Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podle zahradnice Adrey jsou fleky na paprikách snadno řešitelným problémem.
Zdroj: Se souhlasem Andrey Holé, freepik / freepik, koláž Toprecepty

Mezi populární druhy zeleniny, které rádi umisťujeme na své záhony, patří nepochybně i paprika. Ať už se jedná o jakýkoliv druh, musíme se o ni starat stejně dobře jako o rajčata nebo okurky a dokázat vyřešit i problémy s pěstováním spojené. Jak se zbavit ošklivých fleků na paprikách poradí čtenářům webu Toprecepty.cz Andrea Holá.

Nevzhledné fleky

Pokud máte na své zahradě nebo ve skleníku papriky, možná jste se setkali s problémem hnědých fleků na plodech. Nejen, že vypadají nevzhledně, ale také jsně značí, že je s rostlinou něco v nepořádku. Jak ovšem pro Toprecepty.cz vysvětlila Andrea Holá, která na svém instagramovém profilu zahradamilhostov radí méně zkušeným zahrádkářům, není čeho se bát.

Kde je příčina

Podle zkušené zahradnice se jedná o suchou hnilobu paprik, která se projevuje právě zmíněnými hnědými fleky, navíc místo poškození může být plody měkké a propadlé. Skvrny jsou prvotně vodnaté, poznáte jejich ohraničení. Posléze ovšem začnou hnědnou, mohou až zčernat. 

„Objevují se jen na plodech, nikdy není poškozená jiná část rostliny. Nejde o žádné onemocnění, tudíž není infekční a nešíří se ani přenášením,“ vysvětlila Andrea. 

Zároveň rovnou popsala, proč k takovému poškozený paprik dochází. Jde o nedostatečnou výživu vápníkem, který rostliny potřebují ke zdravému růstu,“ říká.

Proč chybí vápník

Nedostatek vápníku podle Andrey může způsobit několik faktorů. „Buď je ho v půdě málo, nebo ho nemůže rostlina přijímat kořenovým systémem. Příčinou může být přehnojení dusíkem, stres způsobený špatnou zálivkou (málo vody, nebo naopak přelití) či vysoké teploty ve skleníku,“ vysvětluje. 

Andrea také vypozorovala, že některé druhy, hlavně kapie, na fleky trpí, i když jiné papriky jsou bez poškození. Takto poškozené plody je podle jejích slov nutné hned odstranit, ať zbytečně neberou sílu rostlině.

Jak problém vyřešit

Řešení je jednoduché, stačí dodat vápník formou postřiku na list. „Na trhu je více typů hnojiv na tento problém, jen je dobré číst složení, abychom nekupovali vápník se zbytečným přídavkem chemikálií. Stačí čistý vápník, nebo vápník a hořčík,“ říká pro Toprecepty.cz Andrea.

„S tímto problémem se můžete potkat i u rajčat a napravit ho můžete stejným způsobem, vždy však u kupovaných hnojiv dbejte na návod k použití,“ dodává.

Použít se dá i postřik z mléka, kterým dodáte rostlině výživu přes listy. Postup je snadný, stačí naředit do postřikovače čerstvé mléko s vodou v poměru 1:1 a můžeme, ideálně v podvečer, aplikovat na listy

Jak hnojit

Během růstu paprik je důležité pravidelné hnojení vyváženým tekutým hnojivem každé dva až tři týdny. V počáteční fázi růstu by hnojivo mělo být bohaté na dusík, aby podpořilo růst listů a stonků. V této fázi je vhodné používat hnojivo s poměrem 10-5-5 (dusík-fosfor-draslík).

Jakmile papriky začnou kvést a tvořit plody, je třeba zvýšit podíl fosforu a draslíku ve hnojivu, například na poměr 5-10-10. Draslík je klíčový pro tvorbu a zrání plodů, zatímco fosfor podporuje vývoj kořenů a květů.

Důležité je také udržovat pH půdy v rozmezí 6,0 až 6,5. Používání mulče kolem rostlin pomáhá udržovat rovnoměrnou vlhkost půdy a zlepšuje příjem živin, zároveň snižuje růst plevelů.

Náš tip: Zkuste podle našeho video receptu připravit výborné papriky plněné zelím:

Recepty k tomuto článku