Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé medailonky z vepřové panenky, dušené na špeku a cibuli: Jemné a křehké maso je plné chutí
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Vepřová panenka je maso, ze kterého i začátečník připraví dobrotu. Přichystejte si panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli. Výborná kombinace ingrediencí funguje skvěle.

Jak udělat panenku na pánvi

Vepřová panenka právem patří mezi nejoblíbenější maso díky své jemnosti, lahodnosti a snadné přípravě. Díky malému množství tuku navíc patří mezi velmi kvalitní kusy masa. Krátká svalová vlákna vedou ke křehkosti masa.

Vepřovou panenku připravíme rychle, což je důležité v momentech, kdy nemáme čas na dlouhé vaření. A spolehlivě to zvládneme na pánvi. Jak připravit maso? 

  • Na medailonky by měla být panenka po celé délce stejně silná a podobat se válečku.
  • Když si přineseme domů maso s tenkými blankami na povrchu, musíme je odstranit. Jinak by po opečení bylo maso tuhé a kroutilo by se.
  • S odkrojením nám pomůže malý ostrý nožík, kterým vjedeme doprostřed masa pod blanku. Chytíme ji, blanka se natáhne a postupně ji u povrchu po kouskách odkrojíme.
  • Obvykle panenku připravujeme vcelku, bude tak šťavnatější, pro dnešní níže uvedený recept, kdy budeme maso dusit, ho nakrájíme a jemně naklepeme hranou ruky.

Které koření na panenku

Než budeme maso nakládat do koření a nechávat odležet, je třeba ho včas vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Na panenku můžeme využít třeba směs na grilování, ať už kupovanou nebo vlastní. V této směsi obvykle bývá sladká paprika (můžeme sáhnout i po uzené), kmín, česnek, cibule, dále třeba majoránka, chilli a rozmarýn. Výborný je i tymián. Nezbytný je také mletý pepř a sůl. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli

Na tři porce potřebujete: 600 g vepřové panenky, 1 cibuli, 1 kousek uzeného špeku (5 x 5 cm), 1 lžíci oleje, 1 plátky másla (2 cm), oblíbené koření (např. Farmer grill), sůl a pepř. Na obalení: hladká mouka a mletá sladká paprika.

Jak na to? Vepřovou panenku omyjte, odblaňte a nakrájejte na 1 cm silné medailonky. Hranou ruky je jemně naklepejte, opepřete a posypte kořením Farmer grill (směs koření a bylinek), nechte maso odpočinout.

Uzený špek nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. V pánvi rozehřejte olej s máslem a dejte pomalu smažit špek a cibuli, dokud nebudou osmažené dohněda.

Medailonky osolte a obalte v hladké mouce, kterou jste smíchali s mletou paprikou. Takto obalené medailonky dejte na pánev ke špeku a cibuli a zprudka opečte z obou stran. Pak podlijte asi 200 ml vody, přiklopte pokličkou a poduste maximálně 20 minut. Mouka použitá k obalení masa omáčku příjemně zahustí, takže pak už jen podle chuti dosolte.

Náš tip: Připravte si panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli podle tohoto video receptu:

 

Recepty k tomuto článku