Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař Martin Svatek radí, jak si vybrat nový gril i co si k němu pořídit.
Zdroj: Se souhlasem Martina Svatka a Freepik, koláž Toprecepty

Přestože je grilovací sezóna v plném proudu, mnoho lidí teprve krásné počasí přimělo k tomu, aby začali uvažovat nad koupí prvního grilu. Přestože se může zdát, že se nejedná o nic náročného, je důležité se zamyslet hned nad několika věcmi. Pár dobrých rad dal webu Toprecepty.cz šéfkuchař a člen českého národního týmu Martin Svatek.

První gril

Pokud vás letošní červencové počasí přimělo, abyste začali přemýšlet o pořízení grilu, určitě není důvod to oddalovat. Stejně jako při koupi jiného „spotřebiče“ je ovšem důležité si říct, jaký typ využiji pro své potřeby nejlépe.

Důležité je si uvědomit, kde bydlím i jak budu chtít grilovat. Jestli jsem v rodinném domě, tak bych si teoreticky mohl koupit gril na dřevěné uhlí. Pokud jsem někde v paneláku nebo třeba na lodi a nechtěl bych moc otravovat sousedy, tak bych volil obyčejný plynový,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Martin Svatek, šéfkuchař MACE Restaurant Tábor. Zároveň připomíná, že je nutné si rozmyslet i to, kam uložíte gril na zimu a zda pro něj máte dostatek místa.

Čím topit

Co se týče samotného grilování, můžeme si vybrat, zda ho budeme praktikovat na dřevěném uhlí, peletách, na elektrice nebo na plynu. „Grilování na uhlí má jinou atmosféru i jinou vůni, ale je s ním víc práce,“ popisuje šéfkuchař, známý i jako porotce z pořadu Česko na grilu.

Pokud jsem ambiciózní grillman a máte grilování naplánované jako víkendovou záležitost, pak máte chuť rozdělat oheň a udržovat ho, ale pokud si chcete ugrilovat něco narychlo, tak na to je ideální gril plynový,“ dodává Svatek. S grilem na uhlí je podle jeho slov dost práce před samotným použitím i v průběhu přípravy jídla.

„Plynový je v podstatě hned hotový. Okamžitě se vypne, nemá s nadsázkou řečeno žádnou údržbu, nemusím ani přemýšlet, kam vyhodím žhavé či popel,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz odborník na grilování.

Pro ty, kteří by věřili mýtům o plynové „vůni“ jídla vzkazuje: „V žádném případě, plyn je poměrně dost daleko od roštu a jenom ho nahřeje.“

Seznamování

Ani s grilem to ovšem není tak, že ho postavíte na místo, zapálíte pod ním nebo otočíte kolečkem a vše funguje. Je třeba se primárně seznámit, zjistit, zda je vše na svém místě, dobře přišroubované a podobně. Určitě bych navrhoval, než budu ukazovat sousedovi, že mám nový gril, tak si udělat minimálně jedno zkušební grilování,“ směje se Svatek.

Zároveň upozorňuje na to, že důležitou součástí starání se o gril je jeho svědomité čištění. „Z masa jde šťáva, která se připaluje a je nebezpečná. Je to karcinogen, je to škodlivé a je to chuťově nedobré,“ říká renomovaný šéfkuchař.

„Základ je mít u grilu drátěný kartáč, to je nezásadnější věc na čištění. Já osobně gril čistím i před každým grilováním. Chci mít chuť kuřete, ne grilu,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Svatek.

Co mít po ruce

Kromě kartáče se ovšem při grilování neobejdete ani bez dalších pomocníků. „Já bych doporučil pořídit si velké dlouhé kleště s širokým rozpětím, abych mohl obracet i větší kousky masa a nepadaly mi. Obracečku, když třeba griluji zeleninu, tak ji potřebuji podebrat a nemůžu ji brát kleštěmi, protože bych ji zničil, nebo když opékám ryby,“ říká Svatek. „Dále rukavici a utěrku, to jsou věci, bez kterých já nevyjíždím,“ dodává s úsměvem oblíbený šéfkuchař.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou marinádu na maso:

Recepty k tomuto článku