Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselé okurky na ukrajinský způsob: Nakládačky podle Inny z Charkova překvapí jednou netradiční ingrediencí
Zdroj: se souhlasem Inny

Zavařujete každý rok okurky, abyste měli zásoby na zimu, ale láká vás vyzkoušet něco jiného než klasický sladkokyselý nálev? Možná vás zaujme recept, který jsme získali od Inny z Ukrajiny. Její okurky překvapí hlavně netradiční pikantní chutí a lehce načervenalým nálevem. 

Nakládačky - nejen česká specialita

Nakládané okurky nejsou jen českou specialitou. Malé okurčičky zavařují do speciálního nálevu i v dalších zemích světa (např. na Slovensku, v Polsku, Maďarsku nebo na Ukrajině), případně je i stejně jako u nás nechají kvasit do podoby kvašáků. Ty ale nemají tak dlouhou trvanlivost, chcete-li si tedy uchovat okurky do zimy, musíte je sterilovat. 

Jak naložit okurky

U nás se nejčastěji okurky nakládají do jednoduchého sladkokyselého nálevu z cukru, octa, soli a vody a těm nejklasičtějším se u nás říká znojemské, v jejichž případě se do sklenice přidává ještě kopr, česnek, cibule a mrkev. 

Malé polní okurky, tzv. nakládačky, lze ale naložit i do jinak ochucených nálevů. Variant je spousta. Do nálevu se často dává i hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, hřebíček či dokonce skořice. Existují i méně tradiční pikantní nálevy s chilli papričkami nebo dokonce s kari kořením

Nálev s kečupem

Hodně zajímavý nálev na okurky ovšem dělají na Ukrajině a také v Litvě, neboť do něj navíc přidávají kečup, nejlépe nějaký ostrý, který dodává nakládačkám pikantní chuť. Jak nám řekla Inna z Charkova, na Ukrajině používají svůj speciální kečup, v němž je navíc i kari koření, klidně ale můžete použít i normální pikantní kečup. Případně lze nakombinovat kečup s tabascem, pokud chcete okurky opravdu pálivé.  

Ukrajinské nakládané okurky jsou zajímavé svou lehkou ostrostí (ta se odvíjí od druhu použitého kečupu), jsou ale méně kyselejší, než jsme zvyklí u nás, a určitě vás zaujmou vyváženou kombinaci sladké, pikantní a kořeněné chuti. Hodí se díky tomu ještě lépe jako pochoutka ke grilovanému nebo pečenému masu, do sendvičů nebo salátů.

Okurky můžete zavařovat klasicky v celku, ty větší ale můžete klidně nakrájet na menší kousky nebo na kolečka, lépe pak do sebe vstřebají chuť nálevu. Malé okurčičky ale zase budou krásně křupavé

Ukrajinské okurky podle Inny

Tyto kečupové ukrajinské okurky se klasicky sterilují, díky tomu vydrží ve spíži bez problémů do další sezony. Pokud je ovšem nesníte rovnou letos při grilování nebo opékání buřtů. A jak je tedy okurky podle Inny připravíte?

Budete potřebovat: cca 3 kg okurek nakládaček, kopr, 2-3 stroužky česneku, 7 kuliček pepře. Na nálev si připravte: 1750 ml vody, 250 ml octa, 250 ml cukru, 2 polévkové lžíce soli, 200 g ostrého kečupu. 

  1. Okurky nakládačky omyjte a očistěte a napěchujte do sklenic. Toto množství by vám mělo vyjít na 5 litrových sklenic nebo 7-8 o objemu 750 ml. Pak přidejte omytý kopr podle chuti, česnek a pepř – vše nasypejte mezi okurky. 
  2. Připravte si nálev. Všechny suroviny na něj dejte do hrnce a svařte. Ještě horkým nálevem zalijte okurky tak, aby byly ponořené, a zavíčkujte. Sklenice pak vložte do hrnce s teplou vodou a zahřívejte do bodu varu. Pak sterilujte asi 8-10 minut.

Náš tip: Klasické znojemské okurky můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku