Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběry ovoce a zeleniny patří mezi nejvyhledávanější „atrakce“, spojené s létem a jeho příchodem. Uvědomují si to i mnozí farmáři, kteří nabízejí na svých polích možnost si nasbírat například jahody, okurky nebo česnek. Na Vysočině se do samosběrů pustila mladá rodina Pechových, kteří svou nabídku rozšiřují rok od roku, navíc se jim dokonce daří nezdražovat. Pro Toprecepty.cz se svěřili, co letos na farmě nabízejí a za jaké ceny.

Samosběr zůstává hitem

Jak popisuje Gabriela Pechová, která s manželem hospodaří na farmě nedaleko Pelhřimova, zájem o samosběry každým rokem stoupá. „My v tom vidíme potenciál. Každý zdaleka nemá možnost si vypěstovat něco na zahrádce nebo alespoň na balkóně. Takže to bereme jako zážitek a velké podílení se na sklizni,“ říká pro Toprecepty.cz mladá farmářka

„U našeho samosběru hrášku a okurek je navíc dobrá cena, takže úspora byla opravdu velká. Do hrášku bylo možné jít i s dětmi a ty se bavily trháním lusků náramně,“ dodává. 

Po okurkách se zaprášilo

Okurky nakládačky, jejichž cena se pohybovala podle velikosti od 10 do 30 korun za kilogram však k velkému překvapení Pechových zmizely během tří dnů. „Nabízeli jsme je jak na objednání (nasbírané od nás), tak formou samosběru. Zájem byl obrovský, jsme nadšení a mrzí nás, že nemůžeme přijímat další objednávky,“ popisuje Gabriela s tím, že v příštím roce určitě proběhne samosběr okurek znovu, ale na mnohem větší ploše. 

Ceny česneku se nemění

Místo okurek se tak opět stal tahákem číslo jedna zdejší česnek, u kterého Toprecepty.cz zajímalo, zda se nějak liší oproti loňsku jeho cena. „Nezměnila a nezmění se ani v příští sezóně. Česnek na zeleno s natí je v ceně 100 Kč za kilogram a při odběru dvaceti a více kilo se cena snižuje na 75 korun za kg,“ říká farmářka.

„Oproti loňsku v letošní sezóně nabízíme dle dozrání i české odrůdy s cenou 125 Kč za kilo, která po množstevní slevě klesá na stovku. Teď jsme měli také odrůdu Bjetin, která je výborná v tom, že nevadí žlučníkářům,“ popisuje Gabriela.

Výhoda pro starší

Jedna změna oproti loňsku ale u česneku přeci jen nastala. Místo samosběru nabízí Farma Pech za stejné peníze, jako byl v roce 2023 samosběr, prodej z pole. „Sklizeč sváže česnek do svazků, ručně vyklepeme hlínu z kořenů a česnek je pro zákazníka připravený na stánku. U nás se zákazník neumaže,“ směje se Gabriela. „Může přijet cestou z práce, z výletu, ze svatby, z kostela. Nevadí ani špatné počasí, stánek je dostatečně zastřešený a pohodlně se schová několik zákazníků,“ dodává.

Výhodu v prodeji z pole vidí i pro starší zákazníky. „Hodně k nám jezdí a volají babičky a dědouškové, kteří jsou třeba po operaci kyčlí a podobně. My jim zeleninu doneseme až do auta a nemusí se trmácet desítky metrů po poli,“ říká Pechová pro Toprecepty.cz.

Jak to vypadá na farmě, kde seženete mnoho druhů zeleniny se můžete podívat do naší fotogalerie:

Náš tip: Když budete mít kvalitní česnek, můžete si z něj podle našeho video receptu připravit skvělý dresink

Recepty k tomuto článku