Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zhatilo vám počasí plánované opékání buřtů nebo jste jich nakoupili moc? Pokud nevíte, co s přebývajícími špekáčky, můžete si z nich udělat speciální špekáčkový kotlík. A čím je výjimečný? Dobrota podle kačera Donalda potěšila i takového bručouna jako byl strýček Skrblík. A to je co říct!

Kuchařka kačera Donalda

Pokud jste vyrůstali v „devadesátkách“ a sledovali tehdy oblíbené kačery z Kačerova a Rychlou rotu, určitě Kuchařku kačera Donalda znáte, stejně jako znělku Kačeřích příběhů „Kačerov jak hurikán…“.

I když šlo tehdy jen o způsob, jak co nejvíc vytěžit z popularity příběhů Walta Disneyho, dnes je Kuchařka kačera Donalda takřka legendární a v antikvariátech se prodává dokonce i za 600 Kč, což na útlou brožovanou publikaci není úplně nejméně. 

Speciality z Kačerova

Dnes jsou knihy těžící z popularity kreslených hrdinů běžné, tehdy ale byla kuchařka unikátem. Není divu, že po ní děti toužily a s její pomocí poprvé zkoušely vařit. A ty, které si na to netroufly, aspoň přemlouvaly rodiče, aby jim konečně udělaly kotlety babičky Kačerové nebo superkarbanátky vynálezce Šikuly.

Vždyť nic přece nemohlo chutnat tak dobře jako bramborový salát, který měli v oblibě u Dulík, Kulík a Bubík, nebo pařížské kuličky, jež milovala i vždy elegantní Daisy. 

Kotlík pro strýčka Skrblíka

A co teprve špekáčkový kotlík kačera Donalda? Vždyť tímto svým „majstrštykem“ potěšil kačer Donald strýčka Skrblíka i ve chvíli, kdy mu vyschla všechna ložiska ropy, jak se píše v samotné kuchařce.

A protože patříme mezi šťastlivce, kteří knihu mají doma, rozhodli jsme se slavný kotlík vyzkoušet. Ostatně jde o ideální prázdninové jídlo, do něhož využijete špekáčky, které vám zbyly z opékání. A jak jej připravíte? 

Budete potřebovat: 2 cibule, 8 větších špekáčků, 8 vařených brambor, 3 lžíce pokrmového tuku, 0,2 l mléka, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/8 l smetany, 1 lžičku soli, ½ lžičky pepře a 1 svazek pažitky. 

Jak na to?

  1. Oloupejte cibuli. Rozkrájejte ji na drobné kousky. Špekáčky nakrájejte na kolečka. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky. V kastrolu nechte rozpustit tuk a cibuli duste na tuku při nižší teplotě tak dlouho, dokud nezesklovatí. 
  2. Nyní do kastrolu přidejte brambory a špekáčky a zalijte mlékem. Rajčatový protlak smíchejte se smetanou a dejte do kastrolu. Podle chuti osolte a opepřete a nechte na na slabém plameni vařit 15 minut. Před podáváním posypejte hotový pokrm najemno nakrájenou pažitkou. 

Zkušenosti redaktorky Hanky: 

  • Špekáčkový kotlík byl jedním z jídel, které mě v dětství z Kuchařky kačera Donalda lákaly, ale nikdy jsem neměla možnosti jej vyzkoušet. Sama jsem si na to netroufla a mamince se podle kačerů z Kačerova moc vařit nechtělo. A tak jsem se do toho pustila až nyní. 
  • Špekáčkový kotlík je taková výborná prázdninová rychlovka, kterou si připravíte někde na chatě nebo opravdu v kotlíku nad ohněm.
  • Neřekla bych tedy, že jde úplně pokrm pro děti, ale pro chlapy k pivu ideální. Chutnala mi hlavně rajčatová smetanová omáčka, já osobně bych ale kromě špekáčků a brambor přidala i nějakou zeleninu, třeba papriky. A možná bych přihodila i chilli papričky, aby byl kotlík pikantnější

Na přípravu kotlíku se můžete podívat v galerii, stejně jako na legendární kuchařskou knížku. 

Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme: Špekáčkový kotlík z Kuchařky Kačera Donalda je ideálním rychlým jídlem, které uvaříte i v kempu na ohni

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Z přebytečných špekáčků můžete udělat i tyto vynikající buřty na pivu podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku