Gastro glosa: Češi stále jako popelnice Evropy. Kvůli nižší ceně potravin riskujeme své zdraví a ničíme si planetu
19. 7. 2024 Ostatní
Když se hovoří o kvalitě potravin, mnoho lidí pobaveně vzpomene na polské chipsy, obsahující posypovou sůl. Ačkoliv je tento případ s odstupem let úsměvný, nikterak nezmenšuje problém, který s dovezeným jídlem máme dodnes. Důkazem budiž česnek, který musel být tento týden stažen z prodeje, protože neprošel laboratorními testy.
Peníze v hlavní roli
Potraviny podražily, o tom nemá cenu diskutovat. V některých případech se skutečně jedná o drastickou změnu ceny, kterou nemohou akceptovat všichni zákazníci.
Proto sahají po výrobcích či plodinách, které jsou pro ně dostupnější a nehledí na to, jaký je jejich původ. Právě ten ovšem mnohdy může znamenat rozdíl mezi kvalitním a rizikovým jídlem.
Mohlo by vás zajímat
Důslednější kontrola
Nedostatečná kvalita některého zboží z dovozu se pro někoho může zdát jako laciný argument, který má do „jednoho pytle“ hodit všechny zahraniční dodavatele. Není tomu tak, a nikdo ani netvrdí, že všechno české je stoprocentní.
Je ovšem také pravda, že pokud prodejce nabízí zahraniční zboží místo toho českého, měl by na něj klást větší nároky. Je to přeneseně řečeno - jako ve sportu. Pokud přijde do týmu cizinec, musí být vždy lepší než domácí hráč na jeho pozici. Stejně tak by se to mělo očekávat i při nákupu a následném prodeji potravin.
„Dobroty“ z ciziny
Že však prodejci mnohdy prvotně hledí na svůj zisk a zákazník je až na druhé koleji, dokazují nálezy Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Na jejím webu Potraviny na pranýři lze velmi snadno zjistit, že ošizených a někdy i nebezpečných potravin koluje po našich obchodech až zarážející množství.
Často se navíc jedná právě o zahraniční import. V poslední době to byly třeba ředkvičky z Itálie, u nichž byl trojnásobně překročen limit reziduí pesticidů, hrušky z Turecka měly v sobě dokonce pětinásobek těchto reziduí, podobně to bylo i u kiwi z Turecka, řecká salátová okurka překročila limit pro obsah pesticidu formetanate dokonce třicetkrát.
Když se k tomu připočte několikrát zachycené kuřecí maso z Ukrajiny, které bylo nakaženo salmonelou, hluboko zmrazené husy z Maďarska, které se potýkaly se stejným problémem nebo plesnivé salámy, taktéž z Maďarska, už nejde hovořit o náhodě. Skandálů na kontě našich polských sousedů také nebylo málo.
Kontrola, až když je zle
Posledním případem je španělský česnek, který obchodní řetězec Albert stáhl z prodeje a poradil zákazníkům, aby ho raději urychleně vrátili, v žádném případě ho však nekonzumovali. Důvod? Prý v laboratoři řekli, že není v pořádku, více se veřejnost nedozví.
Všichni si ovšem dokáží představit, že to nebylo z důvodu jeho chuti nebo aroma. Otázkou zůstává, proč se taková potravina dostane na pult a až posléze je stahována? Neměla by nejprve proběhnout ona laboratorní kontrola, a pak teprve prodej? Kdoví, asi se to nestihne a česnek by už nebyl na pultu čerstvý, což by stálo obchodníka zisk.
Rozhoduje zákazník
Je zjevné, že například zahraniční ovoce a zelenina stojí české supermarkety daleko méně peněz, než ty domácí. To se následně odráží na ceně a rozhoduje známá kombinace nabídka-poptávka.
V zemi, kde si mnoho lidí stěžuje na nedostatek financí, potom zcela jasně vítězí poptávka po levnějším, tudíž zahraničním produktu.
Přitom v době, kdy se neustále v médiích opakují slova jako lokální kuchyně nebo uhlíková stopa, jde o zcela nepochopitelný jev. Místní plodiny by měly být v obchodě v lepší kvalitě, dřív a kontroly se dají dělat přímo u dodavatele.
Obchody se ale nezmění, to je na zákazníkovi. Ten musí ukázat, že si sám sebe váží a chce jíst kvalitní jídlo, u kterého se nemusí bát, jestli po něm dostane vyrážku, nebo skončí v nemocnici.
Deset let a nic
V roce 2014 prodával jeden z řetězců polské chipsy a slovenskou vodku s nálepkou „Česká kvalita“. Inspekce tento prohřešek zaznamenala, obchod vyzvala k nápravě a po další kontrole zjistila, že se nestalo vůbec nic. Zdá se, že po deseti letech je situace obdobná, ne-li stejná.
Jak dlouho ještě budeme popelnicí Evropy?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketová pomazánka nejen na topinky: Voní česnekem a kořením hodí se i pod maso nebo na pizzu
Pěstujeme rajčata: Co dělat, když plody šednou, praskají nebo rajským hnědnou listy? Na každý problém je řešení
Jak na cuketové karbanátky s hermelínem: Tyhle voní česnekem i jarní cibulkou a snadno se připravují
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny vaří: Jak na květákové placičky podle Marušky? S podmáslím a libečkem chutnají skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo