Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší letní jídla podle horoskopu: Panna připraví šťavnaté zeleninové karbanátky a Ryby musí mít lehký dort s ovocem
Zdroj: Freepik, freepik, a Freepik, freepik/koláž Toprecepty

Horké letní dny jsou tady a kromě jiného nám většinou změní a výrazně odlehčí jídelníček. Ale co když docházejí nápady? Určitě přijde vhod malý průvodce nejlepším letním stravováním podle znamení horoskopu.

Lehký letní jídelníček 

Léto bývá ve znamení jednodušších jídel. Vždyť komu by se taky v této době chtělo stát u rozpálené trouby nebo sporáku? Například taková příprava pokrmů na venkovním grilu může být příjemným společenským posezením. A čerstvé ovoce a zelenina nabízejí spoustu možností, jak obměnit tradiční jídla. 

Beran (21. března – 19. dubna): Mistr na saláty

Berani milují čerstvé letní saláty a rádi je i připravují. Jsou mistry v jejich dochucení a zálivka z olivového oleje a citronu vždy sklidí úspěch. Když dostanou chuť na maso, většinou vítězí tatarák z hovězí svíčkové sevírovaný na topince

Býk (20. dubna – 20. května): Vaří i v létě

Býci si klasickou kuchyni neodpustí ani v létě. S chutí si dají smažený sýr, ale tatarku nahradí jogurtovým dipem. Dokonale se jim daří zpracovat sezónní zeleninu a sekaná z cukety je jejich mastrštykem.

Blíženci (21. května – 20. června): Mají rádi sladké

Léto je pro Blížence ve znamení sladkých jídel. Když jim nabídnete krupicovou kaši, určitě je to potěší. Ještě raději ale usednou k talíři s palačinkami s čerstvým ovocem a šlehačkou nebo k tvarohovým knedlíkům s meruňkami, sypanými tvarohem.

Rak (21. června – 22. července): Gril to jistí

U grilu jsou jako doma, Raci grilují maso, zeleninu i ovoce. Nejčastěji připravují šťavnaté plátky krkovičky nebo kuřete. Mistry jsou ale v grilování sýrů. Dokonale je ochutí a hlavně připraví „akorát“, v grilovaném hermelínu nemají konkurenci.

Lev (23. července – 22. srpna): Studené polévky

Když slunce pálí a teploty přesahují tropické hodnoty, Lvi jsou spokojeni. Teplá jídla touto dobou moc nemusí, stačí čerstvá zelenina. Jejich mlsný jazýček ale rozhodně ocení studené polévky, favoritem je španělské gazpacho.

Panna (23. srpna – 22. září): Zeleninová jídla vedou

Vyznavači klasické kuchyně, to jsou lidé narození ve znamení Panny. Tradiční recepty ale odlehčují a maso často nahrazují zeleninou. Nepřekvapí tedy, že k oblíbeným letním obědům patří zeleninové karbanátky, například křehké květákové.

Váhy (23. září – 22. října): Nic neošidí

Ani v létě Váhy neošidí svůj jídelníček. Proslulí gurmáni se jen tak s něčím nespokojí. Lehká jídla mají rádi, ale pouze z perfektních surovin. Když dostanou chuť na plněné papriky, maso ničím nenastavují a pikantnost dodají papričkami jalapeňos.

Štír (23. října – 21. listopadu): Koláč musí být

Štíři musí mít dobrou buchtu nebo koláč. To si neodpustí ani v létě na chalupě. I oni preferují v tomto období rychlost a jednoduchost, proto z koupeného listového těsta vykouzlí tenký koláč s tvarohem a švestkami posypaný drobenkou.

Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Snadná ryba

Občas v kuchyni trochu zmatkují, proto Střelci jdou cestou snadných a rychlých receptů. V jejich případě je to pečené kuře nebo úplně jednoduše připravená ryba. Rybu jen lehce osolí a případně trochu okoření, přidají plátek másla a upečou v troubě.

Kozoroh (22. prosince – 19. ledna): Zahraniční inspirace

Kozoroh rád improvizuje. Po návratu z dovolené se rád inspiruje tím, co jedl v zahraničí. Pokud se vrátil z Řecka a řeckých ostrovů, můžete od něj očekávat nezahuštěný a kořením vonící typicky řecký guláš stifado.

Vodnář (20. ledna – 18. února): Vydatný oběd

Vodnáři potřebují vydatný oběd i v parných dnech. Nepředstavujme si ale pod tím knedlo-vepřo-zelo. Kompromisem je dietnější maso i jeho šetrnější příprava a lehká příloha. Plátky vepřové panenky s hráškovým a celerovým pyré, to je ideální volba.

Ryby (19. února – 20. března): Ovoce na prvním místě

Mají potřebu pozvat přátele a podělit se s nimi o zážitky z dovolené. Ryby pak naservírují své oblíbené ovocné poháry i nepečené ovocné zákusky. Pokud budou mít dost času, vyšvihnou úžasný nepečený dort s několika druhy čerstvého ovoce.

Náš tip: Krupicovo-pudinkový dort podle našeho video receptu je skvělým osvěžením v letních dnech.

Zdroje informací:

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

eatingwell.com: Best Holiday Dish for Your Zodiac Sign

Recepty k tomuto článku