Maličké koláčky rumáčky: S vůní rumu a tvarohovou nádivkou s rozinkami jsou dokonalé a zachutnají všem
24. 7. 2024 Vaření
Z kynutého těsta se dají chystat úžasné dobroty, třeba právě jako jsou tyto koláčky rumáčky. Když budeme při přípravě postupovat správně, budou vynikající. Po upečení je namočte v másle s rumem.
Rum do těsta
Rum se do těsta přidává proto, aby ho ochutil a provoněl. Díky němu také mohou vyniknout další chuťové složky. Rum často přidáváme třeba spolu s rozinkami, které v něm necháváme nabobtnat.
Variantou je ale také využít tento alkoholický nápoj až na konec přípravy pečiva právě tak, jak je to v níže uvedeném receptu. Díky tomu bude ještě voňavější.
Mohlo by vás zajímat
Správná příprava kynutého těsta
Aby s kynutým těstem nebyly problémy a my si ho mohli po upečení hezky vychutnat, je třeba dodržet pár pravidel.
- Všechny suroviny na těsto vyndejte včas z lednice. Je potřeba, aby měly pokojovou teplotu.
- Využívanou tekutinu mírně ohřejeme (voda nebo mléko), nesmí být ale horká. Tím by se kvasinky zahubily.
- Kvásek necháme vzejít v teplém prostředí, aby kvasinky mohly hezky pracovat. Ale nedávejte jej kynout do běžné trouby, stačí pokojová teplota. Jamile zpracujete kvásek s ostatními surovinami, můžete těsto nechat kynout běžným způsobem, anebo v chladu, klidně přes noc.
- Těsto je hotové, když zdvojnásobí svůj objem. Podle vzhledu je hladké, lesklé a pružné. Když do něj píchneme prstem, pomalu se vyrovnává.
- Po vykynutí a vytvarování potřebného pečiva ještě necháváme těsto na plechu na dokynutí.
Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…
Koláčky rumáčky
Na přípravu budete potřebovat: 500 g hladké mouky světlé, 500 g polohrubé mouky výběrové, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, trochu citronové kůry, 2 lžíce rumu, 150 g másla, 50 g sádla (nebo oleje), 60 g droždí, 1 špetku soli, 3 žloutky a 500 ml mléka (nebo dle potřeby). Nádivka: 2 kostky tvarohu, cukr (dle chuti), 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a rozinky do náplně. Na potření: máslo, rum a práškový cukr smíchaný s vanilkovým.
Jak na to? Do mísy prosejte mouky, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. V troše vlahého mléka a lžičce cukru rozmíchejte droždí a nalijte ho do mísy s moukou. Zaprašte hrstkou mouky a nechte stranou.
Mezitím rozšlehejte v povoleném tuku žloutky, rum a trochu mléka a přidejte k mouce s droždím. Zadělejte vláčné těsto a nechte ho v teple kynout. Během kynutí ho ještě několikrát propracujte.
V čase, kdy těsto kyne, připravte tvarohovou nádivku, na kterou smíchejte dohromady veškeré suroviny. Po vykynutí z těsta rukou nebo lžící odkrajujte malé kousky, z každého udělejte placičku, na ni dejte připravený tvaroh, rozinky a pevně uzavřete.
Plech pomastěte tukem a koláčky pokládejte spojem dolů a nechte ještě chvilku dokynout. Pak je dejte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte je dozlatova asi 20 minut. Před pečením je ničím nepotírejte. Po upečení rozpusťte máslo, do něj nalijte přiměřeně rumu a každý koláček namočte nebo potřete mašlovačkou. Na závěr obalte koláčky v práškovém cukru, smíchaném s vanilkovým.
Náš tip: Připravte si koláčky rumáčky podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
K podnikání ho přivedlo vyhoření z práce i vážná nemoc syna. Dnes své produkty dodává šéfkuchařům nejlepších restaurací
Proč nechat těsto kynout v lednici? Buchty i mazance budou mnohem lepší, když dodržíte tento postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórkový koláč se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Králičí karbanátky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Kapustové čevapčiči
Přidáno před 21 hodinami
Podmáslovo-dýňové lívance
Přidáno před 23 hodinami
Dýňová polévka se zeleninovými chipsy
Přidáno 6. 9. 2024 09:35
Vepřové plátky na cuketě a pivu se znojemskou chutí
Přidáno 5. 9. 2024 20:53
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kynuté těsto na cokoli: Univerzální hrníčkové těsto na koláčky, buchty, záviny i šátečky zvládne každý, postup je snadný
Jak připravit kvásek z droždí? Podle názorného videa jej zvládne i začátečník