Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak grilovat kuřecí maso? Podle těchto rad bude krásně propečené a úžasně šťavnaté, důležité je používat dokonale čisté nádobí
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Kuře je libové, snadné na přípravu a nevyžaduje dlouhou přípravu. Proto se celé nebo jeho části často využívají na grilování. Jak ale grilovat kuřecí maso, aby bylo správně připravené a nezpůsobilo zdravotní komplikace?

Co grilovat z kuřete

Grilování populární letní úpravou pokrmů, ale i po zbytek roku občas grilujeme v troubě. Kuřecí maso je přitom velmi oblíbené. Grilovat můžeme nejen samotná stehna, prsa, křídla, ale také celé kuře. Každá část přitom vyžaduje určitá pravidla. Pokud by nebylo maso dobře připravené, mohli bychom si způsobit zdravotní komplikace. Šťavnaté grilované maso nebude díky našim radám problém.

Jaká hygienická pravidla dodržovat při grilování 

Při grilování kuřecího masa si můžeme zadělat na slušné zdravotní problémy, pokud bychom nerespektovali určitá hygienická pravidla. V horkých dnech to chce ještě více opatrnosti. Na co se zaměřit?

  • Už při přinesení nakoupeného syrového masa ho oddělte od ostatních potravin, jinak by mohlo dojít k tzv. křížové kontaminaci. To znamená, že by se mohly dostat škodlivé patogenní organismy na ostatní jídlo.
  • Nože a prkénka používejte pouze na přípravu syrového masa. Ihned poté vše důkladně omyjte včetně rukou.
  • Kuřecí maso nemyjte! Kapičky vody z kuřete by mohly dopadnout na ostatní předměty, třeba na nádobí na odkapávači.
  • Marinádu na maso použijte vždy čerstvou. Když budete chtít stejnou marinádu dát na hotové maso, množství rozdělteMarinované maso i samostatně zabalenou marinádu dejte zpět do ledničky, kde jsou ideálně 4 °C. 
  • Průběžně si dobře myjte ruce. Pokud jdete dělat jinou činnost, měli byste mít čisté ruce. 
  • Na obracení masa a na servírování by mělo být samostatné náčiní.
  • Hotové grilované maso musí být dobře tepelně upraveno. Rozhodující je teplota uvnitř masa (alespoň 77 °C). Díky tomu zamezíte bakteriálním patogenům a parazitům vniknout do jídla. Díru po vpichu teploměru zakápněte olejem, aby šťáva zůstala v mase. 
  • Salmonela a jiná průjmová onemocnění jsou typické letní problémy právě po konzumaci málo upraveného kuřecího masa. 
  • Kuřecí maso nemá být po grilování krvavé. Pokud ho nakrojíte a teče z něj krvavá šťáva, je nutné maso vrátit zpět a na nové nandavání použít čistý talíř i příbory.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak grilovat kuřecí maso

Než začnete grilovat, je třeba přístroj dobře prohřát a odstranit zbytky po předchozím grilování. Gril potřete olejem nebo špekem a ztlumte ho. Nejlepší je kuřecí maso grilovat při 160-180 °C, ale teplota se těžko odhaduje.

A jak se grilují jednotlivé části kuřete? Pokud máme celé kuře, bude se hodit gril s víkem. Při tomto způsobu je nejlepší variantou placaté kuře, protože se rychleji propeče. Pokud máme otáčivý gril, napíchneme kuře na něj.

Snadno a rychle připravíme kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Nepotřebujeme víko. Během grilování můžeme maso mírně potírat marinádou. Obecně je lepší přebytečnou marinádu z kuřete sundat. Pokud máme gril s uhlím, vznikaly by jejím odkapáváním karcinogenní látky, které by se nalepovaly na maso. 

Doba grilování vždy záleží i na tloušťce prsou. Kuřecí prsa stačí tepelně upravit zhruba 6 minut z každé stranyMaso otáčíme pomocí kleští, ne vidličkou. Propíchnutím masa vyteče šťáva a maso je vysušené. Na pomalé dokončení dáme kousky masa na kraj roštu. Prsa budou uvnitř šťavnatá a na povrchu s jemnou křupavou kůrkou. 

Jak grilovat kuřecí křídla? Dáme je do středu grilu na přímý žár, stačí z každé strany po dobu 2 minut. Pak grilovaná křídla dáme na půl hodiny na kraj grilu. 

Nakonec maso necháme odpočinout. Hned po vyndání ho zakryjeme alobalem a necháme tak 5 minut. Odpočinutí zakrytého masa je vhodné i u prsou a stehenních řízků. Maso pak bude šťavnatější.

Grilovat můžeme i kuřecí stehna, ale tepelná úprava je delší. Vhodnější je maso předem vykostit.

Náš tip: Přichystat si můžete třeba kuřecí prsa Totonto podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Den smažených krevet

Den smažených krevet

Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více