Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová pomazánka nejen na topinky: Voní česnekem a kořením hodí se i pod maso nebo na pizzu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Cuketa má jemnou chuť a pestré využití. Napadlo už vás přichystat si z ní pomazánku? Cuketová pomazánka je skvělá nejen na topinky, ale i pod maso a na pizzu. Má zajímavou chuť díky bylinkám a česneku.

Co s rajčaty a cuketou

Cukety i rajčata patří mezi oblíbenou a snadno dostupnou zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat i na zahradě či na balkoně. Rajčata se navíc k cuketě báječně hodí a v létě obě ingredience možná tvoří podstatnou část našich jídelníčků. 

Rajčata i cuketu sklízíme v období zralosti. V případě rajčat to poznáme podle zabarvení, u cukety se řídíme velikostí plodu. Ideální je středně velká cuketa.

Jak oloupat rajčata

Když potřebujeme z rajčat udělat pomazánku, případně jiné jídlo, do kterého musíme odstranit slupku, stačí je oloupat. Na loupání rajčat potřebujeme zralá rajčata a ostrý nožík. Jak postupovat? 

  • Rajčata omyjte a na špičce plodu (na opačném konci, než má stopku), udělejte nožíkem ve slupce tvar kříže.
  • Dejte vařit mírně osolenou vodu a do prudkého varu dejte rajčata. Nechte je tam pár sekund, než se začne odchlipovat slupka. Pak je vyndejte a ihned vložte do misky s ledovou vodou. Tím se zastaví var a rajčata nebudou dál měknout. Tomuto procesu se říká blanšírování.
  • Vyndejte rajčata z vody pomocí děrované naběračky a můžete je oloupat. Mělo by to jít snadno. Takto připravená rajčata budou skvělým základem do cuketové pomazánky. 

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak udělat cuketovou pomazánku nejen na topinky

Na pomazánku budete potřebovat: 500 g cukety, 1 papriku červenou, 1 papriku zelenou, 1 cibuli, 5 rajčat, 4-5 stroužků česneku, 2 lžíce protlaku (nebo kečupu), 1-2 lžíce sladké chilli omáčky a 3 lžíce oleje. Podle chuti: provensálské koření (nebo jen oregano), sůl, čerstvě mletý pepř a chilli paprička.

Jak na to? Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte je. Cibuli a česnek oloupejte a spolu s očištěnými paprikami, rajčaty a cuketou nakrájejte nadrobno.

Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a duste do změknutí (asi 8-10 minut). Přibližně po 5 minutách dušení přidejte protlak nebo kečup a chilli omáčku. Podle chuti směs dochuťte bylinkami nebo chilli, čerstvě mletým pepřem a dosolte.  

Kdo chce, může ke konci do směsi přidat rozdrobenou Nivu a nechat ji rozpustit.

Pomazánku podávejte teplou na topinkách nebo studenou s pečivem. 

Náš tip: Připravte si cuketovou pomazánku nejen na topinky podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku