Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninu i ovoce je vždy dobré pečlivě opláchnout pod tekoucí vodou.
Zdroj: Profimedia

Při současných vysokých teplotách hledáme jakýkoliv způsob, jak zahnat žízeň a především, jak se osvěžit. Jako ideální řešení se může zdát konzumace šťavnatého ovoce. To z obchodu ale může být dost znečištěno. Poradíme, jak je správně umýt.

Od babičky nebo z obchodu 

Mnozí si ještě pamatujeme, jak jsme si v létě na zahradě u babičky trhali jablka, švestky nebo maliny rovnou do pusy. Pokud máte zahradu, můžete v této praxi klidně i pokračovat.

Ale pokud, jako většina lidí, spoléháte na ovoce a zeleninu ze supermarketu, měli byste se mít na pozoru. Ovoce i zelenina v obchodě mohou nést stopy různých chemických postřiků a také běžné znečištění z půdy, skladování či manipulace. Proto kousnout si jen tak do mrkve, která se nejdříve válela v bedýnce, pak na váze a pak ještě v nákupním košíku, není rozumný nápad. 

Chemie i bakterie 

Průmyslová hnojiva, běžně používaná na ovoce a zeleninu, jsou sice plná určitého množství živin (dusík, fosfor, draslík), která rostlinám prospívají i je chrání, ale nejsou zrovna dobrá pro lidský organismus

Obsahují totiž pesticidy a dalších chemické látky, které se usazují na povrchu plodů. Na jednu stranu je skvělé, že chemie pomáhá ochránit ovoce a zeleninu před škůdci i mnoha nemocemi, na stranu druhou právě nemoci následně mohou způsobit konzumentovi. Od alergií počínaje až po vážnější trable. 

Další nebezpečí na nás číhá kvůli možnosti kontaminace našeho oblíbeného ovoce a zeleniny bakteriemi a parazity. Může totiž dojít ke styku s kontaminovanou vodou či půdou, svou roli může sehrát i nečistota rukou pracovníků během sklizně a přepravy.

Jak správně mýt ovoce a zeleninu

Důkladné mytí ovoce a zeleniny je jednoduchý, ale velmi účinný způsob, jak snížit riziko kontaminace. Zde je několik kroků, které bychom měli dodržovat:

  • Opláchnutí pod tekoucí vodou: Ovoce a zeleninu opláchněte pod vlažnou až teplou tekoucí vodou (dle druhu ovoce). Pro lepší odstranění nečistot můžete použít speciální kartáček na zeleninu. Běžné mytí ale nemusí stačit. „Umytí vodou odstraní pouze mechanické nečistoty, nikoli ty bakteriální,“ vysvětluje pro Toprecpety.cz Mgr. Andrea Mecová, vedoucí lékárnice Benu lékárny z Ostravy. Na klasický Jar ale zapomeňte, na mytí ovoce se nehodí. Použít můžete ale ekologický mycí prostředek, který pomáhá při odstraňování vosku, špíny a konzervantů z ovoce a zeleniny
  • Použití octového roztoku: Někteří odborníci doporučují omytí ovoce a zeleniny v roztoku vody a octa (poměr 3:1). Ocet pomáhá odstranit pesticidy a bakterie z povrchu. Stejné účinky má i citron, zejména na salmonely. Salmonely totiž nesnášejí kyselé prostředí a ocet nebo citron tak pomohou předejít nákaze.  
  • Čištění pomocí jedlé sody a kyseliny citronové:  Jednoduché a vyzkoušené. Vložte zeleninu či ovoce do mísy, přidejte dva hrnky studené vody a čajovou lžičku jedlé sody. Plody nechte nechte namočené zhruba 10-12 minut. Občas s mísou zahýbejte, aby se jedlá soda dostala úplně všude. Nakonec ovoce a zeleninu opláchněte pod studenou tekoucí vodou a osušte.
    Podobně postupujte s kyselinou citronovou. Použijte 2 lžičky na 2 litry vody. Ovoce nechte v lázni 15 minut a pak důkladně opláchněte. 

Kde si dát pozor

Ne všechny druhy ovoce a zeleniny jsou ovšem rizikové. U mnoha oblíbených plodin ovšem musíte být na pozoru. Například u jablek mohou po chemickém zásahu zůstat na povrchu škodlivá rezidua. Navíc se může na jejich slupce usadit prach a jiné nečistoty během sklizně a přepravy. Důkladné mytí je tedy nezbytné.

Také hroznové víno je nejen často ošetřováno pesticidy, ale jeho povrch je navíc velmi členitý, což může ztěžovat odstranění nečistot a chemikálií. Mytí pod tekoucí vodou je tedy nutností. Velkým strašákem může být i zcela obyčejný meloun

Meloun totiž může být jednou z nejčastějších příčin letní salmonelózy, na kterou si dáváme v horkých měsících pozor spíš u konzumace vajec, zmrzliny nebo kuřecího masa. Nejvíc nebezpečné jsou hlavně melouny, které se prodávají již nakrájené, problematické ale mohou být i celé, pokud je předem neumyjete a po rozkrojení je budete špatně skladovat. 

Nebezpečí číhá i v lese, konkrétně na všemi oblíbených borůvkách. Ty totiž mohou obsahovat vajíčka nebezpečného parazita, tasemnice liščí. Přestože odborníci tvrdí, že riziko onemocnění, které se projevuje horečkami, spojenými s velkou únavou, je malé, dejte si pozor. Parazit, kterého přenášejí hlavně lišky, totiž může při neléčení člověka zabít.

Riziko je minimální

Zatímco třeba u banánů či avokáda je zřejmé, že omývání díky své pevné slupce nepotřebují, mnoho lidí váhá u citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citróny a limetky. Vězte, že pokud nepoužíváte jejich kůru, ale „vnitřek“ omývat je nemusíte. Mají totiž silné a voskované slupky, které chrání dužinu před kontaminací.

Kůru používejte pouze z chemicky neošetřených plodů a i tak je před použitím důkladně omyjte a osušte.

Náš tip: Z čerstvé zeleniny si podle našeho video receptu můžete připravit výbornou směs na topinky:

Zdroje  informací:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Intake of fruits and vegetables by pesticide residue status in relation to cancer risk

ncbi.nlm.nih.gov - Bacterial Communities Associated with the Surfaces of Fresh Fruits and Vegetables

health.com - How To Clean Fruit and Vegetables 

fda.gov - 7 Tips for Cleaning Fruits, Vegetables 

Recepty k tomuto článku