Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letíte na dovolenou k moři a odlétáte z pražského letiště v Ruzyni? Jak je patrné z různých zpráv o zpožděných letech a dalších karambolech, člověk nikdy neví, jak dlouho se na letišti zdrží. Pokud by to bylo déle, než jste předpokládali, možná vás přepadne hlad. A pak jistě oceníte tipy na místní restaurace. Vydali jsme se do terénu, abychom pro vás zjistili, jak tam vaří a kolik to stojí.

Kam na jídlo na letišti?

O letištích je známo, že jídlo ve zdejších bistrech a restauracích nebývá úplně nejlevnější. To platí hlavně pro bezcelní zónu, do níž se dostanete až po odbavení, kde třeba za obloženou bagetu zaplatíte od 170 do 230 Kč

Pokud tedy máte v plánu se na letišti najíst, je lepší zůstat ve veřejné části, tedy ještě před odbavením vašeho zavazadla. Právě zde najdete podniky, kde můžete zahnat hlad, aniž by to zruinovalo celý váš rozpočet na dovolenou. Naše reportérka Nikola navštívila celkem tři provozovny a vyzkoušela místní jídlo. A zde je výsledek jejího testování. 

Vietnamské bistro Banh Mi Ba

Bistro s vietnamskou kuchyní Banh Mi Ba, které se nachází v přízemí Terminálu 2, navštívila Nikola jako první. Restaurace s příjemným posezením se kromě klasických vietnamských nudlových jídel, jako je třeba salát bun bo nam bo nebo polévka pho, specializuje na vietnamské bagety zvané banh mi, které nabízejí s různými náplněmi.

Nikola zvolila bagetu s trhaným marinovaným vepřovým. Bageta byla podle jejích slov krásně voňavá a uvnitř hezky šťavnatá. K tomu si navíc objednala liči limonádu, jež ji překvapila svou nepřeslazenou chutí. Cena za vše byla 218 Kč.

Restaurace Runway - jídelna s tácy

Hned poté zamířila reportérka Nikola do největší restaurace na letišti Runway, která je na Terminálu 1 a dostanete se do ní i z tranzitní části (stačí jít podle ukazatele FOOD COURT). Ve veřejné části, kam se dostanete, i když nikam neletíte, je možné si posedět i na terase a pozorovat letadla. Jde o klasickou samoobslužnou jídelnu, kde si jídlo objednáte a na táce donesete ke stolku.

Právě tato kantýna je hodně využívána zaměstnanci letiště a v nabídce mají českou i mezinárodní kuchyni, dětské menu i svačinky na cestu do letadla. A otevřeno mají nonstop. Nikola zvolila, jak sama zmínila, tak trochu vánoční pokrm, a sice řízek s bramborovým salátem.

Salát ji sice moc nezaujal, neboť byl planý a neochucený, vše ale vynahradil šťavnatý řízek.  K pití si dala malinovku za 12 Kč. „Tu ale teda nedoporučuju, protože maliny moc neviděla,“ zhodnotila Nikola. Za toto menu zaplatila Nikola 222 Kč

Mattoni Bar na svačinu

Úplně nakonec zamířila reportérka Nikola do Mattoni baru, který je rovněž v Terminálu 1. Právě toto místo je ideální k tomu koupit si tu svačinku na cestu, pokud jste si ji zapomněli vzít z domova. Nevaří tu, takže na menu mají jen studené balené jídlo. Můžete si tu ale dát i kávu se zákuskem.

Nikola si vybrala sýrový sendvič, nugátový koblížek a mattonku. „Vlastně mě nic z toho nezaujalo a návštěvu doporučuji hlavně při menším hladu, na svačinu nebo pokud se chcete před letem uvolnit nějakým drinkem v hezkém podniku,“ shrnula návštěvu Nikola. Celkem utratila 203 Kč

Útrata ve všech podnicích byla přibližně stejná. Pokud se ale chcete opravdu vydatněji posilnit před cestou, doporučujeme nejvíc Runway, hlavně milovníkům klasické české kuchyně. Ti, kteří mají v oblibě tu asijskou, budou určitě nadšeni i v Banh Mi Ba, kde si nemusíte dát jen bagetu. 

Náš tip: Pokud nechcete na letišti moc utrácet, zabalte si do krabičky třeba tento těstovinový salát.

Recepty k tomuto článku