Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč z cukety: Skořicí vonící nadýchaný a vláčný moučník máte v troubě během pár minut, božsky chutná i politý čokoládou
Zdroj: Toprecepty, Marta

Z cukety nemusíme chystat jen slaná jídla. Upečte si z ní výborný koláč. Vláčný a nadýchaný moučník provoněný skořicí. Dát si ho můžete jen tak pocukrovaný, ale i vylepšený s čokoládovou polevou.

Z jaké cukety dělat koláč

A už to na zahradě jede. Cukety rostou a nám se začínají sbíhat sliny na všechny ty dobroty, které je možné připravit z této univerzální zeleniny. Hodí se do polévky, na grilování, pečení sladké i slané. A které cukety jsou nejlepší? Právě ty střední velikosti (zhruba okolo 20-30 cm), kdy mají nejlepší chuť. Větší cukety bývají nahořklé a uvnitř ukrývají tvrdá semena

Právě střední cukety jsou na koláč ideální. Můžeme je totiž zpracovat i se slupkou, která v této velikosti není příliš tuhá jako v případě přerostlých cuket.

Jak vylepšit cuketový koláč

Cuketový koláč na plech můžete vylepšit o půl lžičky u skořice, můžete přidat také mletý zázvor, který si s tímto kořením báječně rozumí. Sladkou a voňavou šťavnatost dodají rozinky namočené v rumu, výborné jsou také nasekané vlašské ořechy (můžeme je také nasucho opražit na pánvičce, lépe se rozvoní). Kdo má rád tmavé těsto, může přidat lžíci až dvě kakaa. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit koláč z cukety

Na koláč z cukety si připravte: 350 g cukety, 350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 150 ml oleje, 2 vejce, 1 lžičku skořice, 1 vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva. Dále: tuk na vymazání plechu, mouku na vysypání plechu, moučkový cukr na posypání a čokoládovou polevu (nemusí být).

Jak na to? Cuketu nastrouhejte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení nebo ho vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte oba cukry a vše vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Vše promíchejte a nalijte na plech.

Pečte v předehřáté troubě. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Upečený cuketový koláč můžete polít čokoládovou polevou a nebo povrch jen pocukrujte.

Náš tip: Upečte si vynikající koláč z cukety podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku