Osvěžující okurkové nanuky ve vedrech krásně zchladí: Díky medu jsou ideálně sladké, citron zase dodá svěžest
14. 7. 2024 Vaření
Zmrzlina je v létě jedním z nejvyhledávanějších osvěžujících občerstvení. Někdo má raději smetanovou, jiný volí „vodovou“. Právě ta na první pohled nabízí, že ochladí náš organismus a pomůže nám bojovat s vedry. Když si do ní navíc přidáte salátovou okurku, citron či limetou, můžete připravit bezchybné nanuky, po nichž sáhnete každou chvíli.
Zchlazující okurka
Salátová okurka je mnoha ohledech ideální potravinou. Nejen, že ji můžeme, máme-li zahrádku, pěstovat doma, takže ji máme „po ruce“, ale navíc je skvělá při vedrech, která v létě musíme přetrpět. Dostatečný obsah vody, téměř 96 procent hmotnosti, v oblíbené součásti zeleninových salátů zaručí, že organismus dostane potřebné ochlazení.
Z okurky se dá také vytvořit skvělá osvěžující limonáda. Stačí k rozmixované zelenině přidat vodu, vymačkaný citron a trochu medu a máte skvělý nápoj do horkých dnů.
Mohlo by vás zajímat
Vodovka vede
Hitem jsou ovšem okurkové nanuky. I když se dají připravit i verze s jogurtem, ty „vodové“ jsou pro současné dny a týdny ideální. Vodová zmrzka není moc sladká, přesto díky medu nebudete mít pocit, že konzumujete light verzi zmrzliny. Stejně jako u těch ovocných totiž dokáže i okurková svou chutí plnohodnotně potěšit.
Když se navíc přidá i citronová či limetová šťáva, je z okurkového nanuku díky jeho kyselosti ideální „cuc na kládě“, po kterém můžete doma sáhnout do mrazáku kdykoliv, kdy na něj dostanete chuť.
Nanuky raz dva
Příprava je totiž tak jednoduchá, že se do ní budete pouštět pořád dokola. Nepotřebujete nic, co by bylo nedostupné či zbytečně drahé a místo v mrazáku si na takovou dobrotu určitě také vždycky uděláte. Připravte si tedy mixér, zajděte na zahradu nebo do obchodu pro čerstvé okurky a můžete se pustit do výroby.
Nanuky z čerstvé okurky
Na přípravu budete potřebovat: 2 středně velké salátové okurky, 2 polévkové lžíce medu, 150 ml citronové nebo limetkové šťávy a 150 ml vody.
Jak na to?
- Okurky omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky, stranou si schovejte pár plátků okurky.
- Do mixéru dejte okurky, přilijte citronovou nebo limetkovou šťávu, vodu a med. Rozmixujte do hladka, aby se směs dobře nalévala. Případně ji můžete i přecedit.
- Formičky na nanuky vyplňte plátky okurky a přidejte směs z mixéru.
- Tvořítka dejte do mrazáku a nechte je tam přes noc.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu okurkovou limonádu, na léto ideální nápoj:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co vařit v letních dnech? Dopřejte si lehká jídla, která vás osvěží a zároveň zasytí
Nejlepší letní jídla podle horoskopu: Panna připraví šťavnaté zeleninové karbanátky a Ryby musí mít lehký dort s ovocem
Salátové okurky potřebují dobré hnojení: Pomůže mulč, naopak velké množství hnojiva a špatné dávkování škodí
Přečtěte si Zobrazit více
Šopský salát: Připravte si tuto balkánskou pochoutku podle bulharského receptu
Nejlepší svačinky na cestu do Chorvatska a jak je správně zabalit: Tenhle fígl máme od kamarádky ze Španělska a funguje
Pěstování salátových okurek je hračka: Sázejte s odstupy, nezalévejte studenou vodou a velká sklizeň vás nemine