Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žebříček nejhorších jídel na světe má nově na čtvrtém místě české zastoupení. Chlebová polévka je podle gastro průvodce Taste Atlas vůbec nejméně přijatelným českým pokrmem. V hodnocení české kuchyně byli autoři hodnocení vůbec přísní. Dobré podle nich není ani kuře na paprice nebo karbanátky.

Nečekaná kritika

Hodnocení, které v aktualizovaných verzích vytváří Taste Atlas, online průvodce tradičním jídlem, naši kuchyni pravidelně chválí. Třeba pečenou kachnu označil server za nejlepší masový pokrm ve střední Evropě, výborně byla hodnocena i restaurace Zdeňka Pohlreicha Café Imperial.

Nyní se však tři naše pokrmy ocitají v nelichotivém srovnání 100 nejhůře hodnocených jídel na světě.

Polévka pro chudé

Chlebová polévka dostala od zástupců Taste Atlasu hodnocení 1,9 na pětibodové stupnici, která je opačná než v české škole, a překvapivě se tak vyhoupla do nechtěného popředí celosvětového srovnání.

Přitom při vydání minulého žebříčku tato polévka, v minulosti oblíbená mezi chudšími vrstvami obyvatelstva, v první stovce nejhorších jídel vůbec nebyla.

Server sice připomíná, že se jedná o tradiční pokrm, který lze vylepšit kořenovou zeleninou, vývarem či zahuštění, ale známku to neovlivňuje

Vánoční pokrmy 

Do první stovky nejméně chutných jídel zasahujeme také dvěma pokrmy, které vídáme na štědrovečerním menu. Na 45. místo od minulé aktualizace vystoupala rybí polévka a 55. pozici má nyní houbový kuba. Ten byl minule 62. Oba pokrmy mají hodnocení 2,7 z pěti.

Ve srovnání s dalšími jídly, z nichž to „nejhorší“ dostalo jen 1,5 z 5 však pořád můžeme být „spokojení“. Navíc, hodnocení pokrmů, v nichž je ryba a houby bude vždy zrádné, protože ne každý tyto suroviny vyhledává.

Vadí i krupice a karbanátek

Aby toho nebylo málo, připojil Taste Atlas i žebříček 38 nejhůře hodnocených českých pokrmů. Ačkoliv pro našince bude patrně nepochopitelný, všichni se v něm mohou dozvědět, že za nic stojí  tradiční jídla, jako jsou například mazanec, kuře na paprice, karbanátky, sekaná nebo krupicová kaše. Hodnotícím cizincům u nás nechutná ani dršťková polévka, smaženice či kyselo.

Nevonící žralok

Klasikou žebříčku nejhorších jídel je islandský Hákarl, národní pochoutka, která se vyrábí z fermentovaného masa žraloků malohlavých. Tentokrát obsadila druhé místo s hodnocením hodnocení 1,8. 

Upravené maso paryb, obvykle krájené na kostičky a podávané na párátkách s panákem místní pálenky zvané brennivin, evidentně nezaujalo. Hlavní problém bude zřejmě v tom, že dlouhá příprava masa způsobí, že pokrm zapáchá a je tak opravdu jen pro silnější povahy.

Z minulého prvního místa jej však dokázal sesadit Blodpalt. Jak píše Taste Atlas, jedná se o tmavohnědé knedlíky připravované z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve, které jsou tradičně spojovány se severními částmi Švédska a finským Laponskem. 

Na nejhůře hodnocená jídla se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - 100 nejhůře hodnocených jídel na světě

Ukázat 18 fotografií

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělou sekanou z mletého masa: 

Zdroje informací:

tasteatlas.com - 100 Worst Rated FOODSin the World

tasteatlas.com - 38 worst rated Czech foods

Recepty k tomuto článku