Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bezlepkové cestování aneb Co nás příjemně překvapilo během dovolené v Itálii
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Když naší dceři Aničce zjistili celiakii, museli jsme si zvyknout na spoustu změn. Brzy jsme ale zjistili, že to není taková katastrofa – bezlepkové potraviny jsou v obchodech poměrně běžně k sehnání a i některé restaurace vaří bezlepkově. To jsme ale ještě nevěděli, jak to mají v Itálii. 

Naše oblíbená Itálie

Na dovolenou do Itálie jezdíme v posledních letech celkem pravidelně. Já to tam totiž naprosto zbožňuju, hlavně kvůli místnímu jídlu. A vzhledem k tomu, že jsme našli super kemp s aquaparkem, to tam mají rády i naše holky – Áňa a Dori. Moře je totiž zas tak nezajímá, ale pokud jde o jídlo, je Itálie pro ně ideální, neboť pizzu a těstoviny zbožňují. 

Bezlepková italská kuchyně

Když Anička před dvěma lety musela začít držet bezlepkovou dietu, samozřejmě jsme řešili i to, jak to budeme dělat na dovolené, a měli jsme z toho docela obavy. Doma jsme schopni stravu přizpůsobovat Áni dietě a třeba pizzu si raději moc neobjednáváme, aby jí to nebylo líto.

A těstoviny kupujeme buď rýžové a kukuřičné a většinou je pak jíme všichni. Ale v Itálii se zkrátka bez pizzy a těstovin moc neobejdete, a tak jsme byli zvědaví, jak to bude vypadat tam. A upřímně, byli jsme příjemně překvapeni.

Bezlepková pizza na Sardínii

Úplně první italskou dovolenou jsme absolvovali hned na podzim po odhalení celiakie, kdy jsme se vydali na Sardinii. Bydleli jsme v malém městečku se spoustou restaurací, ale protože to bylo na konci sezóny, většina z nich bohužel na zimu zavírala. Kousek od našeho apartmánu jsme ale objevili malé bistro s pizzou s sebou, zkrátka takové to úplně nejobyčejnější občerstvení.

O to víc nás překvapilo, že úplně vespod jídelního lístku měli napsáno, že všechny pizzy mají i v bezlepkové variantě. Bezlepkovou pizzu jsme měli už předtím i u nás, ale u této bychom snad nepoznali rozdíl oproti té klasické.

Bez lepku? Žádný problém

Podobné překvapení nás čekalo o rok později nedaleko Říma v městečku Castel Gandolfo. Na otázku, co nám udělají bezlepkového, nám v jedné nenápadné restauraci řekli, že všechno a že bezlepkové těstoviny si připravují dokonce domácí. A navíc měli i bezlepkové burgery, což Áňu nadchlo. S takovým přístupem jsem se bohužel u nás v restauraci na malém městě ještě nesetkala. A to dokonce v tomto městečku měli i speciální bezlepkové pekařství.

Pro celiaky se vaří odděleně

Co nás ale nejvíc v Itálii překvapilo, byl jejich zodpovědný přístup k celiakii, protože  opravdu striktně rozlišují i to, kde bylo jídlo připraveno. Zatímco u nás vám v mnoha podnicích klidně nabídnou jako bezlepkové jídlo hranolky a nikdo neřeší, že se předtím smažily ve stejném friťáku jako řízky ve strouhance, v Itálii vám nedoporučí ani salát, pokud nebyl připraven ve speciální bezlepkové části kuchyně.

A tak docházelo ke komickým situacím, kdy jsme třeba Aničce objednali pravé špagety carbonara, ale jí na nich nechutnalo guanciale – uzenina, která se správně do této speciality používá. Manžel si dal rizoto, a tak řekl, že si to s Aničkou vymění. U rizota ale byl na menu překvapivě uveden alergen č. 1 (to znamená obsah obilovin s lepkem), proto jsme se raději zeptali, jak to s tím rizotem je.

Číšník nám řekl, že jí to rozhodně nesmíme dávat, protože se rizoto nevařilo v bezlepkové zóně kuchyně. No, vzhledem k tomu, že by Anička byla jinak o hladu, naštěstí žádné reakce na lepek nemívá a navíc jsme usoudili, že je malá šance kontaminace, riskli jsme to. Ale bylo nám to tak hloupé, že jsme jí rizoto dávali potají, když se číšník nedíval. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Italské těstoviny vozíme domů

Úplně nejlepší je to ale v italských obchodech. Řekla bych, že v tomto je Itálie pro celiaky takřka ráj. Pečivo a sušenky, to je taková klasika, nejvíc jsme ale byli nadšeni z nabídky místních bezlepkových těstovin. Nejenže mají v bezlepkové verzi snad všechny druhy, třeba i lasagne, ale hlavně chutnají jako ty lepkové.

Ale upřímně, kdo jiný by si měl zakládat na dobrých těstovinách, i když jsou bez lepku, než Italové. A tak pokaždé, když se z Itálie vracíme, vezeme si několik balení s sebou domů. Teď už nám ale zásoby docházejí, tak jsme zvědaví, jak je na tom s bezlepkovými potravinami Španělsko, kam se letos chystáme. Ale o tom zase v některém z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Výhodou rizota je, že je přirozeně bezlepkové. To krásně krémové si můžete uvařit podle našeho video receptu

[videoRecipe:54415;show_title=1

Recepty k tomuto článku