Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hříbková omáčka hříbkajda: Je jemná díky smetaně a krásně voní kmínem, s knedlíky chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, Ivvettaa

Hříbková omáčka hříbkajda je plná smetany a nasbíraných hub. Skvěle chutná s karlovarským knedlíkem, ale přichystat k tomu můžete i jiný oblíbený knedlík. Syté jídlo je rychlé a snadné na přípravu.

Jak na houbovou sezónu v kuchyni

Když je vhodné počasí a začnou růst houby, mají jejich milovníci hned starost, co všechno si z nich připravit. Každý sbírá jiné houby, ale hříbky jsou takovou dobrou klasikou, kterou si, když se zadaří, přinesou domů i sběrači začátečníci. 

Houby potřebují tepelnou úpravu podle druhu. Hříbky, jako je hřib hnědý, dubový, smrkový, hřib kovář i méně obvyklý hřib plstnatý jsou ideální právě do krémových omáček jako je v níže uvedeném receptu. Hřibovité houby se hodí i do polévek, případně smaženic. Ta nejlepší je právě z hříbků

Jak dlouho vařit houby

Houby bývají těžko stravitelné a potřebují důkladnou tepelnou úpravu. V případě hřibovitých je to konkrétně minimálně 20 minut, vhodnější je ale 25 minut až půl hodiny. Málo upravené houby by mohly způsobit trávicí obtíže. Jídlo si hezky užijeme samozřejmě za předpokladu, že využívané houby bezpečně poznáme.  

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit hříbkovou omáčku hříbkajdu

Na 4 porce budete potřebovat: hříbky, 1 lžíci oleje, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžičku drceného kmínu, 250 ml sladké smetany, 1 lžíci hladké mouky na zahuštění, sůl, mletý pepř a petrželku.

Jak na to? Houby očistěte a nakrájejte je na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte k ní houby, bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín.

Houby restujte do změknutí, a pak je zalijte vodou. Krátce provařte. Smetanu smíchejte s hladkou moukou a přilijte ji k houbám. Promíchejte a nechte provařit asi čtvrt hodiny. Podle chuti osolte, opepřete. Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři posypejte nasekanou petrželkou.

Náš tip: Přichystat si můžete i tuto staročeskou omáčku s hřiby podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku