Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perfektní buřtguláš nejen na chalupu: Buřty je dobré předem krátce orestovat a fígl je i ve správném množství cibule
Zdroj: toprecepty.cz

Ať už mu říkáme buřtguláš nebo bramborový guláš, je to skvělé jednoduché jídlo, oblíbené pro svou rychlou přípravu. Báječně se hodí k obědu na chalupě, protože je z obyčejných surovin, které máte k dispozici.

Kde se vzal jednoduchý buřtguláš

Buřtguláš neboli bramborový guláš se řadí mezi klasická jídla české kuchyně. Může být připraven z několika základních surovin, i když ten původní, vídeňský, se chystal s hovězím masem.

Buřtguláš se začal vařit v našich krajích jako levnější varianta a současně můžeme využít i zbytky. Kromě toho jeho přípravu zvládne i začátečník v kuchyni. Nenáročné vaření se výborně hodí právě na chalupu i proto, že neušpiníme tolik nádobí.

Co potřebujeme na buřtguláš

Jak už název napovídá, do buřtguláše patří buřty (mohou to být ale třeba i klobásky) nebo ještě lépe špekáčky. Na chalupě je nejspíš budeme mít v zásobě, protože jejich využití je v české kuchyni velmi bohaté. Lze je přidat do polévky, do salátů, vařit, ale také třeba péct. Například hezky tradičně na klacku nad ohněm. A samozřejmě se hodí i do této varianty guláše.

Nezbytností v tomto jídle je pořádná dávka cibule (zhruba půl dávky cibule na půl dávky uzeniny), dále brambory, koření. Guláš můžeme ale i vylepšit, pokud by nám nestačila tato výborná jednoduchá varianta. Možností je i krémová verze se smetanou na vaření. Když se vydáme do lesa a přineseme nějaké úlovky hub, můžeme také přidat malé množství pokrájených kousků.

Jaké koření se dává do buřtguláše

Ani do varianty guláše s uzeninou nesmíme zapomenout mletou papriku. Obvyklá je sladká paprika, mnohem lepší chuť dodá uzená paprika. Pro lepší barevnost pokrmu můžeme dát také velkou lžíci protlaku. Hodí se přidat i trocha kmínu, dále pepř a sůl.

Buřtguláš můžeme vylepšit dalšími druhy koření: bobkovým listem, majoránkou, kmínem a třeba tymiánem. Důležitou roli hraje i prolisovaný česnek.

Jaký vývar do buřtguláše

Když budeme mít do guláše drůbeží, hovězí, případně zeleninový vývar, je to dobré, ale bude stačit i využít buřty. V tom případě nám bude stačit voda. Špekáčky je lepší do buřtguláše nejdřív opéct. Uzeninu je vhodnější oloupat a pokrájet na kolečka nebo půlkolečka. Můžeme je opéct na sádle potom, co opečeme pokrájenou cibuli. Chuť bude výraznější. V guláši by se špekáčky neměly dlouho vařit, aby úplně neztratily chuť. 

Čím se zahušťuje buřtguláš?

Bramborový guláš můžeme, ale nemusíme zahustit moukou a pak provařit a podávat s chlebem. Pokud nechceme využívat mouku, můžeme nechat rozvařit najemno pokrájenou bramboru. Na buřtguláš jsou nejlepší brambory varného typu B. Další variantou zahuštění je rozdrobená střídka chlebu.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit buřtguláš

Na šest porcí budete potřebovat: 500 g kabanosu (nebo jiné uzeniny), 1 kg brambor, 3 cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíci mletého kmínu, 1 lžíci hladké mouky, 100 g oleje, 3 stroužky česneku, pepř, sůl a majoránku.

Jak na to? Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostičky. Kabanos můžete oloupat, podélně ho rozkrojte a nakrájejte na půlkolečka. Na oleji nechte je zpěnit cibuli a česnek, přidejte brambory, koření, sůl a chvíli restujte. Pak vše podlijte vodou.

Hladkou mouku rozkvedlejte v troše vody a za stálého míchání nalijte do hrnce. Vařte, dokud brambory nebudou téměř měkké. Pak přidejte uzeninu a provařte. Buřtguláš ochutnejte a dochuťte solí, pepřem. Můžete servírovat s chlebem, ale je sytý sám o sobě.

Náš tip: Připravte si buřtguláš podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku