Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstujeme rajčata: Co dělat, když plody šednou, praskají nebo rajským hnědnou listy? Na každý problém je řešení
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Pěstovat rajčata není až tak složité, ale přesto je třeba dodržovat pravidla. Jinak se totiž mohou objevit chyby způsobené špatnou péčí. Zjistěte, co dělat, když se objeví fleky na listech, ale i třeba skvrny na plodech.

Chyby při pěstování rajčat kvůli špatné péči

Pěstování rajčat je krásnou činností, obzvlášť když je jejím výsledkem bohatá sklizeň výborných rajčátek. Občas se ale něco pokazí, a pak si musíme s následky poradit. Někdy se nám na rajčata vrhnou škůdci, jindy to jsou různé choroby. Některé nevzhledné problémy mohou být způsobeny naší špatnou péčí. O co se může jednat a co bychom s tím měli udělat? 

Skvrny na špičkách rajčat

Mezi velmi časté problémy patří skvrny na vrcholcích rajčete. Jedná se o neparazitní poruchu rajčat, která má název nekróza. A proč vzniká? Důvodem je relativní nedostatek vápníku. Někdy se stává, že sice v půdě je, ale kořeny jsou příliš suché, než aby ho zajistily pro rostlinu. Dalším důvodem nekrózy může být i nadbytek půdního dusíku nebo draslíku.

Co s tím?

  • Prevencí je pravidelná zálivka a odpovídající výživa (tedy hnojení).
  • Na listy můžeme aplikovat chlorid vápenatý, ledek vápenatý (ale ne ledek amonný s vápencem) nebo speciální hnojiva.

Nekrózu vrcholu plodu můžeme zaměnit za sluneční spálu plodů rajčete, která vypadá podobně. Rozdíl je v tom, že plody bývají poškozeny jen na osluněné části.

Nevyzrávání stopkové části rajčat

Příčinou nevyzrávání stopkové části rajčete je genetická porucha. Dochází k tomu v důsledku stresu. Tím může být třeba málo, nebo příliš světla, kolísání teplot, ale třeba také nerovnoměrná výživa. Touto poruchou trpí hlavě starší odrůdy rajčat

Co dělat: 

  • O rajčata je třeba pečovat rovnoměrně, co se týká teplotních a světelných podmínek, ale také správné výživy. 

Deformace rajčat

Dalším z problémů, se kterými se můžeme při pěstování rajčat setkat, jsou různé deformace plodů. Důvodem je obvykle nedokonalé opylení, ale také třeba nízké teploty. Může se jednat o tzv. zdrhovadlo. To vzniká při srůstu prašníků se semeníky. 

Co dělat? 

  • Nepoužívejte herbicidy blízko rajčat.
  • Nepřehnojujte rajčata dusíkatými hnojivy.

Zelený či žlutý límec na rajčeti

Rajčata nepotřebují jen vápník. Důležitý je i bor a draslík, případně moc draslíku. To vede vytvořením zeleného límce. Působí to, jakoby nemohly dozrát vrchní strany a dužina je tam tuhá a nedobrá.

K tomuto problému jsou náchylnější starší tyčkové odrůdy. Vhodné není také vystavení přímému slunci - pak se to týká horních plodů a odlistěné rostliny.

Co dělat?

  • Je vhodné, když jsou rajčata umístěna pod stříškou. Pokud to není možné, hodí se během vysokých teplot přistínění bílou netkanou textilii. 

Praskání plodů rajčat

Se špatnou péčí o rostliny souvisí také praskání plodů rajčete. Některé odrůdy jsou náchylnější. Důvodem je nerovnoměrné zásobování vodou, většinou v souvislosti s nedostatkem draslíku. 

Co dělat?

  • Důležitá je pravidelná a rovnoměrná zálivka, aby rostliny byly dobře zavlaženy. 
  • Stálosti vlhkosti také napomáhá mulčování půdy okolo rajčat.

Žloutnutí listů rajčat

Listy také mohou měnit barvu. Když začnou žloutnout listy, bude nejspíše na vině voda. Konkrétně její nedostatek, nebo přebytek.

Jak tomu předejít:

  • Rajčata je nezbytné zalévat pravidelně podle potřeby. Půda má být vlhká, ne přemokřená.
  • Když budete zalévat, nepřelévejte listy, ale lijte vodu ke kořenům. Vhodné jsou zavlažovací květináče, kdy si rostlina bere tolik vody, kolik potřebuje. 

Hnědé skvrny na listech rajčat

Hnědé skvrny jsou opět způsobeny vlivem vody. Jejím nedostatkem, nebo přílišným množstvím. Listy totiž odumírají.

Jestliže je ale zalévání v pořádku, může to znamenat nakažení nemocí, přenášenou bakteriální nebo plísňovou infekcí v půdě. Zabránit se tomu dá tak, že už na začátku zasadíme rostlinu do čistých nádob se sterilní zeminou.

Co dělat? 

  • Rajčat musíte zalévat pravidelně podle potřeby. Půda má být vlhká, ne přemokřená.

Bílé skvrny na listech

Bílé skvrny na listech mohou být důsledkem chybějícího množství vápníku. 

Co s tím?

  • Prevencí je pravidelná zálivka a potřebná výživa.
  • Na listy můžeme aplikovat speciální hnojiva s vápníkem.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Svinování listů rajčat

Jedním z problémů rostlin rajčat je svinování listů. Na vině v tomto případě může být voda (nedostatek / nadměrné množství), ale také nadbytek dusíku nebo draslíku. Silné a náhlé odlistění a velké rozdíly mezi denní a noční teplotou vede ke svinování listů rajčete. Některé odrůdy jsou náchylnější. 

Co dělat?

  • Svinování se týká spodních listů a je nevratné. Žloutnoucí spodní listy je  pak třeba odstranit. Když zjistíme, že se svinují jen nějaké rostliny, mohou být na vině škůdci.  

Zdroje informací:
zahradkari.cz: Rady pro zahrádkáře: choroby rajčat
izahradkar.cz: Co způsobí vady rajčat? Výživa, sucho, viry, bakterie, houby… 

floranazahrade.cz: Méně časté choroby rajčat
nkz.cz: Nedozrávání rajčat, zahnívání plodů, svinování listů: poškození, za která nemohou choroby ani škůdci

Náš tip: Už máte první rajčátka? Přichystejte si třeba rajčatovou salsu s koriandrem podle následujícího videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku