Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třicet pět minut z centra Prahy se nachází farma Vraňany, vyhlášená svými skvělými jahodami. Ty už mají sice letos po sezoně, ale stále si sem můžete zajet nakoupit čerstvé ovoce, zeleninu či bylinky v té nejlepší kvalitě. A při tom taky posedět a ochutnat něco ze zdejší nabídky občerstvení. Zmapovali jsem pro vás, co je zde k mání i jak to chutná. Máme své favority!

Vraňany nedaleko Prahy 

Farma Vraňany ve středních Čechách kousek od Mělníka patří k nejznámějším českým jahodovým farmám. Místní jahody jsou vyhlášené a jezdí si sem pro ně lidé i z daleka. Ale nejde jen o jahody. 

Tohle rodinné hospodářství má denně otevřenou největší farmářskou prodejnou v ČR, kromě jahod pěstují i jiné druhy ovoce a zeleniny, vaří marmelády, lisují mošty, stáčí med a pořádají samosběry. Zkrátka je dost důvodů, proč se sem vydat, a to v kteroukoliv roční dobu. My jsme Vraňany navštívili loni opakovaně a tak jsme se sem letos vydali znova, otestovat, co se na místě změnilo a co si můžete dát ve zdejším bistru. 

Reportáž z jahodové farmy

Do Vraňan jsme dorazili v neděli 14. 7. 2024 a po samosběru jahod (kilo nás vyšlo na 100 Kč), prohlídce a nákupu ve farmářské prodejně vedly naše kroky rovnou k bistru. Nabídka občerstvení je tady nejen značná, ale taky velice pestrá.

Vybrat si můžete z mnoha druhů zákusků, teplých i studených jídel, salátů či nápojů a k mání je i zmrzlina. Ačkoliv zde bylo o svátečním dnu docela narváno, organizace fungovala skvěle a ve frontě jsme nečekali déle než 10 minut. 

Z nabídky jsme ochutnali chléb s roastbeefem, chléb se škvarkovou pomazánkou, jahodovou roládu, dort likérovou špičku, zákusek větrník, buchtičky s jahodami a krémem, hrachovou polévku, jahodové knedlíky a točenou jahodovou zmrzlina. 

K pití jsme si dali domácí jahodovou, meruňkovou a exotickou limonádu.

A jaké to bylo? Na rovinu musíme říct, že kdo chce hledat chyby, tady je nenajde. Všechno jídlo bez výjimky chutnalo moc dobře a porce byly dost velké. Nejvíce nás nadchly buchtičky s krémem a jahodami (129 Kč) a dort likérová špička, obojí bylo excelentní. 

Buchtičky byly nadýchané, krém velice jemný a v kombinaci s jahodami chutnalo vše skvěle. Náš oblíbený zákusek likérová špička se zde "přetavil" do dortu (mimochodem, stejný mají třeba i v pražské kavárně Šlágr) a chutnal snad ještě lépe než originál. 

Z limonád (59 Kč za 0, 4 l) byla nejlepší jahodová, meruňková byla na náš vkus dost sladká, ale to je jen osobní preference. 

Ceny všech jídel odpovídaly vysoké kvalitě, takže určitě nelitujeme. Když už budete na místě, byla by škoda minout i farmářskou prodejnu. Tam doporučujeme jahodové prosecco (alko/nealko)za  209 Kč láhev 0,7l a výborný domácí chleba za 45 Kč (500 g). 

Náš závěr: Oceňujeme širokou nabídku v restauraci i na prodejně, možnost posedět vevnitř v přízemí či v patře (klimatizované prostory) a na terase. Problém není ani s parkováním a do restaurace i obchodu je bezbariérový přístup.

Jak to na místě vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii

Fotogalerie - Výlety za jídlem: Nedaleko Prahy si na farmě můžete užít skvělé buchtičky s krémem i dort koňaková špička

Ukázat 12 fotografií

Něco navíc: 
Pokud vás při čtení přepadla chuť na jahody, připravte si podle našeho video receptu tento koláč: