Koláč z cukety: Skořicí vonící nadýchaný a vláčný moučník máte v troubě během pár minut, božsky chutná i politý čokoládou
12. 7. 2024 Vaření
Z cukety nemusíme chystat jen slaná jídla. Upečte si z ní výborný koláč. Vláčný a nadýchaný moučník provoněný skořicí. Dát si ho můžete jen tak pocukrovaný, ale i vylepšený s čokoládovou polevou.
Z jaké cukety dělat koláč
A už to na zahradě jede. Cukety rostou a nám se začínají sbíhat sliny na všechny ty dobroty, které je možné připravit z této univerzální zeleniny. Hodí se do polévky, na grilování, pečení sladké i slané. A které cukety jsou nejlepší? Právě ty střední velikosti (zhruba okolo 20-30 cm), kdy mají nejlepší chuť. Větší cukety bývají nahořklé a uvnitř ukrývají tvrdá semena.
Právě střední cukety jsou na koláč ideální. Můžeme je totiž zpracovat i se slupkou, která v této velikosti není příliš tuhá jako v případě přerostlých cuket.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit cuketový koláč
Cuketový koláč na plech můžete vylepšit o půl lžičky u skořice, můžete přidat také mletý zázvor, který si s tímto kořením báječně rozumí. Sladkou a voňavou šťavnatost dodají rozinky namočené v rumu, výborné jsou také nasekané vlašské ořechy (můžeme je také nasucho opražit na pánvičce, lépe se rozvoní). Kdo má rád tmavé těsto, může přidat lžíci až dvě kakaa.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak připravit koláč z cukety
Na koláč z cukety si připravte: 350 g cukety, 350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 ml oleje, 2 vejce, 1 lžičku skořice, 1 vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva. Dále: tuk na vymazání plechu, mouku na vysypání plechu, moučkový cukr na posypání a čokoládovou polevu (nemusí být).
Jak na to? Cuketu nastrouhejte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení nebo ho vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte oba cukry a vše vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Vše promíchejte a nalijte na plech.
Pečte v předehřáté troubě. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Upečený cuketový koláč můžete polít čokoládovou polevou a nebo povrch jen pocukrujte.
Náš tip: Upečte si vynikající koláč z cukety podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketu pěstovali už indiáni, v Evropě ji rozšířili Italové a k nám pak před lety „vtrhla“ jako náhrada okurek napadených plísní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu