Omáčka z čerstvých okurek připomíná koprovku: Lehký pokrm na teplé dny, který voní bylinkami a osvěží kyselostí
11. 7. 2024 Vaření
Letní teploty skutečně nevybízí k tomu, aby si někdo vařil syté omáčky. Pokud však zvolíte dobré suroviny, může se i tohle jídlo stát vhodným doplňkem současného jídelníčku. Například salátová okurka se skvěle hodí do omáčky, která lehce připomíná oblíbenou koprovou.
Teplá i studená verze
Omáčka ze salátových okurek se vyznačuje jemnou konzistencí a svěží chutí, která je ideální zejména v letním období. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě čerstvé okurky, které lze ve „studené verzi“ skvěle kombinovat třeba s jogurtem, česnekem, koprem a citronovou šťávou. Tato verze „dipu“ se skvěle hodí například k zelenině, grilovaným kuřecím paličkám nebo jinému masu.
V teplé omáčce, kterou můžeme brát jako „falešnou“ koprovku, použijeme kopr a smetanu ke šlehání, která dodá jemnou krémovou chuť. Místo citronu zvolíme ocet a nezapomeneme ani na nějakou bylinku ze zahrádky.
Mohlo by vás zajímat
Rychle a zdravě
Recept na omáčku je jednoduchý a rychlý. Potřebujete jen pár základních surovin, které většinou najdete doma. Salátové okurky se nastrouhají nahrubo a přidají se do základu ze zeleninového vývaru a světlé jíšky. Celá příprava zabere jen několik minut a v sezóně není příprava náročná ani na vaši peněženku.
Na oběd se sice v současných teplotách omáčka hodit nebude, ale k pozdní večeři, tedy v době, kdy už slunce tolik nepálí, je ideální. Stačí přidat natvrdo uvařené vejce a opečený či vařený brambor a máte lahodný pokrm pro celou rodinu. Kdo raději volí maso, může sáhnout třeba po vařeném hovězím.
Výhody okurek
Okurková omáčka také nabízí několik významných výhod. Okurky jsou podle Národního zdravotnického informačního portálu bohaté na vodu a obsahují vitamíny a minerály, jako vitamín K, vitamín C a draslík, což přispívá k hydrataci a celkově zdravé výživě. Díky nízkému obsahu kalorií jsou okurky ideální pro ty, kteří sledují svůj denní příjem nebo se snaží zhubnout.
Omáčka z čerstvých okurek
Na přípravu osvěžující omáčky budete potřebovat: 1 střední salátovou okurku, 1 střední cibuli, 30 g másla, 20 g hladké mouky, 500 ml zeleninového vývaru (může být bujón), snítku čerstvého kopru, 200 ml smetany ke šlehání, listy petržele (dle chuti), ocet (dle chuti), sůl a pepř.
Jak na to?
- Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli a osmahněte ji dosklovita. Přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte vývarem a zvolna povařte.
- Přidejte nakrájené listy petržele a osolte.
- Okurku oloupejte, rozkrojte podélně a lžící ji zbavte semen. Poté ji nastrouhejte nahrubo a přidejte do hrnce. Můžete přidat i pár koleček okurky pro zajímavější strukturu omáčky. Krátce povařte.
- Přilijte smetanu a ještě zhruba krátce povařte.
- Omáčku osolte, opepřete a přidejte ocet. Nakonec přidejte nakrájený čerstvý kopr.
- Podávejte například s hovězím masem a knedlíkem, nebo bramborem a vajíčkem, podobně jako koprovku.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu také skvělou koprovou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Silný zeleninový vývar ze slupek šetří peníze, nestojí skoro nic a skvěle chutná s nočky
Jak správně zalévat okurky: Důležitá je teplota vody, čas i správný postup, aby rostliny perfektně prospívaly
Domácí knedlík připravený za půl hodiny: Hrníčková verze chutná skvěle, je rychle hotová a zvládne ji i kuchař amatér
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr nakládaček 2024: Kde si můžete sami nasbírat kilo okurek za 28 korun a kde vás na pole nepustí
Holka u plotny peče: Škvarkové tyčinky bez kynutí voní česnekem, krásně křupou a na stole se po nich jen zapráší
Jak grilovat kuřecí maso? Podle těchto rad bude krásně propečené a úžasně šťavnaté, důležité je používat dokonale čisté nádobí