Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo v letadle nás může potěšit, ale také nemile překvapit.
Zdroj: Freepik, vecstock

Cestování letadlem může být pro mnoho lidí vzrušující zážitek, ale také může přinést řadu nepříjemných starostí. Proto je důležité dbát na to, co jíme nejen před cestou, ale také na to, co si objednáme na palubě, když dostaneme hlad, nebo chuť na něco dobrého. Často nám to totiž místo úlevy může přinést trable.

Nejíst a nepít všechno

Ačkoliv bývá občerstvení na palubě dražší, stejně někteří z nás při cestě na dovolenou neodolají. Nic proti, když dobře zvolíte, co si dáte k jídlu. Jak totiž dokazují tvrzení některých odborníků, ne vše, co na palubě zkonzumujeme, našemu tělu „udělá dobře“.

Je jasné, že pokud letíme několik hodin, nesmíme na jídlo zapomínat a velkou pozornost si zaslouží i pitný režim. Ale jde o to, co přesně sníme či vypijeme. Některými jídly či nápoji si totiž zaděláváme na malér. 

Jak pro server Condé Nast Traveller vysvětluje odbornice na výživu Ellie Birchová, existuje mnoho okolností, které ovlivňují náš organismus během letu. Mnoho cestujících se v letadle potýká například s nadýmáním. Nízký tlak vzduchu způsobuje rozpínání plynu v našem těle, což může vést k pocitu nafouknutí,“ říká Birchová.

Navíc jídlo servírované v letadle také podle ní často bývá špatně zpracované, s nízkou nutriční hodnotou. „Má tendenci mít nižší obsah vlákniny a vyšší obsah cukru, soli a konzervačních látek, což může způsobit zažívací potíže,“ dodává. 

Co si rozhodně nedávat

Odborníci se překvapivě shodují na tom, že bychom se měli vyhnout syrovému ovoci a zelenině. „Pokud jde o potraviny v letecké dopravě, čím více jsou zpracované a vařené, tím bezpečnější jsou, říká Maria Hansonová, odbornice na zdraví, pro server Best Life.

„Jestli se chcete vyhnout otravě jídlem, vynechejte saláty a rozhodněte se pro dobře tepelně upravené pokrmy,“ doporučuje. Když si ovšem dáte ovoce se slupkou, kterou můžete odstranit, jako je pomeranč či banán, obavy mohou jít stranou.

Pokud máte rádi mořské plody, objednejte si je raději až v destinaci, do které míříte. Například krevety jsou totiž podle odborníků velmi rizikovou potravinou, kterou můžete na palubě letadla dostat.

Bezpečné není ani maso, a to kvůli možné nedokonalé úpravě při správných teplotách. Vzhledem k tomu, že se jídla vydávají hromadně, je reálné, že si letuška nevšimne špatné úpravy. Jako rizikové berou odborníci často i mléčné výrobky, které se rychle kazí, aniž by to na nich bylo vidět.

Na alkohol zapomeňte

Velmi důležité je se vyhnout, převážně u dlouhých letů, všemu, co může organismus dehydratovat. Proto byste se měli vyhnout například konzumaci kávy a alkoholu. „Pokud ho chcete pít, rozhodněte se pro něco jako je Bloody Mary – rajčatová šťáva je zdrojem elektrolytů a je bohatá na antioxidanty,“ vysvětluje Stephanie Smithová, odbornice na výživu.

Káva, kromě toho, že dehydratuje, může být také škodlivá pro nervóznější typy cestujících, kterým let nedělá dobře. „Kofein stimuluje nervový systém a mozek a zvyšuje produkci hormonů, jako je adrenalin,“ říká Stephanie.

„Nemusí to být nutně špatná věc, ale pokud jste při letu nervózní, pak by mohlo být nejlepší nekonzumovat kofeinové nápoje (před letem i během něj). Místo toho vyzkoušejte horké kakao, matcha latte, bylinkový čaj nebo verzi vašeho oblíbeného horkého nápoje bez kofeinu,“ dodává odbornice.

Zmrzlé nebezpečí

Opatrní buďte i v momentě, kdy si necháváte dát do nápojů dát led. I když se obvykle do letadel dodává led v dobré kvalitě, odborníci varují, že může být stále nevyhovující. Především kvůli tomu, jak s ním letová posádka zachází během servisu a jak zřídka se dezinfikují nádoby na led.

Něco navíc: Pokud nikam neletíte, připravte si dobroty doma. Třeba podle našeho video receptu lahodný koláč s pudinkem a šlehačkou:

Zdroje informací:

cntraveller.com - This is the food you should never eat on a flight

bestlifeonline.com - 6 Airplane Meals You Should Never Eat, Experts Warn

Recepty k tomuto článku