Česká jídla propadla v zahraničním hodnocení: Cizincům nechutnají smaženice, sekaná ani krupicová kaše
16. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Žebříček nejhorších jídel na světe má nově na čtvrtém místě české zastoupení. Chlebová polévka je podle gastro průvodce Taste Atlas vůbec nejméně přijatelným českým pokrmem. V hodnocení české kuchyně byli autoři hodnocení vůbec přísní. Dobré podle nich není ani kuře na paprice nebo karbanátky.
Nečekaná kritika
Hodnocení, které v aktualizovaných verzích vytváří Taste Atlas, online průvodce tradičním jídlem, naši kuchyni pravidelně chválí. Třeba pečenou kachnu označil server za nejlepší masový pokrm ve střední Evropě, výborně byla hodnocena i restaurace Zdeňka Pohlreicha Café Imperial.
Nyní se však tři naše pokrmy ocitají v nelichotivém srovnání 100 nejhůře hodnocených jídel na světě.
Mohlo by vás zajímat
Polévka pro chudé
Chlebová polévka dostala od zástupců Taste Atlasu hodnocení 1,9 na pětibodové stupnici, která je opačná než v české škole, a překvapivě se tak vyhoupla do nechtěného popředí celosvětového srovnání.
Přitom při vydání minulého žebříčku tato polévka, v minulosti oblíbená mezi chudšími vrstvami obyvatelstva, v první stovce nejhorších jídel vůbec nebyla.
Server sice připomíná, že se jedná o tradiční pokrm, který lze vylepšit kořenovou zeleninou, vývarem či zahuštění, ale známku to neovlivňuje.
Vánoční pokrmy
Do první stovky nejméně chutných jídel zasahujeme také dvěma pokrmy, které vídáme na štědrovečerním menu. Na 45. místo od minulé aktualizace vystoupala rybí polévka a 55. pozici má nyní houbový kuba. Ten byl minule 62. Oba pokrmy mají hodnocení 2,7 z pěti.
Ve srovnání s dalšími jídly, z nichž to „nejhorší“ dostalo jen 1,5 z 5 však pořád můžeme být „spokojení“. Navíc, hodnocení pokrmů, v nichž je ryba a houby bude vždy zrádné, protože ne každý tyto suroviny vyhledává.
Vadí i krupice a karbanátek
Aby toho nebylo málo, připojil Taste Atlas i žebříček 38 nejhůře hodnocených českých pokrmů. Ačkoliv pro našince bude patrně nepochopitelný, všichni se v něm mohou dozvědět, že za nic stojí tradiční jídla, jako jsou například mazanec, kuře na paprice, karbanátky, sekaná nebo krupicová kaše. Hodnotícím cizincům u nás nechutná ani dršťková polévka, smaženice či kyselo.
Nevonící žralok
Klasikou žebříčku nejhorších jídel je islandský Hákarl, národní pochoutka, která se vyrábí z fermentovaného masa žraloků malohlavých. Tentokrát obsadila druhé místo s hodnocením hodnocení 1,8.
Upravené maso paryb, obvykle krájené na kostičky a podávané na párátkách s panákem místní pálenky zvané brennivin, evidentně nezaujalo. Hlavní problém bude zřejmě v tom, že dlouhá příprava masa způsobí, že pokrm zapáchá a je tak opravdu jen pro silnější povahy.
Z minulého prvního místa jej však dokázal sesadit Blodpalt. Jak píše Taste Atlas, jedná se o tmavohnědé knedlíky připravované z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve, které jsou tradičně spojovány se severními částmi Švédska a finským Laponskem.
Na nejhůře hodnocená jídla se můžete podívat do naší fotogalerie:
Zdroje informací:
tasteatlas.com - 100 Worst Rated FOODSin the World
tasteatlas.com - 38 worst rated Czech foods
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší svačinky na cestu do Chorvatska a jak je správně zabalit: Tenhle fígl máme od kamarádky ze Španělska a funguje
Holka u plotny vaří: Jak na květákové placičky podle Marušky? S podmáslím a libečkem chutnají skvěle
Pečená kachna je podle odborníků nejlepším masovým jídlem ve střední Evropě: Příprava však má svá pravidla
Přečtěte si Zobrazit více
Krupicová kaše podle Josefa Maršálka voní kakaem a skořicí, ale má jednu zvláštnost. Tohle byste v ní asi nečekali
Jak šel čas s Janem Punčochářem: Podívejte se, jak vypadal slavný kuchař na učňáku i jak dokázal zhubnout
Česká jídla propadla v zahraničním hodnocení: Cizincům nechutnají smaženice, sekaná ani krupicová kaše