Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto je ideální moment, kdy se připravit na studenější části roku i po stránce gastronomické. Kdy jindy si třeba připravit vynikající domácí džem z ovoce, které můžeme sebrat na vlastní zahrádce nebo si ho koupit za výhodnou cenu v obchodě. Finalistka soutěže Peče celá země se podělila o svůj recept na jahodový džem, který navíc neobsahuje přidaný cukr, mohou si ho tedy v rozumné míře dopřát i diabetici.

Nenahraditelná sladkost

Mít ve spíži nebo v lednici alespoň jednu sklenici s džemem či marmeládou je téměř povinnost. Děti je milují, skvěle se hodí třeba na rohlík s máslem, na koláče nebo do vánočního cukroví. Navíc nám „pomůže“, když máme chuť na něco málo sladkého a v zásobách nenajdeme žádnou čokoládu nebo sušenku.

Nejlepší je pochopitelně, když si džem uděláme z čerstvého ovoce a doma. To si ho totiž připravíme přesně podle svých představ a chutí. Tereza Olbrichtová, finalistka Peče celá země si nejraději připravuje džem jahodový, který si upravila tak, že chutí připomíná cheesecake.

Jak ovšem sama pro Toprecepty.cz říká, není problém v receptu ovoce vyměnit. „Určitě bych teď volila prakticky jakékoli dobře uzrálé ovoce přímo ze zahrádky - například maliny, borůvky nebo angrešt. S rybízem pozor, ten už je hodně kyselý, tam bych určitě přidala alespoň dvě lžíce cukru navíc a vynechala citronovou šťávu,“ doporučuje sympatická Plzeňačka. 

Strach ze zavařování

Mnoho lidí si raději koupí džem v obchodě, protože se „bojí“ zavařování. Buď s ním nemají zkušenost, nebo jim přijde zdlouhavé a složité. To je ovšem mylná představa. „Já jsem k němu také měla dříve respekt, ale tady skutečně není co zkazit,“ vzkazuje Tereza. „Pokud si to chce člověk ještě zjednodušit, vynechte extrakt z hnědého másla, džem bude skvělý i tak, jen už nebude chutí připomínat cheesecake,“ dodává.

Méně cukru a alkohol

V receptu nehledejte další přidaný cukr, který by měl pomoci sladkosti. Podle Terezy je totiž důležité mluvit o vynechání nadbytečného cukru, když to jde.

„V některých receptech se cukr nahrazuje těžko, neboť kromě chuti napomáhá i správné konzistenci, ale jsou recepty, kde můžete sladit například ovocem nebo medem a tam bych se tomu určitě nebránila,“ říká pro Toprecepty.cz.

„Myslím si, že mlsat se dá i zdravě. Právě testuji bezlepkový cuketový dort s tvarohovým krémem a jen co ho vychytám, ráda se o něj také podělím,“ slibuje. 

Kromě absence většího množství cukru překvapuje v Terezině receptu i bílý rum. Přestože se jedná o alkohol, pro děti není nijak nebezpečný a klidně si mohou džem dát. „Jasně, ničeho se nebojte, při vaření se alkohol odpaří a zůstane jen příjemné aroma,“ vysvětluje Tereza.

Domácí jahodový džem

Na přípravu sladké pochoutky budete potřebovat: 200 g másla, 100 g bílého rumu, 1 500 g jahod, 1 balení želírovacího cukru, 1 vanilkový lusk, 30 g citronové šťávy a 15 g kyseliny citronové.

Jak na to?

  1. Máslo dejte do rendlíku a vařte ho do chvíle, kdy získá hnědou oříškovou barvu. Poté odstavte z plotny, přidejte rum a nechte pod pokličkou louhovat několik hodin.
  2. Následně směs přendejte do uzavíratelného sáčku nebo plastové nádoby a nechte přes noc v mrazáku.
  3. Druhý den ještě zmrzlou směs přeceďte přes plátýnko, čímž získáte chuťově jedinečný extrakt z hnědého másla.
  4. Do většího kastrolu dejte očištěné a pokrájené jahody, zakapejte je citronovou šťávou. Z vanilkového lusku vyjměte špičkou nože semínka, přidejte je do kastrolu, stejně jako prázdný lusk. Nakonec přisypte želírovací cukr a vše promíchejte.
  5. Přes plátno do kastrolu propasírujte i extrakt z hnědého másla, vše přiveďte k varu a vařte asi deset minut.
  6. Přidejte kyselinu citronovou, směs povařte, rozmačkejte, popř. rozmixujte, a ještě teplou nalijte do sterilizovaných zavařovacích sklenic, které po uzavření otočte víčkem dolů.

Jak vypadala Terezina cesta soutěží Peče celá země zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Připravte si na snídani palačinky s džemem podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku