Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Bonbony Letní a Zimní směs stály 11,30 Kčs a patřívaly k těm luxusnějším, často se mlsaly v autě
Zdroj: se souhlasem retro muzea Brno

Tvrdých bonbonů bylo za socialismu možná i víc než dnes. V mnoha verzích se dělaly hlavně plněné bonbony, tzv. furé. Děti si ovšem mohly vesele kazit zoubky i těmi jen tvrdými. Letní a Zimní směs pak byly jedním z hitů, po nichž toužilo snad každé dítko. 

Bonbony v plechovce

Při zmínce o ovocných bonbonech doby minulé si každý nejspíš vybaví slavné Bon Pari, neméně populární ale byly bonbony, které se prodávaly v plechových dózách, známé jako Letní a Zimní směs.

I když šlo o normální tvrdé bonbony, právě balení z nich dělalo něco luxusnějšího. Navíc plechovky se pak daly využít i jako úložiště na všemožné poklady a dodnes v nich mnozí mají uložené šroubky nebo knoflíky.  

Sladkost od sfingy

Tvrdé cucací bonbony se stejně jako dodnes existující Bon Pari vyráběly v továrně Sfinx v Holešově. Dnes patří pod společnost Nestlé, ale její historie sahá až do druhé poloviny 19. století, kdy Philipp Kneisl založil ve svém domě v Palackého ulice 67 v Holešově firmu Kneisl zaměřenou na výrobu cukrovinek.

Ta se postupem let rozrůstala a již na počátku 20. století zde vyráběli přes 70 druhů cukrovinek. Brzy poté byla vybudována nová továrna v částí Všetuly a bylo vytvořeno logo se sfingou, které na cukrovinkách z Holešova najdete do dnešních dnů. 

Letní nebo zimní?

Právě sfinga zdobila i kdysi tak oblíbené bonbony v plechovce, jež se prodávaly ve dvou variantách – Letní a Zimní směs. Velký rozdíl vzhledově mezi pestrobarevnými bonbony nebyl.

Bonbony z Letní směsi ale měly tvar oválu, ty „zimní“ byly kulaté. I když jste v obou plechovkách našly bonbony podobných barev, lišily se hlavně chutí.

Letní byly klasicky ovocné – třeba malinové nebo jahodové a lehce nakyslé, ty zimní byly ledové (tedy jemně mentolové) a podle pamětníků navíc ještě lehce posypané cukrem, tedy jakoby zasněžené. Své ctitele si ale našly oba druhy.

Výjimečné tvrdé bonbony

Bonbony se vždycky lepily k sobě a rozdělit je byla docela námaha. Pamětníci s nadsázkou tvrdí, že když se bonbony slepily v plechovce k sobě, pomohlo jen dlátko.

A víte, že se bonbony prodávaly dokonce ve dvou variantách – jedny do našich obchodů a druhé na export?  V každém případě jako něco extra byly vnímány i ty, které byly k sehnání v československých samoobsluhách.

Vyškemrat na rodičích tak velkou plechovku s bonbony nebylo snadné a pokud se to někomu povedlo, byl největší frajer. Spousta lidí ale stejně i po letech lituje, jak je dostávali v dětství jen na příděl.

Pamětníci rovněž vzpomínají, jak se kupovaly díky praktickému balení jako bonbony do auta. A to, že při cucání odíraly trochu patro? To tenkrát nikomu nevadilo. Hlavní bylo jen vyřešit dilema…letní nebo zimní?

Zdroje infromací: 
Nestle.cz: Závod Sfinx
Wikipedia.org: Sfinx (Nestlé)

Náš tip: Rádi vzpomínáte na doby minulé? Tak co si k tomu připravit retro moučník štafetky podle našeho video receptu?

Recepty k tomuto článku