Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moedrátorka Laďka Něrgešová má spoustu skvělých receptů, tentokrát se pochlubila tím na langoše.
Zdroj: Profimedia, koláž Toprecepty

Langoš je jedním z nejpopulárnějších jídel z rychlého občerstvení, o tom není pochyb. Často se ovšem stává, že nám z „okýnka“ moc nechutná a litujeme utracených peněz. Řešení je snadné, udělejte si doma vlastní. Moderátorka Laďka Něrgešová nabídla jednoduchý recept, který zvládne každý.

Cestování je zbytečné

V době letních festivalů i narvaných koupališť a plováren je velmi pravděpodobné, že nás někde do nosu praští vůně smaženého langoše. Málokdo si totiž dokáže českou „fastfoodovou“ scénu představit bez toho skvostu maďarské kuchyně

Pochopitelně však není nutné, pokud dostanete na langoš chuť, kamkoliv cestovat. Doma si totiž zvládnete připravit tuto pochoutku také, navíc s několika výhodami, které stánek nenabízí.

Co nahoru

Primárně si můžeme za málo peněz udělat langošů kolik chceme, navíc určujeme i tloušťku, kterou máme rádi či velikost, jenž nám vyhovuje. Volit můžeme i mezi různými druhy těst, byť klasikou je jednoduché kynuté.

V neposlední řadě také nemusíme vybírat jen z tradičních přísad, kterými langoš potřeme, ale přidáme si prostě to, na co máme chuť. Někdo zvolí obligátní česnek a kečup, další zase sáhnou po zakysané smetaně, kysaném zelí nebo džemu, medu a čerstvém ovoci.

Jednoduchý recept

Receptů na langoš existuje velká řada, každý se od toho dalšího liší v nějaké drobnosti. Pokud si však chceme oblíbený smažený pokrm připravovat doma, jde nám nejen o chuť, ale také o jednoduchost. Moderátorka Laďka Něrgešová, která na svých sociálních sítích už delší dobu přesvědčuje, jak zdatnou je kuchařkou, má stejný názor.

Nabídla proto recept, díky kterému vytvoříte skvělé langoše jen ze čtyř ingrediencí, cukru a soli. Navíc stačí těsto nechat jen 45 minut vykynout a hned se můžete pustit do smažení. Druhou možností je podle moderátorky uschování těsta do lednice a jeho použití v dalších dvou dnech.

Sama si na langoš přidává česnek, kečup a sýr, ale podle jejích slov je to na každém. „Fantazii se meze nekladou. Klidně i smetanu s ovocem. Co už? Je to vlastně taková rychlejší kobliha,“ myslí si Něrgešová.

Langoš podle Laďky Něrgešové

Na přípravu oblíbeného pokrmu ze stánků rychlého občerstvení budete potřebovat: 1/2 čerstvého droždí (cca 21 g), 200 ml polotučného mléka, 160 ml plnotučného jogurtu, 500 g hladké mouky, cukr a sůl.

Jak na to?

  1. Do mísy rozdrobte půlku droždí, přidejte cukr. Metlou droždí rozdrobte a míchejte, dokud se nerozpustí na kaši. Přilijte mléko a jogurt, zamíchejte. Přisypte sůl a znovu pečlivě zamíchejte. 
  2. Mouku prosejte do mísy. Znovu důkladně vařečkou promíchejte, než vznikne těsto. Mísu na 45 minut přikryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto kynout
  3. Na pomoučený vál nebo pracovní plochu přesuňte těsto, neobávejte se, bude trochu tekutější. Z těsta vytvořte 6 stejně velkých bochánků. Z nich na pomoučeném válu vytvořte placky.
  4. Na plotně si v hlubší pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Do oleje vkládejte vždy jeden langoš, během smažení jeho vrchní část polévejte rozpáleným olejem z pánve
  5. Usmažené langoše odkládejte na talíř s papírovými ubrousky, které pojmou tuk.
  6. Na hotový langoš můžete dát klasicky česnek, kečup a sýr, nebo své oblíbené ingredience.

Náš tip: Připravit si domácí langoše můžete také podle našeho videorecetpu:

Recepty k tomuto článku