Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět jednoduchých letních drinků: Kokosová Margarita s plátkem zázvoru, mangový Mango Mule nebo nealko bublinky na ledu
Zdroj: Freepik, freepik

Léto patří večírkům pod širým nebem, posezením u plážového baru nebo různým festivalům. Nějaké osvěžující více či méně alkoholické drinky se k nim báječně hodí. S těmito pěti koktejly budou vaše prázdniny dokonalé bez ohledu, zda je strávíte na pláži třeba v Itálii nebo u jihočeského rybníka. 

Koktejly, které snadno uděláte i doma

Míchaných nápojů existuje celá řada. Některé jsou prověřené dlouhými desetiletími, jiné vznikly teprve nedávno. Jisté je, že různé koktejly oživí každou akci, ať už jde o narozeninovou oslavu, grilovačku nebo jen posezení s přáteli. I když jsou některé drinky doménou barmanů, spoustu z nich dokážete snadno připravit sami doma. A pokud vám chybí inspirace, můžete vyzkoušet třeba některý z následujících pěti koktejlů. Zaujme vás víc svěží Margarita nebo voňavé Fragolini?

Kokosová Margarita

Toužíte po drinku, s nímž si budete připadat jako někde v Karibiku? Pokud vás láká něco jiného než léty prověřená Piña Colada, zkuste tuto exotickou kokosovou Margaritu. Klasická Margarita je populární koktejl z tequily a pomerančového likéru Cointreau, tato je ovšem navíc vylepšená o kokosovou vodu a zázvor. A jak si ji připravíte? 

Budete potřebovat: 3 cl cointreau, 2 cl bianco tequily, 3 cl kokosové vody, 3 cl čerstvé limetkové šťávy a 5 plátků čerstvého zázvoru. 

Postup: Všechny ingredience včetně plátků zázvoru dejte do shakeru, dobře protřepejte s ledem a přeceďte do sklenice na Margaritu. Tu můžete předem ještě ozdobit plátkem zázvoru a okraj potřít solí. 

Šumivé Fragolini

Jahody a šampaňské je prověřená kombinace, která je příslibem romantického rande a vytváří dojem výjimečných chvil. Tak proč si ji neužít trochu jinak v koktejlu Fragolini. Tento nápoj je vlastně variací na známý italský drink – rossini, v němž se kombinuje prosecco s jahodovým džusem. V tomto případě můžete použít jakékoliv šumivé víno, a to pak doplnit jahodovým pyré. Příprava drinku je jednoduchá, vytvoříte ho doslova za pár vteřina a ani hlava se vám po něm tolik nezamotá. A jak na něj?

Budete potřebovat: sklenku na sekt, vychlazený sekt (např. Bohemia Sekt), jahodové pyré s obsahem ovoce alespoň 50 %, jahodu na ozdobu a led.

Postup: Nejprve si řádně vychlaďte sklenku. Nalijte do ní 1 díl jahodového pyré, přidejte 3 díly vychlazeného sektu a ozdobte čerstvou jahodou. Podávejte na ledu.

Mražený Limoncello Spritz

Limoncello Spritz se stal jedním z hitů loňského léta, kdy možná dokonce lehce zastínil i roky populární Aperol Spritz. Drink, v němž hořkosladký Aperol, nahrazuje sladký a svěží citronový  italský likér Limoncello, je oblíbený i letos a setkat se s ním můžete ve stále více barech. Chcete-li se v horku osvěžit opravdu ledovým drinkem, můžete si klasický Limoncello Spritz oživit ještě citronovou zmrzlinou. Jak na to? 

Budete potřebovat: 2 kopečky citronového sorbetu, 90 ml Limoncella, 180 ml prosecca, 1 šálek ledu a plátek citronu na ozdobu. 
Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru a promixujte dohladka. Přelijte do sklenice a ozdobte plátkem citronu. 

Mango Mule

Mango Mule je moderní a svěžejší variací na jeden z klasických amerických koktejlů  Moscow Mule, který se připravuje z vodky, zázvorového piva a limetkové šťávy a typické je pro něj hlavně podávání v měděných kalíšcích. Koktejl existuje v mnoha variantách, z nichž jedna z nich je právě Mango Mule, obohacená o tropickou a sladkou chuť manga. A připravit si ji můžete klidně i do sklenice. Jak na to? 

Budete potřebovat: 6 lžic vodky, 110 g mraženého manga, 3 polévkové lžíce limetkové šťávy, 4 lžičky javorového sirupu, led, 180 ml zázvorového piva, mátu na ozdobu. 

Postup: Dejte vodku, kousky manga, limetkovou šťávu a javorový sirup do mixéru a promixujte dohladka. Do sklenice nejprve dejte led, na něj nalijte mangovou směs a dolijte zázvorovým pivem. Promíchejte a ozdobte lístky máty. 
Pokud alkoholickým drinkům moc nefandíte, můžete si nealkoholickou verzi Mango Mule koupit rovnou hotovou v krabici od Relaxu. 

Nealkoholické bublinky na ledu

Báječný letní večírek si můžete užít i bez kapky alkoholu. To ale neznamená, že byste si nemohli dát žádný drink. I abstinenti nebo řidiči mohou popíjet stylově, stačí si přiťuknout  krásně vychlazeným nealkoholickým sektem Bohemia Sekt ICE, který obsahuje 0 % alkoholu. A jak si jej vychutnat? Nejlépe se snítkou máty a doplněný ovocem. Příprava drinku je opravdu jednoduchá.

Budete potřebovat: balonovou sklenku, vychlazený Bohemia Sekt ICE 0%, snítku máty, led a maliny. 

Postup: Do větší balonové sklenky vložte kostky ledu, nalijte vychlazený nealkoholický sekt, ozdobte snítkou máty a případně přidejte ještě maliny. 

Náš tip: Pokud máte rádi klasiku, můžete si namíchat slavné kubánské mojito podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku