Co s pálivými ředkvičkami? Do pomazánek, ugrilované jsou skvělou přílohou a u čerstvých v salátu pálivost potlačí malý fígl
8. 7. 2024 Vaření
Ředkvičky jsou skvělou a snadno dostupnou zeleninou. Ale co dělat s pálivými ředkvičkami? Poradíme, jak je zbavit této nepříjemné chuti a nabídneme tipy, kde se dá taková zelenina v kuchyni využít.
Co pálí na ředkvičkách
Ředkvičky jsou drobnou zeleninou, která krásně obohacuje naše jídelníčky. Ředkvičky vypěstujeme během 4-5 týdnů, jsou proto dobře dostupné. Někteří lidé se obávají, že by mohly být pálivé a raději jsou opatrní.
Typickou štiplavou chuť získávají ředkvičky díky hořčičným silicím, které se uvolňují tím, jak je koušeme. Proč jsou vlastně pálivé? Jde o obranu rostliny před škůdci. Drobná pálivost může být příjemným osvěžením v jídle, ale všeho moc škodí. Pálivost vzniká nedostatkem vláhy. Proto pokud chceme nepálivé ředkvičky, měli bychom je zalévat. Protože nemají rády horko, přes parné léto bychom je neměli vystavovat vysokým teplotám. I to je totiž důvodem jejich pálivosti.
Mohlo by vás zajímat
Co s pálivými ředkvičkami
Ředkvičky jsou na přípravu velmi univerzální a je možné si je přichystat na řadu způsobů. Z ředkviček se dají vyrobit pickles, tedy nakládané ředkvičky. O potlačení pálivosti se postará ocet.
Během teplých měsíců také často grilujeme. Zkoušeli jste už využít ředkvičky na grilování? Skvělou přílohu si zamilujete.
Ředkvičkový salát
Ředkvičky se báječně hodí do salátu. Mohou v něm hrát větší roli, či pouze posloužit jako drobná dekorace. Můžeme je nastrouhat, ale i nakrájet na plátky. Fíglem na zmírnění pálivosti je jejich lehké posolení.
Milovníky pikantních chutí zaujme ředkvičkový salát, ve kterém chutě doplňují i hermelín, rajčátka, salátová okurka a chilli dle snesitelnosti. Výsledek je báječně křupavý.
Ředkvičkové pomazánky
V syrové podobě můžeme ještě ředkvičky dobře využít do pomazánek. Jejich seznam je poměrně bohatý, protože tato zelenina se dobře hodí prakticky ke každé surovině.
V jednoduchosti je síla, takže můžeme ředkvičky třeba jen nastrouhat najemno a smíchat s pomazánkovým máslem. Chuti prospěje bílý pepř a pár kapek citronu.
Další možností je ta nejjednodušší ředkvičková pomazánka. Máslo, smetanový sýr a smetana se postarají o lahodnou chuť.
Vařená vajíčka, sýr, majonéza a pažitka spolu s ředkvičkami jsou výbornou pomazánkou, která nejlépe chutná na krajíci čerstvého chleba.
Se štiplavými ředkvičkami si můžeme pohrát v osvěžující pomazánce, kdy pikantní zelenině konkuruje hořčice a cibulka. O zjemnění se postarají uvařená vajíčka a směs másla a sýru.
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…
Pečené ředkvičky
Za vyzkoušení stojí i pečené ředkvičky. Nečekaná dobrota díky tepelné úpravě přichází o pálivost. Na doladění můžeme využít sůl, pepř, uzenou papriku, ale také tymián, rozmarýn, česnek, cibuli. Variantou je česnekový a cibulový prášek. Na pečení omyté ředkvičky rozpůlíme a rozložíme vedle sebe. Zakápneme je olejem, hodí se třeba řepkový. I pečené ředkvičky poslouží jako základ pro výborný salát.
Zdroje informací:
https://pardubice.rozhlas.cz/proc-redkvicky-pali-a-jak-vypada-topinambur-6031878: Proč ředkvičky pálí
Náš tip: Z ředkviček si můžete připravit třeba ředkvičkový salát s majonézou podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičky jsou malé krásky s velkým účinkem. Která jejich část je nejzdravější?
Ředkvičky v truhlíku? Vypěstujete si je na parapetu i na terase díky těmto jednoduchým postupům
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičkový salát s majonézou báječně chutná a je tak jednoduchý, že ho levou zadní zvládne i naprostý začátečník
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Mleté maso s ředkvičkami podle rodinného receptu redaktorky Hanky: Sójová omáčka a zázvor dodají pokrmu šmrnc