Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař prozrazuje recept na valašské kynuté borůvkové knedlíky: Výborné jsou s tvarohem i perníkem, říká
Zdroj: Se souhlasem Resortu Valachy/koláž Toprecepty

V lesích na Valašsku se to v letních měsících borůvkami jen modrá. Není divu, že na borůvkové speciality jsou tu opravdovými odborníky. Borůvkové knedlíky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích jsou vyhlášené a my jsme pro vás získali recept přímo od jejich šéfkuchaře. 

Nejlepší letní specialita

Snad žádné jídlo není pro léto tak typické jako ovocné knedlíky. A pokud by se daly nějaké označit za takový symbol prázdnin, tedy hlavně těch u babičky někde na chalupě, jsou to knedlíky borůvkové. Ty obří, nadýchané jako obláček a plné temně modré náplně, po nichž vám zůstane nejen modrá pusa, ale i pocit, jako byste se na chvíli vrátili do dětských let.

Knedlíky jsou nejlepší kynuté

Borůvkové knedlíky se dají udělat i z jednoduchého tvarohové těsta, ale těm kynutým se zkrátka nemohou vyrovnat. Jestli je nějaké ovoce k zabalení do kynutého těsta přímo předurčené, jsou to právě borůvky. A když se pak uvařené knedlíky na talíři zasypou moučkovým cukrem a zalijí rozpuštěným máslem, je to úplná pohádka.

Pravda, kynuté knedlíky jsou sice trochu pracnější než ty tvarohové, ale výsledek za tu práci stojí. I když na borůvkové knedlíky nepotřebujete mnoho ingrediencí, je třeba při jejich přípravě dodržovat určité zásady. „Jen tak bude výsledný pokrm vláčný a lahodný, přesně takový, jak ho uměly naše babičky,“ říká pro Toprecepty Josef Tydlačka, valašský rodák a šéfkuchař Resortu Valachy

Borůvky neboli hafery

Právě v tomto hotelovém resortu ve Velkých Karlovicích v srdci Beskyd jsou borůvkové knedlíky jednou z místních specialit. Navíc zde pořádají i kurz borůvkových neboli haferových (na Valašsku se totiž borůvkám říká hafery) knedlíků, kterým zájemce provede právě samotný šéfkuchař Josef Tydlačka. A to nejen v sezóně borůvek, ale i kdykoliv během roku. V zimě pak do knedlíků používají borůvky mražené nebo borůvková povidla.

S tvarohem i s perníkem

Josef Tydlačka zdůrazňuje, že při přípravě knedlíků je třeba si dát pozor hlavně na jejich balení. „Při balení knedlíků je třeba postupovat pečlivě, aby nikde nevznikly žádné skuliny nebo ztenčené těsto, kvůli nimž by pak mohly knedlíky při vaření prasknout.“ A jak knedlíky podávat?

Kromě posypání strouhaným tvarohem doporučuje valašský šéfkuchař servírovat je třeba i s grankem nebo strouhaným perníkem. A pokud to do Velkých Karlovic máte daleko a nevadí vám pustit se do přípravy knedlíků bez dohledu šéfkuchaře, máme pro vás originální recept přímo z Resortu Valachy. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky, 1 vejce, 42 g droždí, 200 g cukru moučka, špetku soli, 100–150 ml vlažného mléka (dle potřeby). Na náplň si připravte: 0,25 kg lesních borůvek (nebo mražených či borůvková povidla). Na ozdobu a ochucení: 150 g moučkového cukru, 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu, 100 g rozpuštěného másla. 

  1. Nejprve si připravte kvásek z droždí, 1 lžičky cukru krystalu a 50 ml vlažného mléka. Do misky nasypejte cukr, rozdrobte na něj droždí a vše zalijte vlažným mlékem. Promíchejte, aby vzniklo řidší těstíčko – kvásek. Když zvětší svůj objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel. 
  2. Do větší mísy nasypejte obě mouky, přidejte vejce, moučkový cukr, sůl a vlažné mléko. Do této směsi přidejte vzešlý kvásek. 
  3. Těsto míchejte ručně nebo zpracovávejte elektrickým hnětačem či v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 30 minut kynout. 
  4. Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a ještě ho lehce propracujte. Pak z něj vytvořte delší silný pramen, ze kterého nakrájejte asi pěticentimetrové kousky. 
  5. Každý kousek pak roztáhněte do čtverce a doprostřed vždy uložte náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Pak každý kousek zabalte a zakulaťte do tvaru knedlíku. 
  6. Takto připravené knedlíky nechte na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vkládejte do hrnce na pařák a nechte 15 minut vařit. Můžete také použít parní hrnec. 
  7. Po této době všechny knedlíky rychle vyndejte a hned každý kousek jemně trochu roztrhněte dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily. 
  8. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, posypejte moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijte rozpuštěným máslem. 

Náš tip: Z borůvek si můžete upéct i tento tradiční borůvkový koláč podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku