Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plánujete se na dovolenou dostat letadlem a cestujete se společností Eurowings? Pokud letíte v době oběda nebo večeře a nestihli jste si žádné jídlo na cestu zabalit, možná přijde vhod jídlo v letadle. Otestovali jsme, jak chutná, kolik stojí a jestli se za tu cenu vyplatí.

Jídlo do letadla

Dát si v letadle něco k jídlu je příjemným zpestřením i kratších letů, hlavně pokud cestujete s dětmi. Doby, kdy se teplé jídlo servírovalo i na kratších letech úplně běžně a zcela zdarma, jsou ale ty tam. Občerstvení se sice v letadlech nabízí, ale zdarma dostanete obvykle jen deci vody. 

Vše ostatní si na kratších letech musíte zaplatit. Samozřejmě, možností je připravit si svačinu z domova, ale to má svá pravidla, o kterých jsme psali již dříve. Pokud s sebou z jakéhokoliv důvodu jídlo nemáte, vybrat se dá z menu v letadle. Právě to jsme se rozhodli otestovat, loni u společnosti Smartwings, letos na palubě letadla Eurowings. 

Podprůměrné těstoviny za nadprůměrnou cenu 

Letecká společnost Eurowings spadá do skupiny Lufthansa a je to takzvaně nízkonákladovka a to se odráží i ve službách. My jsme s touto společností cestovali (dva dospělí a dvě děti) z Prahy do španělské Valencie, což je let trvající přibližně dvě a půl hodiny. 

Nabídka menu na palubě není nějak široká a nejvíc jsou v ní zastoupeny studené sendviče, najdete zde ale i dvě teplé jídla. jako první jsme si objednali klasiku v podobě penne pomodoro.
Rajčatová omáčka ale chutnala trochu uměle a těstoviny byly slepené (viz galerie), takže smíchat je s omáčkou, která se servírovala ve vedlejší vaničce, bylo poměrně složité. Ceně 7,90 EUR , tedy necelých 200 Kč, tak kvalita pokrmu rozhodně neodpovídala. 

Currywurst v menu i s pivem

Druhým teplým jídlem byl currywurst, oblíbené německé jídlo, které je možné objednat samotné za 7,90 EUR, nebo v menu s hranolky (i ty bylo možné si dát samotné za 5,90 EUR), případně v menu společně s nealkoholickým nápojem za 14,90 EUR (360 Kč). Využili jsme možnosti příplatku 1 EURO, za který bylo možné nealko nápoj vyměnit za alkoholický, v našem případě malé pivo.

Problém nastal jen v tom, že jsme potřebovali pokrm pro dceru s celiakií, stevard si ale nebyl jistý, zda je jídlo opravdu bezlepkové. Vzhledem k tomu, že dcera nemívá zažívací obtíže, riskli jsme to, ale jistota to zkrátka není a na takovou otázku by měla být obsluha v letadle připravena. 

V každém případě currywurst chutnal výborně, omáčka byla příjemně pikantní, ale tak, že ji zvládla sníst i devítiletá dcera. Nejvíc nás překvapily hranolky, které byly krásně křupavé, což bychom v letadle úplně nečekali. A potěšilo nás i to, že nebyly příliš slané. Jen jsme podle obrázku očekávali, že bude k hranolkům majonéza. Tu jsme nedostali, ale pravdou je, že v popisu jídla napsaná nebyla. 

Celkově currywurst chuťově obstál, ačkoliv "na zemi" zcela jistě za necelých 400 Kč dostanete v mnoha restauracích lepší jídlo. 

Trochu dražší sendviče

Jako poslední dvě jídla jsme zvolili sendviče. Původně jsme měli v plánu si dát panini s rajčaty, to ale neměli, tak jsme si objednali další dva sendviče z menu, a sice špaldovou bulku s krůtími prsy, rajčatovo-bazalkovou pomazánkou a paprikami a bagel s goudou a pomazánkou z čerstvého sýra a zeleninou.

Sendviče vypadaly, že v nich není mnoho náplně, ale nakonec chutnaly poměrně dobře. Cena jednoho sendviče pak byla 5,90 EUR (149 Kč), bylo možné si je ale objednat i v rámci výhodné nabídky, která zahrnovala dva sendviče a dva nealko nápoje do 4 EUR - to vše dohromady za 15 EUR (379 Kč)

Poměr cena - výkon byl v tomto případě docela obstojný. 

Káva nebo drink na kuráž

Na palubě letadel Eurowings si můžete objednat i kávu nebo čaj a k tomu i nějakou sladkost, např. cookies nebo skořicové plundrové pečivo, my jsme ale této možnosti nevyužili.

Pokud byste se chtěli během letu trochu rozveselit nebo zapomenout třeba na strach z létání, můžete si koupit i bílé či červené víno za 7,5O EUR (189 Kč), prosecco za 7,90 EUR (199 Kč) či long drink (např. gin s tonikem nebo bacardi s colou) za 9 EUR (227 EUR). 

Vyplatí se strava v letadle?

A jak bychom nabídku v letadlech Eurowings zhodnotili? Určitě to je příjemné zpestření letu, ale spíš pro případy nouze. Nějaký velký gastronomický zážitek zkrátka moc nečekejte. Za nás je lepší připravit sobě, případně svým dětem, svačinu doma. 

Dodržet pravidla na to, co se do letadla smí nebo nesmí, je snadné (najdete to v našem článku) a na domácím jídle si určitě víc pochutnáte a ještě i ušetříte. 

Ostatně, na našem letu si ani mnoho lidí jídlo neobjednávalo. Na druhou stranu ale nemusíte mít ze stravy v letadle obavy – zažívání si nepokazíte a ani vás to nezruinuje. 

Na nabídku pokrmů v letadlech Eurowings se můžete podívat i v naší fotogalerii: 

Náš tip: Vynikající svačinkou na cesty, kterou si můžete připravit na cesty, je třeba tento hummus podle našeho video receptu. Zabalit si jej můžete s pita chlebem nebo se zeleninou.  

 

Recepty k tomuto článku