Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maličké koláčky rumáčky: S vůní rumu a tvarohovou nádivkou s rozinkami jsou dokonalé a zachutnají všem
Zdroj: Toprecepty.cz

Z kynutého těsta se dají chystat úžasné dobroty, třeba právě jako jsou tyto koláčky rumáčky. Když budeme při přípravě postupovat správně, budou vynikající. Po upečení je namočte v másle s rumem.

Rum do těsta

Rum se do těsta přidává proto, aby ho ochutil a provoněl. Díky němu také mohou vyniknout další chuťové složky. Rum často přidáváme třeba spolu s rozinkami, které v něm necháváme nabobtnat.

Variantou je ale také využít tento alkoholický nápoj až na konec přípravy pečiva právě tak, jak je to v níže uvedeném receptu. Díky tomu bude ještě voňavější. 

Správná příprava kynutého těsta

Aby s kynutým těstem nebyly problémy a my si ho mohli po upečení hezky vychutnat, je třeba dodržet pár pravidel. 

  • Všechny suroviny na těsto vyndejte včas z lednice. Je potřeba, aby měly pokojovou teplotu. 
  • Využívanou tekutinu mírně ohřejeme (voda nebo mléko), nesmí být ale horká. Tím by se kvasinky zahubily.
  • Kvásek necháme vzejít v teplém prostředí, aby kvasinky mohly hezky pracovat. Ale nedávejte jej kynout do běžné trouby, stačí pokojová teplota. Jamile zpracujete kvásek s ostatními surovinami, můžete těsto nechat kynout běžným způsobem, anebo v chladu, klidně přes noc
  • Těsto je hotové, když zdvojnásobí svůj objem. Podle vzhledu je hladké, lesklé a pružné. Když do něj píchneme prstem, pomalu se vyrovnává.
  • Po vykynutí a vytvarování potřebného pečiva ještě necháváme těsto na plechu na dokynutí.

Kynutí

Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…

Koláčky rumáčky

Na přípravu budete potřebovat: 500 g hladké mouky světlé, 500 g polohrubé mouky výběrové, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, trochu citronové kůry, 2 lžíce rumu, 150 g másla, 50 g sádla (nebo oleje), 60 g droždí, 1 špetku soli, 3 žloutky a 500 ml mléka (nebo dle potřeby). Nádivka: 2 kostky tvarohu, cukr (dle chuti), 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a rozinky do náplně. Na potření: máslo, rum a práškový cukr smíchaný s vanilkovým.

Jak na to? Do mísy prosejte mouky, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. V troše vlahého mléka a lžičce cukru rozmíchejte droždí a nalijte ho do mísy s moukou. Zaprašte hrstkou mouky a nechte stranou.

Mezitím rozšlehejte v povoleném tuku žloutky, rum a trochu mléka a přidejte k mouce s droždím. Zadělejte vláčné těsto a nechte ho v teple kynout. Během kynutí ho ještě několikrát propracujte.

V čase, kdy těsto kyne, připravte tvarohovou nádivku, na kterou smíchejte dohromady veškeré suroviny. Po vykynutí z těsta rukou nebo lžící odkrajujte malé kousky, z každého udělejte placičku, na ni dejte připravený tvaroh, rozinky a pevně uzavřete.

Plech pomastěte tukem a koláčky pokládejte spojem dolů a nechte ještě chvilku dokynout. Pak je dejte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte je dozlatova asi 20 minut. Před pečením je ničím nepotírejte. Po upečení rozpusťte máslo, do něj nalijte přiměřeně rumu a každý koláček namočte nebo potřete mašlovačkou. Na závěr obalte koláčky v práškovém cukru, smíchaném s vanilkovým.

Náš tip: Připravte si koláčky rumáčky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku