Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Sušenky Lucie zdobil „puntík“ džemu a dělaly se  ve dvou variantách. Ty vanilkové si můžete jednoduše upéct doma
Zdroj: Se souhlasem Retro muzea Brno

Pamatujete na sušenky Lucie? Za socialismu patřily k nejoblíbenějším sušenkám, které klidně zastaly funkci pohoštění pro návštěvy, když nebyl čas upéct. Díky svým tvarům se na talíři krásně vyjímaly, jinak barevný střed je navíc krásně oživil. A právě ten měla spousta lidí nejraději. 

Sušenky z dob minulých

Sušenky Lucie jsou jednou z těch sladkostí, které už bohužel v současnosti neexistují, v minulosti je ale lidé zbožňovali stejně jako dodnes populární Esíčka, sušenky Koko, Derby nebo Kreolky, jimž se Lucie nejvíc podobaly a spojoval je s nimi podobný červený marmeládový střed

Lucie z Opavy

Lucie se vyráběly stejně jako mnoho dalších sušenek pod značkou Opavia, jejíž historie sahá až do roku 1840, kdy Kašpar Melichar Baltazar Fiedor a jeho žena Amálie společně založili v Opavě rodinný podnik na pečení oplatek. Je vám to jméno povědomé?

To zcela správně, právě po něm získaly jméno vyhlášené kulaté oplatky Fidorky. Původní Opavský závod Fiedor se v padesátých letech stal sice součástí národního podniku „Průmysl trvanlivého pečiva Praha“, nicméně své oplatky, sušenky a další čajové a dezertní pečivo stále prodával pod značkou Opavia

Trochu jako linecké cukroví

Nejen jejich střed, ale i samotné sušenky Lucie ovšem byly vynikající. Vyráběly se z těsta podobného tomu lineckému, sušenky byly krásně křehké, měly jemnou chuť a přímo se rozplývaly na jazyku. Lucie se dělaly ve dvou verzíchkakaové se světlou náplní a světlé s červenou marmeládou.

Ta během pečení trochu zgumovatěla, takže se dala chvíli žvýkat skoro jako žvýkačka, což na sušenkách mnozí shledávali nejatraktivnějším. Díky svým ozdobným tvarům se prodávaly jako čajové pečivo, které mohla zaneprázdněná hospodyňka bez uzardění nabídnout jako pohoštění nečekané návštěvě. Tradičně se podávaly hlavně k nedělnímu čaji či kávě.

Kakaové nebo vanilkové?

Marmeládovou náplň měly ale jen ty světlé vanilkové, které byly zabalené v krabici s nápisem na červeném pozadí. Vedle nich se dělaly ještě Lucie kakaové, které měly pro změnu střed bílý a nápis byl na krabici na modrém pozadí. Ty vanilkové ale podle pamětníků byly oblíbenější. Ostatně pěkné byly i samotné krabice, které si mnozí nechávali doma, třeba jako úložiště na různé drobnosti nebo poklady. 

Upečte si Lucie domácí

Pokud jste sušenky Lucie také měli nejraději a nyní se vám po nich stýská, můžete si je snadno doma upéct podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 80 g cukru moučka, 300 g hladké mouky, špetku soli, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru podle chuti, 250 g změklého másla, 2 vejce, 1 sáček vanilkového pudinku a rybízovou nebo jinou červenou marmeládu. 

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí do pěny. Mouku prosijte do mísy a na půl minuty dejte nahřát do mikrovlnky. 
  2. Ke směsi vajec přidejte změklé máslo nakrájené na kousky a prošlehejte. Nakonec smíchejte vanilkový pudink (prášek) a mouku.
  3. Plech vyložte pečicím papírem, těsto přendejte do sáčku se zdobičkou a na plech s jeho pomocí nastříkejte kytičky nebo jiné tvary. Každou sušenku pak ozdobte trochou marmelády. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut dozlatova. 

Náš tip: Pokud jste měli raději sušenky Koka, jejich domácí verzi si můžete upéct podle následujícího video receptu

Zdroje infoarmací: 
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu

Recepty k tomuto článku