Husitský vojevůdce Jan Žižka jedl během vojenského tažení hlavně sušené maso s tvrdým chlebem, zapíjel to pivem
14. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Slepý vojevůdce byl hrdinou učebnic dějepisu, k jeho odkazu se hlásila armáda bývalého režimu. Husitský hejtman Jan Žižka byl nepochybně statečný bojovník a schopný stratég, ale také vůdce smečky lapků, kteří plenili a kradli vše včetně jídla.
Kdo byl husitský hejtman Jan Žižka?
Kontroverzní pověst husitským bojovníkům přinesla jejich krutost a ničení všeho, co jim přišlo do cesty. Z dnešního pohledu můžeme říci, že šlo o dokonale zorganizované a jednotné oddíly fanatiků, kteří s mečem v ruce šířili svou ideologii. Jejich hodnocení ale nechme odborníkům a podívejme se na jejich nejznámějšího vojevůdce Jana Žižku.
Jan Žižka se narodil kolem roku 1360 v Trocnově u Českých Budějovic. Nějakou dobu zřejmě sloužil u dvora Karla IV. a svou vojenskou „kariéru“ začal ve skupině zbojníků. Následovala žoldnéřská služba pro polského krále. Kdy a proč ho zaujalo myšlení Jana Husa, není zcela zřejmé. Je ale jasné, že vojenské zkušenosti a přirozená autorita ho vynesly do role nejslavnějšího a nejúspěšnějího husitského vojevůdce.
Mohlo by vás zajímat
Co jedl Jan Žižka jako mladý muž?
Podle kronikáře Enea Silvia Piccolominiho Jan Žižka byl chudý, ale coby mladík ve službě na dvoře císaře a krále Karla IV. byl prý dobře živený. Těžko měl na talíři stejné vybrané lahůdky jako císař a jeho rodina, přesto se měl lépe než většina poddaných.
Jejích jídelníček byl ve srovnání s běžným obyvatelstvem bohatý. Zatímco šlechta už tehdy preferovala bílý chléb, dvořané se museli spokojit s tím tmavším a hrubším (a podle dnešních měřítek tedy zdravějším). Často měli k jídlu luštěninové nebo obilné kaše omaštěné sádlem, někdy husté polévky, které připomínaly řidší kaši.
Maso dostávali levnější než to, na kterém si pochutnávala rodina panovníka. Sice žádná zvěřina, ale vepřové a hovězí. To se podávalo vařené nebo dušené. Nejčastěji konzumovanými rybami byli kapři a štiky.
Mohlo by vás zajímat
Zásobování na vojenském tažení
V pozdějších letech během husitských válek se jídelníček Jana Žižky musel změnit a podřídit vojenským pravidlům. Husitská vojska byla dobře organizovaná, nepřekvapí tedy, že vcelku bez problémů fungovalo i stravování.
Mobilní polní kuchyně získávaly zásoby většinou z okolních měst či vesnic. A nedělejme si iluze, co vojáci potřebovali, to si jednoduše ukradli.
Mohlo by vás zajímat
Na prvním místě všechno sušené
Strava ale musela být trvanlivá. Husitští vojáci měli neustále k dispozici chléb, často sušený. K němu si mohli dát trvanlivé sýry nebo tvaroh. Maso bylo většinou solené a sušené, oblíbené bylo i poměrně trvanlivé uzené maso či špek nebo slanina. Solené a sušené byly i ryby.
Když se vojsko někde utábořilo, v polní kuchyni se připravovaly kaše, polévky a dušené maso. Pokud to bylo možné, jídlo se zapíjelo pivem, protože voda mohla být znečištěná. Zažívací potíže se řešily bylinnými čaji.
Jan Žižka zemřel roku 1424 během obléhání hradu u Přibyslavi. Kupodivu nepřišel o život v boji, ale podlehl blíže nespecifikovanému „hlíznatému“ onemocnění. Mluví se o otravě arsenikem, ale archeologické nálezy jeho pozůstatků odpovídají úmrtí na otravu krve, tedy celkovou sepsi.
Zdroje informací:
kniha Vlastimil Vondruška: Život ve staletích. 14. století
koukalici.cz: Karel VI.
stoplusjednicka.cz: Smrt jednookého vojevůdce: Mohl být Jan Žižka z Trocnova otráven?
vojsko.net: Hlad a hojnost – dějiny stravování v Evropě
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Svatební hostina Elišky Přemyslovny: Podávala se paštika ve tvaru středověkého hradu, sladká kaše i zvláštně vařená slepice
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
19 receptů na krémové polévky: Připravte si je v chladných dnech, zasytí vás a zahřejí
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny