Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli milujete placičky na všechny způsoby, musíte ochutnat tyhle. Recept na ně mám od kamarádky Marušky, ale trochu jsem ho pozměnila. Každopádně je jednoduchý, na přípravu snadný a placičky jsou tak jedlé, že mizí ze stolu rychlostí světla.

Placičky podle Marušky 

Květákové placičky pro mě patří k létu a je to u nás doma jedno z nejoblíbenějších jídel, na které jsem ale pozapomněla, než mi je kamarádka Maruška před měsícem na rodinné oslavě připomněla. 

Maruščin recept je ale jiný, než jak si jej pamatuju z dětství od mámy, která do placiček vmíchávala sníh z bílků a byly to pak spíš takové květákové obláčky. Placičky podle kamarádky Marušky jsou na přípravu snazší, což v letních vedrech určitě oceníte. 

Já jsem originální Maruščin recept malinko pozměnila, protože jsem doma neměla všechny suroviny. Dám vám ale dnes na výběr recepty oba a rozhodněte se sami, který využijete.  

Placičky z květáku a podmáslí

Na přípravu placiček podle mé verze budete potřebovat: 1 menší uvařený květák, 3 vajíčka M, 7-9 vrchovatých lžic mouky, 2-3 lžíce ovesných vloček, 200 ml podmáslí, trochu nasekaného libečku, sůl a trochu kurkumy.

Jak na to? Květák nastrouhejte a smíchejte s vejci, moukou, vločkami, podmáslím, solí a kurkumou. Z těsta smažte v rozpáleném oleji placičky z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce a pak podávejte. 

Verze podle Marušky: 
Potřebujete 1 uvařený květák, 7-10 vrchovatých lžic mouky, 3 vajíčka, 200 ml mléka a sůl. Květák opět nastrouhejte a smíchejte se všemi surovinami. Pečte v oleji dozlatova. 

Moje tipy a zkušenosti: 

  • Změny v Maruščině verzi receptu jsem provedla proto, že mi doma v danou chvíli chybělo mléko, a naopak jsem měla podmáslí. S ním mi pak placičky přišly velice jemné
  • Ovesné vločky jsem přidala jen pro zvýšení vlákniny, obejdete se i bez nich, a tomu pak přizpůsobte množství mouky. 
  • Libeček je moje milovaná bylinka a roste mi na balkoně, takže ji dávám do mnoha slaných jídel a neodolala jsem ani teď. 
  • A kurkuma dá placičkám kromě chuti i hezkou barvu, ale opět - není nutná. Tak uvidíte, jak se rozhodnete. Myslím, že těstu může prospět klidně i lžička prášku do pečiva (bez fosfátů). 

Na postup i na originální Maruščin recept se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie - Holka u plotny vaří: Jak na květákové placičky podle Marušky? S podmáslím a libečkem chutnají skvěle

Ukázat 6 fotografií

 Něco navíc: Podle našeho video receptu si můžete připravit i květákové karbanátky. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje informací: 
Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan

Recepty k tomuto článku