Rychlé medailonky z vepřové panenky, dušené na špeku a cibuli: Jemné a křehké maso je plné chutí
15. 7. 2024 Vaření
Vepřová panenka je maso, ze kterého i začátečník připraví dobrotu. Přichystejte si panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli. Výborná kombinace ingrediencí funguje skvěle.
Jak udělat panenku na pánvi
Vepřová panenka právem patří mezi nejoblíbenější maso díky své jemnosti, lahodnosti a snadné přípravě. Díky malému množství tuku navíc patří mezi velmi kvalitní kusy masa. Krátká svalová vlákna vedou ke křehkosti masa.
Vepřovou panenku připravíme rychle, což je důležité v momentech, kdy nemáme čas na dlouhé vaření. A spolehlivě to zvládneme na pánvi. Jak připravit maso?
- Na medailonky by měla být panenka po celé délce stejně silná a podobat se válečku.
- Když si přineseme domů maso s tenkými blankami na povrchu, musíme je odstranit. Jinak by po opečení bylo maso tuhé a kroutilo by se.
- S odkrojením nám pomůže malý ostrý nožík, kterým vjedeme doprostřed masa pod blanku. Chytíme ji, blanka se natáhne a postupně ji u povrchu po kouskách odkrojíme.
- Obvykle panenku připravujeme vcelku, bude tak šťavnatější, pro dnešní níže uvedený recept, kdy budeme maso dusit, ho nakrájíme a jemně naklepeme hranou ruky.
Mohlo by vás zajímat
Které koření na panenku
Než budeme maso nakládat do koření a nechávat odležet, je třeba ho včas vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
Na panenku můžeme využít třeba směs na grilování, ať už kupovanou nebo vlastní. V této směsi obvykle bývá sladká paprika (můžeme sáhnout i po uzené), kmín, česnek, cibule, dále třeba majoránka, chilli a rozmarýn. Výborný je i tymián. Nezbytný je také mletý pepř a sůl.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Na tři porce potřebujete: 600 g vepřové panenky, 1 cibuli, 1 kousek uzeného špeku (5 x 5 cm), 1 lžíci oleje, 1 plátky másla (2 cm), oblíbené koření (např. Farmer grill), sůl a pepř. Na obalení: hladká mouka a mletá sladká paprika.
Jak na to? Vepřovou panenku omyjte, odblaňte a nakrájejte na 1 cm silné medailonky. Hranou ruky je jemně naklepejte, opepřete a posypte kořením Farmer grill (směs koření a bylinek), nechte maso odpočinout.
Uzený špek nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. V pánvi rozehřejte olej s máslem a dejte pomalu smažit špek a cibuli, dokud nebudou osmažené dohněda.
Medailonky osolte a obalte v hladké mouce, kterou jste smíchali s mletou paprikou. Takto obalené medailonky dejte na pánev ke špeku a cibuli a zprudka opečte z obou stran. Pak podlijte asi 200 ml vody, přiklopte pokličkou a poduste maximálně 20 minut. Mouka použitá k obalení masa omáčku příjemně zahustí, takže pak už jen podle chuti dosolte.
Náš tip: Připravte si panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli podle tohoto video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Grilování levou zadní: Na domácí grilovací směs můžete využít koření, které máte běžně doma. Maso tak bude přesně podle vaší chuti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejžádanějších rychlých moučníků. Přehled receptů s videonávody nám poradí, co dobrého upečeme během chvilky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu