Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udržet jídlo na cestách v chladu? Pomůže obyčejná PET lahev i termoska, jen na to musíme myslet předem
Zdroj: Freepik, freepik

Horké dny nekončí, a pokud se ještě chystáte na dovolenou k moři a jedete autem, možná přemýšlíte, jak cestu co nejlépe zvládnout. Máte-li v plánu si s sebou vzít nějaké jídlo, je třeba ho dobře zabalit, aby přežilo cestu bez úhony.

Jídlo na cesty v horku

Pokud v létě často cestujete autem a nechcete se spoléhat jen na nabídku restaurací, motorestů nebo benzinových pump, pravděpodobně si připravujete na výlety nějaké svačinky. V tom případě by vaším nezbytným cestovním doplňkem měla být přenosná lednička nebo chladicí taška, v níž vám potraviny aspoň nějakou dobu vydrží čerstvé a hlavně se nezkazí.

Trvanlivost potravin během cestování navíc prodloužíte i způsobem jejich uskladnění v některém ze zmiňovaných zavazadel. Co si tedy na letní cestování pořídit a jak postupovat při balení jídla na výlet? 

Chladící box je nutnost

Jestliže chcete udržet potraviny v chladu, nejlepší je si pořídit přenosnou ledničku - elektrický chladicí box, který udrží potraviny při teplotě až o 15-20 °C nižší, než je venkovní teplota. Pořídit si můžete i obyčejný box bez nutnosti napájení, v němž vydrží teplota od 5 do 15 °C až po 24 hodin.

V nouzi se samozřejmě hodí i chladicí taška s izolační vrstvou. V ní zajistíte delší dobu chlad pomocí chladicích vložek, které si předem namrazíte. Pokud byste takovéto vložky neměli, poslouží vám i PET láhev s vodou, kterou si před cestou necháte v mrazáku zmrazit.

Výhodou tak velkého bloku ledu je to, že se pomalu rozpouští a vydrží delší dobu. A až se led uvnitř úplně rozpustí, budete mít aspoň studenou vodu, kterou budete moci vypít. 

Stejně tak můžete využít termosku, kterou naplníte ledovými kostkami. Ty se také budou rozpouštět pomalu a mohou vám tak pomoci ochladit třeba nápoje nebo ovoce. 

Ostatně, i termoska samotná je dobrá úschovna, třeba na ovocný nebo zeleninový salát. 

Jak skládat potraviny do tašky

Nemáte-li přímo autoledničku, podpoříte funkci obyčejného chladicího boxu nebo tašky tak, že do nich potraviny dobře uložíte. Studený vzduch se šíří směrem dolů, takže led by měl být vždy nahoře a předem vychlazené plechovky a lahve dole. Potraviny, o nichž víte, že je budete jíst jako jako poslední, ukládejte na dno a často používané potraviny na vrch chladicího boxu

Potraviny podléhající rychlé zkáze, jako jsou maso a mléčné výrobky, by měly být uloženy nahoře u ledu. Chcete-li udržet potraviny v suchu, rozdělte je do uzavřených plastových nádob nebo zipových sáčků. Pokud zbývá v boxu místo, použijte malé lahve se zmraženou vodou, které vyplní volná místa a udrží potraviny v chladu. 

Náš tip: Vynikající a praktickou svačinkou na cesty jsou třeba tyto tortilly s kuřecím masem, které připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku