Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bezlepková pizza pro Áňu aneb Po pár neúspěšných pokusech jsem nakonec zvládla i tu domácí
Zdroj: Hana Malénková/koláž Toprecepty

Snad jako každé dítě i naše Áňa zbožňuje pizzu. Když jí před dvěma lety zjistili celiakii, musela jsem řešit, jak jí tu klasickou nahradíme. Těsto jsem si dřív připravovala doma, ale s tím bezlepkovým to bylo poměrně složitější. A tak jsem se pustila do experimentování. 

Když Áně zjistili celiakii

Naše dcera Anička je úplně normální devítiletá holka a od ostatních dětí ji odlišuje jen to, že musí držet bezlepkovou dietu. Celiakii jí zjistili před dvěma lety, když jí bylo sedm, a od té doby se snažíme nějak zvládat. Není to žádná katastrofa, navíc Anička zatím neměla žádné zdravotní problémy a na nemoc jsme přišli vlastně náhodou, život nám to ale stejně změnilo, jak jsem psala již v předchozích dílech našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Kynuté těsto je nejproblematičtější

Když vašemu dítěti zjistí celiakii, máte dvě možnosti, musíte buď vařit vše dvakrát nebo přejít na bezlepkovou dietu celá rodina. My to tak nějak kombinujeme, pokud ale peču, tak většinou jen z bezlepkové mouky nebo bezlepkových směsí. Za tu dobu jsem si vychytala palačinky, koláče z litého těsta, bábovku, lívance a podobně, jen to kynuté se mi stále nějak nedařilo. Bezlepkové mouce totiž chybí to, co je pro kynutí těsta důležité, a to je právě lepek. Udělat tak kynuté koláče nebo právě pizzu je poměrně věda. 

Jak jsme hledali bezlepkovou pizzu

Právě pizza byla jedním z jídel, které Áňa po zjištění celiakie asi nejvíc řešila. Společně s těstovinami totiž patří k jejím nejoblíbenějším jídlům. Vlastně asi jako v případě většiny dětí. Zatímco těstoviny nahradíte snadno a ty bezlepkové seženete snad v každém obchodě, s pizzou je to složitější.

Pizzerií nabízejících bezlepkovou pizzu totiž u nás moc není, i když i takové jsme naštěstí našli. Zkoušeli jsme i různé bezlepkové korpusy, které je možné sehnat a nakonec jsme skončili u mražené bezlepkové pizzy z Lidlu. Ta naštěstí Áně i její sestře Dorince chutná, tak si ji vždycky dávají na půl. 

Pokusy o domácí pizzu

Stále jsem se ale odmítala vzdát představy, že bezlepkovou pizzu zvládnu upéct doma. Zkusila jsem to podle klasického receptu, jen jsem vyměnila pšeničnou mouku za bezlepkovou směs. Nejlépe mi fungovala Schär Mix B, která je přímo určená na kynutá těsta, a také Jizerka.

S těstem jsem se ale vždy poměrně natrápila. Těsto se hodně lepí, měla jsem ho i dost tekuté, takže jsem do něj musela přidávat hodně mouky navíc oproti původnímu receptu. Nakonec se mi vždy podařilo to nějak „uplácat“, ale musím říct, že mě to stálo hodně nervů. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Pizza z rýžové mouky podle italského receptu

Jak jsem psala již v předchozích dílech, nemám moc ráda bezlepkové směsi, které se prodávají, a mým cílem bylo zvládnout pizzu i z jednodruhové přirozeně bezlepkové mouky. Zapátrala jsem tedy na italských stránkách a nakonec jsem našla recept s rýžovou moukou, který se mi osvědčil. Kromě rýžové mouky se do těsta přidává i kukuřičný škrob (který můžete nahradit bramborovým), ten jí dodá tu správnou křupavost.

Těsto kyne kratší dobu, než bývá běžné (klasické těsto na pizzu se doporučuje nechat kynout přes noc), ale nadvakrát, což mu dodá vláčnost. Pizza je z něj ale vynikající, a to natolik, že si téměř nevšimnete, že jde o bezlepkovou pizzu. Pokud vás láká ji vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 250 g rýžové mouky, 250 g kukuřičného škrobu (maizeny), 7 g sušeného droždí, 200 g vlažné vody (pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidejte 50 ml vody), 30 ml extra panenského olivového oleje, 10 g soli, 300 ml rajčatové passaty, podle chuti oregano, 300 g mozzarelly, šunku, bazalku na ozdobu.

  1. Rýžovou mouku a škrob společně prosijte do mísy. Přidejte droždí rozpuštěné ve vodě a začněte vše míchat. Přidejte sůl a olej a vypracujte těsto buď vařečkou nebo v robotu. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat dalších 30-50 ml vody, ale mějte na paměti, že těsto se během kynutí roztáhne, protože není příliš pružné.
  2. Těsto nechte 2-3 hodiny kynout na teplém místě přikryté potravinovou fólií. Mělo by však zdvojnásobit svůj objem, může to tedy trvat i delší dobu. Vykynuté těsto rozválejte na olejem potřený nebo papírem vyložený plech o rozměrech 25 x 20 cm. Pak je opět přikryjte potravinovou fólií a nechte ještě hodinu kynout. 
  3. Jakmile je hotové, odstraňte fólii, přidejte rajčatovou passatu, posypejte oreganem a solí a pokapejte olivovým olejem. Pečte při 200 °C nejprve 25 minut. Obložte mozzarellou a šunkou a pečte dalších 10 minut. Hotovou pizzu ozdobte bazalkou. 

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Rychlou pizzu můžete udělat i z tortill. Pokud použijete ty kukuřičné, máte hned její bezlepkovou verzi. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více