Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurková omáčka se skvěle hodí třeba k vejcím natvrdo, jako alternativa koprovky.
Zdroj: Toprecepty

Letní teploty skutečně nevybízí k tomu, aby si někdo vařil syté omáčky. Pokud však zvolíte dobré suroviny, může se i tohle jídlo stát vhodným doplňkem současného jídelníčku. Například salátová okurka se skvěle hodí do omáčky, která lehce připomíná oblíbenou koprovou.

Teplá i studená verze

Omáčka ze salátových okurek se vyznačuje jemnou konzistencí a svěží chutí, která je ideální zejména v letním období. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě čerstvé okurky, které lze ve „studené verzi“ skvěle kombinovat třeba s jogurtem, česnekem, koprem a citronovou šťávou. Tato verze „dipu“ se skvěle hodí například k zelenině, grilovaným kuřecím paličkám nebo jinému masu.

V teplé omáčce, kterou můžeme brát jako „falešnou“ koprovku, použijeme kopr a smetanu ke šlehání, která dodá jemnou krémovou chuť. Místo citronu zvolíme ocet a nezapomeneme ani na nějakou bylinku ze zahrádky.

Rychle a zdravě

Recept na omáčku je jednoduchý a rychlý. Potřebujete jen pár základních surovin, které většinou najdete doma. Salátové okurky se nastrouhají nahrubo a přidají se do základu ze zeleninového vývaru a světlé jíšky. Celá příprava zabere jen několik minut a v sezóně není příprava náročná ani na vaši peněženku.

Na oběd se sice v současných teplotách omáčka hodit nebude, ale k pozdní večeři, tedy v době, kdy už slunce tolik nepálí, je ideální. Stačí přidat natvrdo uvařené vejce a opečený či vařený brambor a máte lahodný pokrm pro celou rodinu. Kdo raději volí maso, může sáhnout třeba po vařeném hovězím.

Výhody okurek

Okurková omáčka také nabízí několik významných výhod. Okurky jsou podle Národního zdravotnického informačního portálu bohaté na vodu a obsahují vitamíny a minerály, jako vitamín K, vitamín C a draslík, což přispívá k hydrataci a celkově zdravé výživě. Díky nízkému obsahu kalorií jsou okurky ideální pro ty, kteří sledují svůj denní příjem nebo se snaží zhubnout.

Omáčka z čerstvých okurek

Na přípravu osvěžující omáčky budete potřebovat: 1 střední salátovou okurku, 1 střední cibuli, 30 g másla, 20 g hladké mouky, 500 ml zeleninového vývaru (může být bujón), snítku čerstvého kopru, 200 ml smetany ke šlehání, listy petržele (dle chuti), ocet (dle chuti), sůl a pepř. 

Jak na to?

  1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli a osmahněte ji dosklovita. Přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte vývarem a zvolna povařte.
  2. Přidejte nakrájené listy petržele a osolte.
  3. Okurku oloupejte, rozkrojte podélně a lžící ji zbavte semen. Poté ji nastrouhejte nahrubo a přidejte do hrnce. Můžete přidat i pár koleček okurky pro zajímavější strukturu omáčky. Krátce povařte.
  4. Přilijte smetanu a ještě zhruba krátce povařte
  5. Omáčku osolte, opepřete a přidejte ocet. Nakonec přidejte nakrájený čerstvý kopr
  6. Podávejte například s hovězím masem a knedlíkem, nebo bramborem a vajíčkem, podobně jako koprovku.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu také skvělou koprovou omáčku

Zdroj informací:
nzip.cz - Okurka

Recepty k tomuto článku