Holka u plotny vaří: Jak na květákové placičky podle Marušky? S podmáslím a libečkem chutnají skvěle
16. 7. 2024 Vaření
Jestli milujete placičky na všechny způsoby, musíte ochutnat tyhle. Recept na ně mám od kamarádky Marušky, ale trochu jsem ho pozměnila. Každopádně je jednoduchý, na přípravu snadný a placičky jsou tak jedlé, že mizí ze stolu rychlostí světla.
Placičky podle Marušky
Květákové placičky pro mě patří k létu a je to u nás doma jedno z nejoblíbenějších jídel, na které jsem ale pozapomněla, než mi je kamarádka Maruška před měsícem na rodinné oslavě připomněla.
Maruščin recept je ale jiný, než jak si jej pamatuju z dětství od mámy, která do placiček vmíchávala sníh z bílků a byly to pak spíš takové květákové obláčky. Placičky podle kamarádky Marušky jsou na přípravu snazší, což v letních vedrech určitě oceníte.
Já jsem originální Maruščin recept malinko pozměnila, protože jsem doma neměla všechny suroviny. Dám vám ale dnes na výběr recepty oba a rozhodněte se sami, který využijete.
Mohlo by vás zajímat
Placičky z květáku a podmáslí
Na přípravu placiček podle mé verze budete potřebovat: 1 menší uvařený květák, 3 vajíčka M, 7-9 vrchovatých lžic mouky, 2-3 lžíce ovesných vloček, 200 ml podmáslí, trochu nasekaného libečku, sůl a trochu kurkumy.
Jak na to? Květák nastrouhejte a smíchejte s vejci, moukou, vločkami, podmáslím, solí a kurkumou. Z těsta smažte v rozpáleném oleji placičky z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce a pak podávejte.
Verze podle Marušky:
Potřebujete 1 uvařený květák, 7-10 vrchovatých lžic mouky, 3 vajíčka, 200 ml mléka a sůl. Květák opět nastrouhejte a smíchejte se všemi surovinami. Pečte v oleji dozlatova.
Moje tipy a zkušenosti:
- Změny v Maruščině verzi receptu jsem provedla proto, že mi doma v danou chvíli chybělo mléko, a naopak jsem měla podmáslí. S ním mi pak placičky přišly velice jemné.
- Ovesné vločky jsem přidala jen pro zvýšení vlákniny, obejdete se i bez nich, a tomu pak přizpůsobte množství mouky.
- Libeček je moje milovaná bylinka a roste mi na balkoně, takže ji dávám do mnoha slaných jídel a neodolala jsem ani teď.
- A kurkuma dá placičkám kromě chuti i hezkou barvu, ale opět - není nutná. Tak uvidíte, jak se rozhodnete. Myslím, že těstu může prospět klidně i lžička prášku do pečiva (bez fosfátů).
Na postup i na originální Maruščin recept se můžete podívat v galerii:
Fotogalerie - Holka u plotny vaří: Jak na květákové placičky podle Marušky? S podmáslím a libečkem chutnají skvěle
Něco navíc: Podle našeho video receptu si můžete připravit i květákové karbanátky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Holka u plotny radí: Jak na šlehačkovou bublaninu s třešněmi? Takhle se dělá podle cukrářky Katky
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku