Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na salmonelu z melounu! Hrozí hlavně u těch nakrájených, ale i u melounů doma špatně skladovaných
Zdroj: Freepik. xb100

Zažívací problémy vám v létě nemusí způsobit jen zmrzliny, majonézové saláty nebo nedostatečně tepelně upravené maso, ale třeba i melouny. Na nich se totiž mohou vyskytovat nebezpečné bakterie, způsobující choroby jako je salmonelóza či dokonce úplavice. Jak ale předejít riziku nakažení?

Oblíbené melouny

Melouny, hlavně ty vodní, jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce (ačkoli ve skutečnosti jde o zeleninu) a k létu patří. Jsou sladké, šťavnaté, osvěží a v horkých dnech jsou i dokonalým zdrojem tekutin. U melounů se většinou obáváme jen toho, že nás bude bolet břicho, když se jich přecpeme. Způsobit ovšem mohou i závažnější zdravotní potíže

Melouny a salmonelóza

Možná vás to překvapí, ale melouny jsou dokonce jednou z nejčastějších příčin letní salmonelózy, kterou si obvykle spojujeme jen s konzumací nedostatečně tepelně upravených vajíček nebo kuřecího masa.

Nejvíc nebezpečné jsou hlavně melouny, které se prodávají již nakrájené, problematické ale mohou být i celé, pokud je předem neumyjete a po rozkrojení je budete špatně skladovat. 

Množení bakterií

Melouny, stejně jako okurky, totiž obsahují velké množství vody, jak říká Karolína Four, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. Kromě toho ale nemají dostatečně nízké PH, tedy nejsou dostatečně kyselé, takže se na nich mohou snadno množit různé bakterie, např. salmonely, listerie, escherichia coli či dokonce shigella, která vyvolává dokonce úplavici. Choroby, které způsobují, se projevují hlavně průjmy, nevolností, zvracením, bolestí břicha ale i chřipkovými projevy a horečkou.  

Salmonela ze slupky

A jak tedy nákaze zabránit? U melounů nastává největší problém po jejich rozkrojení. Slupka melounu totiž může být znečištěna půdou nebo závlahovou vodou, v nichž mohou být různé chemické látky a bakterie.

Tyto mikroorganismy se pak mohou dostat do dužiny prostřednictvím nože nebo špinavých rukou. Pokud je pak takový meloun skladován při trochu vyšší teplotě, začnou se tyto mikroorganismy velmi rychle množit. 

Dostatečné umytí

Z toho důvodu je proto nutné meloun vždy pořádně umýt předtím, než jej začnete krájet, případně klidně i vydrhnout kartáčkem nebo otřít antibakteriálním vlhkým ubrouskem. Pokud rozkrojený meloun nesníte, můžete si jej nechat na později, ale v tom případě jej musíte skladovat v lednici při teplotě do 5 °C.

I tak by doba skladování rozkrojeného melounu neměla přesáhnout 3-4 dny. Když byste si brali meloun někam ven na výlet nebo na piknik, čímž byste ho vystavili vyšším teplotám, je nutné jej sníst do 4 hodin. Pak už jej raději vyhoďte, jak radí odborníci. 

Melouny skladujte v chladu

Pozor byste si měli dát hlavně na melouny, jež se prodávají již rozkrojené. Polovina nebo řez melounu se obvykle zakrývají jen potravinářskou fólií, pod níž se opět snadno a rychle bakterie množí. Největší riziko je samozřejmě při vyšších teplotách. Jestliže tedy nemáte jistotu, že byl meloun celou dobu uskladněn v chladicím boxu, raději jej nekupujte. 

Náš tip: Podobně rizikové jako melouny jsou i okurky. Z nich si můžete připravit třeba limonádu podle našeho video receptu

360training.com: The safe way to cut and store watermelon
dotyk.cz: Pozor na melouny, varují hygienici. Mohou být zdrojem salmonely a úplavice

Témata

Recepty k tomuto článku