Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý cuketový guláš s kečupem a sójovkou: Lehké letní jídlo chutná báječně s těstovinami i jako příloha k masu
Zdroj: Toprecepty

Pěstujete na zahradě cukety nebo se s nějakým takovým úspěšným pěstitelem znáte? V tom případě vám dost možná nastává sezona, kdy se cukety stanou hlavní součástí vašeho jídelníčku. Cuketový guláš je pak zajímavým zpestřením klasických cuketových pokrmů. 

Cukety do salátu, na grilování i do perníku

Cuketové placičky, cuketový perník, cuketový tatarák nebo různé čalamády – to jsou asi ty nejobvyklejší pokrmy, do nichž se snažíme zpracovat cuketovou úrodu. Na cuketách je totiž úžasná jejich univerzálnost. Můžeme je vařit, dusit, zapékat, smažit, nakládat i použít do sladkého těsta.

A pokud je utrhnete rovnou mladé a malé, je možné je použít i zasyrova třeba do salátů nebo do sendvičů jako okurky, nebo z nich můžete udělat třeba speciální raw špagety. Cukety jsou také poměrně chuťově nevýrazné, takže jim vůbec nevadí, když je využijete i do sladkého pečiva – do různých buchet, perníků, ale třeba i lívanců. 

Lepší cukety jsou ty mladé a malé

Jednou z velkých předností cuket je, že obsahují hodně vody. Jde tak vlastně o výbornou dietní letní zeleninu, na níž si můžete pochutnávat bez výčitek. Nejchutnější jsou malé cukety dosahující velikosti kolem 15 cm.

Ty jsou totiž křehčí a není nutné je loupat, což je rovněž výhoda, neboť z nich získáte ještě víc živin, které se ukrývají pod slupkou. Velké cukety obvykle obsahují hodně semínek a nejsou tak křehké a svěží.

Co s přerostlou cuketou?

Velké cukety (tedy ty přesahující 25 cm) se ovšem dají použít do různých vařených a dušených pokrmů. Cukety totiž fungují jako vynikající zahušťovadlo, proto se často přidávají i do omáček. Je možné z nich udělat třeba koprovku, na Slovensku mají zase v oblibě tzv. cuketový prívarok, udělat se dá i cuketové zelí.

Když cuketu nastrouháte, dokáže báječně zahustit i další omáčky a vy pak do nich nemusíte přidávat už jíšku, čímž je významně odlehčíte. Cukety si spíš spojujeme s lehčími a světlými omáčkami, dobře ale poslouží i k zahuštění guláše.

Jak na cuketový guláš?

Pokud máte cukety ještě mladé, můžete si z nich rovnou jeden takový speciální letní guláš připravit. Není to sice úplně klasický guláš, rozhodně ale jde o vynikající letní jídlo, které si můžete vychutnat s rýží, těstovinami, k masu i třeba na topince. Místo kečupu můžete použít i protlak nebo rajčata v konzervě.

Budete-li mít starší cuketu, není nutné ji ani podlévat vodou, dostatek vody pustí sama cuketa, když ji posolíte. A pokud byste chtěli dodat víc gulášovou chuť, můžete přidat i trochu mleté papriky, případně i chilli papričky. A jak cuketový gulášek připravíte? 

Budete potřebovat: 2 cukety (cca 25 cm), 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, pepř mletý, sůl a olej.

  1. Cuketu nakrájíme na kostičky (mladé cukety i se slupkou), na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou cuketu. Trošičku podlijeme a dusíme do měkka.
  2. Pak přidáme prolisovaný česnek, kečup, sójovou omáčku, podle chuti opepříme a osolíme. Nijak nezahušťujeme. Jako příloha je dobrá rýže, těstoviny, brambor i chleba.

Náš tip: Jestliže si spíš potrpíte na sladké, můžete si z cukety udělat i tento koláč podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku