Jak šel čas s Janem Punčochářem: Podívejte se, jak vypadal slavný kuchař na učňáku i jak dokázal zhubnout
15. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Jan Punčochář patří mezi naše neuznávanější a zároveň nejpopulárnější kuchaře. A to nejen kvůli svému působení v roli porotce v televizní soutěži MasterChef Česko, ale především kvůli pokrmům, které dokáže připravit. V poslední době na sebe Punčochář upozornil i výjimečnou změnou své vizáže. Rozhodli jsme se proto ohlédnout do minulosti a podívat se, jak oblíbený šéfkuchař vypadal třeba na učňáku nebo na vlastní svatbě.
První krůčky v rondonu
Jan Punčochář, jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů u nás, se narodil 6. srpna 1979 v Praze. Svou profesní dráhu započal v prestižním pražském hotelu Ambassador, kde se vyučil a získával první zkušenosti. Po ukončení školy si vyzkoušel, jak to chodí v renomovaných restauracích, jako jsou Rybí trh a International Zlatá Praha.
Mohlo by vás zajímat
Na zkušenou za hranice
Aby se zlepšil i v dalších dovednostech, rozhodl se Punčochář, stejně jako mnoho uznávaných kuchařů, pro cestu do zahraničí. Stáže v michelinských restauracích Tim Raue v Berlíně a Hangar 7 v Salzburgu se významně podepsaly na jeho kuchařském stylu a měly zřejmě být o předznamenáním velkého úspěchu v české restauraci.
Michelin i Zlatý kuchař
K dalšímu růstu přispěla i praxe ve švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus, která je známá svou perfektní kuchyní. Po návratu do České republiky se Punčochář stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde strávil deset let a získal pro ni prestižní ocenění Bib Gourmand od Michelin, tedy „Dobré jídlo za přijatelné ceny“.
Porotce české verze celosvětově populární kuchařské soutěže MasterChef se také podílel na vytvoření konceptu restaurace v proslulém Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a k vytvoření gastro provozů Pohostinec Monarch a Pohostinec Karlín.
Následně téměř pět let působil jako šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu, kde byl jeho kuchařský um oceněn trojnásobným vítězstvím v anketě Zlatý kuchař.
U Matěje
Otevření vlastní restaurace U Matěje, která se rychle stala oblíbeným místem milovníků kvalitní gastronomie, se pro Punčocháře stalo důležitým milníkem v jeho kariéře. „Mít vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni bylo mým dlouholetým snem. U Matěje budeme dělat věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ vysvětluje populární šéfkuchař.
Že Punčochář vykročil správným směrem dokazuje popularita pražské restaurace, kde frčí především kapří hranolky a velikánský telecí řízek i velký zájem o jeho osobu na jakékoliv akci, na níž se objeví.
Aby mohli ochutnat alespoň malou porci od renomovaného šéfkuchaře, jsou lidé ochotni počkat i desítky minut, než se na ně dostane řada, stejné to je i při focení selfie. Ta totiž Jan Punčochář nikdy neodmítne, a tak se se může stát, že na pódiu stráví při vaření stejně dlouhou dobu, jako při focení a podepisování se fanouškům.
Televizní kariéra
Dobrá nálada, kterou Jan Punčochář rozdává všude, kam přijde, je znát i na jeho vystupování v televizi. Od roku 2019 je totiž podle diváků tím nejlaskavějším porotcem v MasterChef Česko, rádi ho sledují i v pořadu Souboj na talíři, kde společně s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem představují krajové speciality i zajímavé restaurace.
Jak šel čas s Janem Punčochářem zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Ke správnému řízku, a nejen tomu od Jana Punčocháře, patří i bramborový salát, připravte si podle našeho video receptu jeho vídeňskou verzi:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak šel čas s Janem Punčochářem: Podívejte se, jak vypadal slavný kuchař na učňáku i jak dokázal zhubnout
Reportáž: V kavárně hotelu Pupp si budete připadat jako filmové hvězdy, zajít si sem na dortík a kafe je zážitek
VIDEO: Kde se levně najíst na pražském letišti? Zhruba za 200 Kč se dobře najíte i napijete ještě před odbavením
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař
Nejlepší svačinky na cestu do Chorvatska a jak je správně zabalit: Tenhle fígl máme od kamarádky ze Španělska a funguje
ROZHOVOR: Nepřišla jsem budovat kariéru, říká Kristína Nemčková, která odchází z nejlepší restaurace na světě