Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karbanátky z brambor a balkánského sýru: Výborný teplý i studený oběd. Jídlo se hodí i jako pohoštění
Zdroj: Toprecepty, rozmarynaH

Také patříte mezi milovníky karbanátků? Co třeba vyzkoušet bezmasou variantu? Usmažte si karbanátky z brambor a balkánského sýru a připravte strávníkům vynikající oběd i pohoštění.

Balkánský sýr

Jak už jsme dříve psali, Feta a balkánský sýr patří do skupiny měkkých sýrů tvarohové konzistence, bílé barvy, mírně slané, kyselé a lehce pikantní chuti po pepři a zázvoru. Specifické jsou svou křehkou, zrnitou a drobivou strukturou.

Pravá feta se vyrábí z plnotučného ovčího a kozího mléka. Na balkánský sýr se používá pasterované kravské mléko, balkánský sýr je také méně tučný, obsahuje většinou jen 40-45 % tuku, feta mívá i 60 % tuku. Oba sýry jsou skvělé do salátu, ale hodí se i pro jinou kuchyňskou úpravu. 

Zkuste pro tentokrát použít "balkán" místo do salátu do karbanátků. Uvidíte, že nebudete litovat.

Karbanátky se sýrem

Když je řeč o karbanátcích se sýrem, obvykle máme na mysli karbanátky z mletého masa doplněné o tvrdý sýr, možností je i Hermelín. Variantou jsou také karbanátky s kadeřávkem, do kterého někdy přidáváme sýr a opět to převážně bývá tvrdý.

Trochu změnou jsou bramborové karbanátky se sýrem, kde je ale využit balkánský sýr, jenž dodá bramborám svou typickou chuť. Výborné jsou teplé i studené, třeba jako součást pohoštění při posezení s přáteli.

Smažení karbanátků s balkánským sýrem

Jak je obvyklé, karbanátky dáváme smažit do horkého oleje. Poté s nimi ale nijak nemanipulujeme, jinak by se potrhaly. Necháme je v klidu smažit. Pak se samy uvolní ode dna a můžeme je opatrně obrátit na druhou stranu.

Hotové karbanátky proložíme papírovými utěrkami. Díky tomu se odsaje přebytečný tuk. Z karbanátků sýr nevytéká a k ubrousku se tedy nepřilepí.

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Karbanátky z brambor a balkánského sýru

Na 12 kusů budete potřebovat: 600 g oloupaných syrových brambor, 200 g balkánského sýra, 1 vrchovatou lžíci bramborového škrobu (Solamyl), 2-3 lžíce strouhanky, 1 lžíci nasekaných bylinek (petržel, pažitka, v zimě lze i kapustový list), mletý černý pepř, 1 cm nasekané chilli papričky (nebo 1/2 lžičky pálivé papriky) a olej na smažení.

Jak na to? Oloupané syrové brambory nastrouhejte na nudličky. Nastrouhané brambory přendejte do velkého síta a tlakem ruky přes síto z brambor vymačkejte všechnu vodu nejlépe do hlubokého talíře. Vymačkané brambory dejte do mísy. Usazený škrob na dně talíře vraťte zpět k bramborám.

Vše zasypte bramborovým škrobem a připravenou strouhankou. Párkrát otočte nad těstem mlýnkem s černým pepřem. Vše promíchejte a vytvořte kompaktní těsto.

Balkánský sýr nastrouhejte na hrubší nudličky a přidejte k bramborám. Přisypte nasekané bylinky a chilli papričku. Nesolte, protože balkánský sýr je velmi slaný. Nepřidávejte ani vajíčko.

Do pánve nalijte vyšší vrstvu tuku a začněte ho zahřívat. Všechny připravené suroviny na karbanátky promíchejte a navlhčenými dlaněmi tvořte karbanátky přibližně o průměru 7-8 cm. Karbanátky smažte po obou stranách v rozpáleném oleji do barvy lesního medu.

Usmažené karbanátky prokládejte papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk. Můžete podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem nebo s tím, co máte rádi.

Náš tip: Karbanátky si můžete přichystat i z cukety podle následujícího video receptu: 

 
Zdroje informací: 
Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece Andrewa Dalbyho 
Britannica: Feta

 

Recepty k tomuto článku