Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kristína Nemčková nepochybně patří mezi naše největší gastronomické naděje. Ve 22 letech dokázala projít už třemi michelinskými restauracemi, v té poslední, dánském Geraniu, dokonce působila jako zástupce šéfkuchaře. I přesto ovšem z jedné z nejlepších restaurací na světě odešla a hledá nové výzvy. V rozhovoru pro Topecepty.cz Kristína prozradila, proč se rozhodla pro změnu, kam povedou její kroky teď i kdy otevře vlastní restauraci.

Cesta za zkušenostmi pokračuje 

V 17 letech dokázala Kristína zvítězit v MasterChef Česko a dostat se tak do povědomí veřejnosti. Kuchařskou dráhu se ovšem nerozhodla rozvíjet v pohodlí českých restaurací, ale zvolila těžší cestu, vydala se do zahraničí. Za pět let od vítězství v televizní soutěži dokázala přesvědčit v luxusních restauracích, že má na velké výzvy i vedoucí funkce.

Nyní ovšem bude začínat znovu, z vlastního rozhodnutí. Co ji k tomu vedlo, jak probíhalo loučení s restaurací Geranium i kam povedou její další profesní kroky se dozvíte v našem rozhovoru.

Konec v důležité funkci

Kristíno, nečekaný odchod z Gerania překvapil snad každého, kdo sleduje vaši práci. Proč k němu vlastně došlo, to jste v příspěvku na sociálních sítích neprozradila?
Nenazvala bych ho nečekaným, protože rezignaci jsem podávala před čtyřmi měsíci. Tuto informaci jsem nesdílela na sociálních sítích, což jsem ostatně považovala za nevhodné vzhledem ke svému zaměstnavateli. Do Kodaně, tedy přesněji do restaurace Geranium, jsem si přišla pro zkušenost, a tu jsem za rok a půl práce získala. Teď je čas na nové výzvy někde jinde.

Není ale přeci jen škoda odcházet z pozice sous chefa z podniku, který je mnoha odborníky označován jako nejlepší na světě?
Víte, nepřišla jsem budovat kariéru a získání prestižní pozice zástupce šéfkuchaře (Sous Chef) v nejlepší restauraci světa bylo i pro mě překvapením. Dokonce jsem byla nejmladším sous chefem v historii této restaurace. Ve světě se učím a čas věnuji získávání nových zkušeností, které bych jednou chtěla investovat do vlastní restaurace. Proto, i když je pro mě tato situace a pozice komfortní a neodchází se mi lehce, vnímám, že mi do praxe chybí ještě pár dovedností.

Zábavné loučení s kolegy

Co si z práce v tříhvězdičkové michelinské restauraci odnášíte?
Skvělá organizace práce a času, lidský přístup, týmová spolupráce, možnost kombinovat práci s osobním životem a péče o hosta – tohle vše si odnáším jako zkušenost z Gerania. 

Loučení asi nebylo lehké, nebo se pletu?
Bylo snadnější, než jsem si myslela, a to proto, že jsme se loučili všichni. Restaurace každé léto zavírá na tři týdny, aby dopřála svým zaměstnancům oddech a dovolenou. Jsme z 90 % mezinárodní tým a tak každý z nás někam odcházel a odlétal, jenom já se po dovolené do Kodaně nevrátím. Loučení tak bylo opravdu zábavné, kdy jsme si všichni užili poslední den před letní uzávěrkou.

Celému pracovnímu týmu jsem v tento den připravila bohatou hostinu na personálku (zaměstnanecké jídlo) a hned po úklidu restaurace jsme vyrazili do města. Rozlučka se protáhla až do rána, kdy někteří přímo z baru vyrazili na letiště (smích). To ale nebyl můj případ. Čekalo mě totiž balení všech věcí a stěhování na pár týdnů do Prahy.

Televizní titul nepomáhá

Do Gerania jste přicházela s titulem MasterChef, který nemusí být vždy pro zkušené kuchaře populární vizitkou, odcházíte jako zástupkyně šéfkuchaře. Bude hledání nové práce o to jednodušší?
S nálepkou MasterChefa jsem se nechlubila nikde v zahraničí a je pravda, že v profesionálním gastrosvětě je dokonce na obtíž. Tím ale nekritizuji ani nijak neshazuji její význam pro mě. V čase, kdy mi bylo 17 let, to byl ten největší úspěch, jakého jsem kdy předtím dosáhla. Dnes v mém profesním životopise najdete záznam rovnou ze tří michelinských restaurací, a to považuji aktuálně za větší úspěch

Kuchařů je na celém světě nedostatek a najít práci není tak těžké. Jako překážku vnímám legislativní podmínky pro zaměstnání, zejména mimo oblasti Evropské unie. Pracovní místo mi bylo nabídnuto téměř v každé restauraci, kterou jsem oslovila, ale získat pracovní povolení a víza je jiná liga. To třeba na svém novém místě ještě nemám dořešeno, a tak vám o něm nemůžu více prozradit. 

Ve svém věku toho máte za sebou docela dost, navíc na světově známých adresách, šlo to docela rychle, ne?
Nejkratší dobu mi zabrala dvoutýdenní pracovní stáž ve slovinské restauraci Hiša Franko, která letos získala třetí hvězdu od Michelina a na svém kontě má i zelenou hvězdu za udržitelný přístup. Pak je to dvoumichelinská restaurace Story, kde jsem pracovala na pozici Commis Chef a po čase postoupila na vyšší pozici Chef de Partie. A tou poslední pracovní zkušenost si nesu ze zmíněné restaurace Geranium se třemi michelinskými hvězdami a trvalým zařazením mezi nejlepší restaurace světa v žebříčku The World’s 50 Best Restaurants.

Vlastní podnik

Podle vašich slov ještě nenazrál čas na otevření vlastní restaurace. Kolik let budete chtít nabírat zkušenosti?
To je těžká otázka. Když budu cítit, že je ten správný čas a všechny dílky mých zkušeností do sebe zapadnou jako puzzle, pustím se do toho. Je to sice můj sen, ale momentálně si užívám cestu za ním – nová místa, nová přátelství, nové zkušenosti, nové zážitky. Mám za to, že až se jednou usadím, už tuto možnost nebudu mít. Ale možná se mýlím.

Bude vaše restaurace v Čechách, nebo už zůstanete v zahraničí?
Na to vám neumím odpovědět. Teď mě čeká rok v Asii, a pak se uvidí.

Kterým směrem se bude v následujících letech zaměřovat vaše vaření? Je cílem se toho naučit co nejvíc, nebo se zdokonalovat v určitém druhu gastronomie, popřípadě jedné kuchyni?
Chtěla bych získat zkušenosti s otevřením nové restaurace, náborem zaměstnanců, marketingem pro udržení pozornosti a obsazenosti míst hosty, tvorbou menu a jeho změnami, dodavatelským tenderem a při tom všem se naučit novým kombinacím chutí i pro mě neznámým kuchařským technikám. Je toho tolik, co ještě neumím a co svět nabízí.

Nejdřív Česko, potom Asie

Netajíte se tím, že vás láká Japonsko. Zamíříte tedy na zkušenou tam?
Ano, to vám prozradit můžu, ale nebude to jenom Japonsko. Mám podepsaný roční kontrakt pro dvě místa, každé v jiné zemi. Více vám prozradím, až tam budu (smích). Sledujte můj profil na sociálních sítích nebo navštivte můj blog, který aktualizuji o novinky z mého pracovního života.

Jaké jsou vaše plány na léto, bude odpočinkové nebo pracovní?
Trochu od každého. Budu se na všechny vaše čtenáře moc těšit na jedné z akcí, které pořádám v Praze, jako třeba degustační večeře v Kulinářské akademii Grosseto, nebo kurzy vaření s Ricardem de Limou, který přijal mé pozvání a dorazí do Prahy. Budu i na MasterClass lekcích v Makro akademii nebo si zavařím v restauraci U Štangla s Martinem Štanglem. Vše podstatné je na mých webových stránkách.

Jak vypadá Kristinin pracovní život, na to se můžete podívat do naší fotogalerie:

Náš tip: Jak se vaří v Japonsku můžete vyzkoušet podle našeho video receptu, který vás naučí nadýchané lívance:

Recepty k tomuto článku