepelně upravené.

Štír (23. října – 21. listopadu): Oběd zasytí na zbytek dne

Štíři mají rádi rakouská alpská jezera. Rakouská kuchyně je vyhlášená, nicméně některá jídla jsou hodně sytá a vydatná. Čočka se slaninou a knedlíkem je na chuť vynikající, ale když si ji dáte k obědu, do večera budete odpočívat.

Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Gril raději vynechat 

Slunné italské Toskánsko si užijí Střelci. Kromě koupání v moři si dopřejí místní jídla a skvělá vína. Pokud si objednají grilovaný steak, hrozí nebezpečí, že nebude dokonale propečený a způsobí zdravotní potíže. 

Kozoroh (22. prosince – 19. ledna): Tzatziki se rychle kazí

Kozoroh rád létá na řecké ostrovy. Tam si užívá například pravý gyros doplněný omáčkou tzatziki. Vzhledem k tomu, že se vyrábí z jogurtu, nemusí už být, když je v parném létě delší dobu na stole, v kondici (a Kozorozi pak také).

Vodnář (20. ledna – 18. února): Zásoby s domova se vymstí

Ačkoli od podzimu plánuje dovolenou, nakonec Vodnář zase pojede do Chorvatska. Největší nebezpečí pak hrozí ze surovin dovezených z domova. Ani řízek není věčný a otevřená paštika už druhý den nemusí být bezpečná.

Ryby (19. února – 20. března): 

Jih Evropy a Středozemní moře na Maltě nebo v Portugalsku milují Ryby. Mají rády čerstvé osvěžující ovoce. Nepříjemně překvapit ale může meloun. Lepší je koupit si ho celý, uchovat v ledničce a pak porcovat. Již naporcovaný a balený může skrývat různé bakterie.

Náš tip: Podle našeho video receptu si připravte třeba tuto typicky letní tresku.

Zdroje informací:

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

rd.com: Find the Ideal Place to Travel Based on Your Zodiac Sign

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více