Hříbková omáčka hříbkajda: Je jemná díky smetaně a krásně voní kmínem, s knedlíky chutná božsky
24. 7. 2024 Vaření
Hříbková omáčka hříbkajda je plná smetany a nasbíraných hub. Skvěle chutná s karlovarským knedlíkem, ale přichystat k tomu můžete i jiný oblíbený knedlík. Syté jídlo je rychlé a snadné na přípravu.
Jak na houbovou sezónu v kuchyni
Když je vhodné počasí a začnou růst houby, mají jejich milovníci hned starost, co všechno si z nich připravit. Každý sbírá jiné houby, ale hříbky jsou takovou dobrou klasikou, kterou si, když se zadaří, přinesou domů i sběrači začátečníci.
Houby potřebují tepelnou úpravu podle druhu. Hříbky, jako je hřib hnědý, dubový, smrkový, hřib kovář i méně obvyklý hřib plstnatý jsou ideální právě do krémových omáček jako je v níže uvedeném receptu. Hřibovité houby se hodí i do polévek, případně smaženic. Ta nejlepší je právě z hříbků.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vařit houby
Houby bývají těžko stravitelné a potřebují důkladnou tepelnou úpravu. V případě hřibovitých je to konkrétně minimálně 20 minut, vhodnější je ale 25 minut až půl hodiny. Málo upravené houby by mohly způsobit trávicí obtíže. Jídlo si hezky užijeme samozřejmě za předpokladu, že využívané houby bezpečně poznáme.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit hříbkovou omáčku hříbkajdu
Na 4 porce budete potřebovat: hříbky, 1 lžíci oleje, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžičku drceného kmínu, 250 ml sladké smetany, 1 lžíci hladké mouky na zahuštění, sůl, mletý pepř a petrželku.
Jak na to? Houby očistěte a nakrájejte je na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte k ní houby, bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín.
Houby restujte do změknutí, a pak je zalijte vodou. Krátce provařte. Smetanu smíchejte s hladkou moukou a přilijte ji k houbám. Promíchejte a nechte provařit asi čtvrt hodiny. Podle chuti osolte, opepřete. Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři posypejte nasekanou petrželkou.
Náš tip: Přichystat si můžete i tuto staročeskou omáčku s hřiby podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Správné houbaření má svá pravidla. Nejsou složitá a vyplatí se je znát. Poradíme, jak na to
15 receptů na omáčky: Uvařte si s námi ty nejoblíbenější z našeho receptáře
Pět znamení horoskopu, která nejlépe připraví houby: Váhy vyšvihnou skvělou omáčku, Raci zase úžasnou smaženici
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární karlovarský knedlík. Během festivalu si na něm pochutnává i herec Johny Depp
Dokonalá houbová smaženice: Nejlepší je z hříbků a lišek, a když ji osmažíte na másle, bude naprosto božská