Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jan Punčochář patří mezi naše neuznávanější a zároveň nejpopulárnější kuchaře. A to nejen kvůli svému působení v roli porotce v televizní soutěži MasterChef Česko, ale především kvůli pokrmům, které dokáže připravit. V poslední době na sebe Punčochář upozornil i výjimečnou změnou své vizáže. Rozhodli jsme se proto ohlédnout do minulosti a podívat se, jak oblíbený šéfkuchař vypadal třeba na učňáku nebo na vlastní svatbě.

První krůčky v rondonu

Jan Punčochář, jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů u nás, se narodil 6. srpna 1979 v Praze. Svou profesní dráhu započal v prestižním pražském hotelu Ambassador, kde se vyučil a získával první zkušenosti. Po ukončení školy si vyzkoušel, jak to chodí v renomovaných restauracích, jako jsou Rybí trh a International Zlatá Praha.

Na zkušenou za hranice

Aby se zlepšil i v dalších dovednostech, rozhodl se Punčochář, stejně jako mnoho uznávaných kuchařů, pro cestu do zahraničí. Stáže v michelinských restauracích Tim Raue v Berlíně a Hangar 7 v Salzburgu se významně podepsaly na jeho kuchařském stylu a měly zřejmě být o předznamenáním velkého úspěchu v české restauraci.

Michelin i Zlatý kuchař

K dalšímu růstu přispěla i praxe ve švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus, která je známá svou perfektní kuchyní. Po návratu do České republiky se Punčochář stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde strávil deset let a získal pro ni prestižní ocenění Bib Gourmand od Michelin, tedy „Dobré jídlo za přijatelné ceny“.

Porotce české verze celosvětově populární kuchařské soutěže MasterChef se také podílel na vytvoření konceptu restaurace v proslulém Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a k vytvoření gastro provozů Pohostinec Monarch a Pohostinec Karlín.

Následně téměř pět let působil jako šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu, kde byl jeho kuchařský um oceněn trojnásobným vítězstvím v anketě Zlatý kuchař.

U Matěje

Otevření vlastní restaurace U Matěje, která se rychle stala oblíbeným místem milovníků kvalitní gastronomie, se pro  Punčocháře stalo důležitým milníkem v jeho kariéře. „Mít vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni bylo mým dlouholetým snem. U Matěje budeme dělat věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ vysvětluje populární šéfkuchař.

Že Punčochář vykročil správným směrem dokazuje popularita pražské restaurace, kde frčí především kapří hranolky a velikánský telecí řízek i velký zájem o jeho osobu na jakékoliv akci, na níž se objeví.

Aby mohli ochutnat alespoň malou porci od renomovaného šéfkuchaře, jsou lidé ochotni počkat i desítky minut, než se na ně dostane řada, stejné to je i při focení selfie. Ta totiž Jan Punčochář nikdy neodmítne, a tak se se může stát, že na pódiu stráví při vaření stejně dlouhou dobu, jako při focení a podepisování se fanouškům.

Televizní kariéra

Dobrá nálada, kterou Jan Punčochář rozdává všude, kam přijde, je znát i na jeho vystupování v televizi. Od roku 2019 je totiž podle diváků tím nejlaskavějším porotcem v MasterChef Česko, rádi ho sledují i v pořadu Souboj na talíři, kde společně s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem představují krajové speciality i zajímavé restaurace.

Jak šel čas s Janem Punčochářem zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jak šel čas s Janem Punčochářem

Ukázat 26 fotografií

Náš tip: Ke správnému řízku, a nejen tomu od Jana Punčocháře, patří i bramborový salát, připravte si podle našeho video receptu jeho vídeňskou verzi:

Recepty k tomuto článku