Nejčastější chyby při přípravě smoothie
22. 11. 2016 Životní styl
Smoothie představuje velmi chutný a jednoduchý způsob, jak do svého těla dostat všechny potřebné živiny, vitamíny i vlákninu a navíc si ještě pochutnat. Výroba smoothie je velmi snadná, ale je třeba dodržovat některá z pravidel. Existují totiž nevhodné postupy, které mohou kvality i účinnost smoothie velice zhoršit.
Nerozmixované smoothie
Smoothie si sice připravíte jedna dvě, ale i přesto na přípravu nijak nespěchejte. Smoothie by totiž vždy mělo být dokonale hladké a všechny ingredience dobře rozmixované – jen tak si z něj vaše tělo příjme maximální množství živin.
Nevhodné přísady
Přestože by smoothie mělo být hladké, nemělo by být vodnaté a příliš tekuté. Požadované husté a krémové konzistence docílíte přidáním ovoce či zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou broskve, banány a mango. Přidáním chia semínek ze smoohie můžete dokonce vytvořit i mimořádně zdravý pudink. Není tedy třeba používat prášková zahušťovadla.
Do zdravého smoothie nepatří ani proteinové prášky, které se tváří jako zdravé. Mnohé totiž obsahují umělá sladidla či geneticky modifikované přísady. Pokud je užíváte, pečlivě čtěte složení.
Příliš sladké smoothie
Někteří strávníci si smoothie rádi doslazují. Pokud preferujete sladkou chuť, použijte raději ovocný cukr obsažený například v banánech, hroznovém vínu nebo v hruškách. Jelikož je ovocné smoothie na ovocný cukr bohaté, hodí se spíše jako snídaně nebo dopolední svačinka.
Příliš mnoho ledu
Led může zabránit uvolňování zdravých tuků ze semen a ořechů. Pokud máte rádi ledové smoothie, přidávejte led až nakonec do rozmixovaného nápoje.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře (1)