Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tinto de verano: Španělská variace na víno s colou je letošním letním hitem, který si zamilujete taky
Zdroj: Freepik, freepik

Prázdniny přímo lákají k posezení na balkoně, terase nebo zahradě s nějakým studeným drinkem, který osvěží a navodí tu správnou letní atmosféru. Pokud si připravíte tinto de verano, můžete si připadat jako někde ve Španělsku. Tento drink je totiž ve zdejších přímořských letoviscích hitem.

Místo sangrie tinto de verano

Španělsko si většinou spojujeme se sangrií, Španělé ale mají stejně tak rádi podobný nápoj tinto de verano. Pokud jste v mládí s oblibou popíjeli tzv. houbu neboli červené víno s kolou, určitě vám tinto de verano zachutná, a možná ještě víc.

Základem drinku je rovněž červené víno, to se ale v tomto případě kombinuje s citronovou limonádou nebo se sodovkou, která vínu dodá víc svěžesti a lehkosti. 

Trochu jako vinný střik

Tinto de verano je ve Španělsku klasickým letním drinkem, který místní restaurace, bary a hlavně plážové bary připravují v letních měsících a podávají jej jako aperitiv. Objevil se zřejmě již 20 . letech 20. století, údajně v jednom malém hostinci v andaluské Cordobě. Kvůli velkým vedrům tehdy jeho majitel hledal nějakou lehčí a osvěžující alternativu k červenému vínu nebo vermutu a začal je tedy podávat naředěné sodovkou

Symbol španělského léta

Tak vzniklo tinto de verano, které se rychle stalo synonymem španělského léta a vlastně takovým symbolem španělské radosti ze života, setkávání se s lidmi, letních radovánek a večírků. Ostatně i jeho název v překladu neznamená nic jiného než letní červené víno.

Popularita drinku pak ještě více vzrostla vlivem tehdejších reklam v 60. letech 20. století, kdy se nápoj začal prodávat balený. Již namíchané v lahvích je seženete ve španělských supermarketech i dnes. 

Nápoj pro místní

Na rozdíl od sangrie, která je vnímána jako komerční nápoj hlavně pro turisty, tinto de verano víc pijí místní. Oproti sangrii, v jejímž případě se k vínu přidává brandy a navíc ovoce, bývá obvykle lehčí a víc osvěžují. I když i tento de verano má své víc alkoholické verze, kdy se k vínu a limonádě přidává navíc rum

Základní verze tinto de verana je červené víno (obvykle obyčejné stolní) smíchané s citronovou limonádou, jako je Sprite nebo 7-Up. Drink se ale připravuje i v dalších variacích – např. s citronovou či pomerančovou Fantou. Nahrazuje se i víno, a to vermutem, nejčastěji červeným Martini.

Možná vás překvapí, že i Španělé mají svou „houbu“. Španělská kombinace vína s colou se jmenuje calimocho nebo kalimotcho a populární byla nejvíc v 70. letech minulého století. 

Jak namíchat tinto de verano?

Tinto di verano je letní drink, který se servíruje hlavně s dostatečným množstvím ledu ve sklenici na nožce ozdobené plátkem citronu nebo pomeranče. Poměr vína a limonády je obvykle 1:1, ale můžete si jej upravit. I limonáda by měla dostatečně vychlazená. A jak tedy tinto de verano připravíte? 

Budete potřebovat: 500 ml lehkého ale kvalitního červeného vína (nemělo by být moc kyselé), 500 ml citronové limonády, citron nebo pomeranč a led.

  1. Do džbánku dejte dostatek ledu a zalijte jej vínem. Pak přilijte citronovou limonádu a promíchejte.
  2. Nápoj podávejte v široké sklenici nebo v balónkové sklenici ozdobený plátkem citronu nebo pomeranče. 

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Tinto de verano
Entrenosotros.consum.es: Tinto de verano recipe: learn how to make it step by step
Vamospanish.com: Tinto de Verano: Your Fun Guide to Spain's Iconic Summer Wine 

Náš tip: Pokud trváte na klasické sangrii, můžete si ji připravit podle našeho video receptu.


 

Recepty k tomuto článku