Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Vrstvený letní salát je ideální oběd do práce i na výlet. S tuňákem a vajíčky chutná skvěle
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Nechce se vám stát v horku dlouhé hodiny u plotny? Nemusíte! Tenhle salát připravíte v cukuletu a pochutná si na něm celá rodina. Vrstvený salát je ideální do práce, na výlet i na piknik. Navíc má spoustu možností, jak se dá obměňovat.

Do sklenice!

V úporných vedrech obvykle nemáme chuť vyvařovat těžká a pracná jídla. Salát, doplněný o sacharidy v podobě těstovin, a bílkoviny v podobě vajíček a tuňáka, se tak může stát plnohodnotným jídlem, které zasytí, ale neuspí vás na půl dne. 

Vrstvený salát je pak fajn v tom, že si do něj naskládáte, co chcete, a pak ho jen vyklopíte do mísy a je hotovo. Já si salát obvykle připravuji večer předem, dám ho do lednice a druhý den beru tam, kam zrovna potřebuju - do práce nebo na výlet k vodě.

Jak už jsem psala v úvodu, možností, jak salát namíchat, je víc. Tento recept tedy berte hlavně jako inspiraci a přizpůsobte si jej svým chutím. Nám chutná přesně tak, jak je, ale klidně experimentujte. 

Rychlý vrstvený salát 

Budete na něj potřebovat: uvařené a vychladlé těstoviny (můžete využít třeba takové, co vám zbyly z jiného vaření) - asi 250 g, 1 tuňáka v konzervě, 2 vařená vajíčka, půlku salátové okurky a několik cherry rajčátek, bylinky dle své chuti. Na zálivku: olivový olej, citronovou šťávu a sůl. 

Postup: 

  1. Uvařené těstoviny pokapejte olivovým olejem a řádně promíchejte. Těstoviny se neslepí a v salátu se pak hezky promíchají. 
  2. Připravte si zálivku: smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Nic víc. Opravdu tohle stačí. Já používám vločkovou Maldonskou sůl a vždy čerstvou citronovou šťávu. Poměry neuvádím, přizpůsobte si množství dle chuti. Zálivku můžete i lehce dochutit půl lžičkou cukru, ale není to nutné. 
  3. Okurku a rajčata očistěte a nakrájejte na malé kousky. Rajčata dejte do sítka nad mísu vykapat, jinak by do salátu pustila moc šťávy. 
  4. Natvrdo vařená vajíčka (já vařím do poloměkka, asi 7 minut) oloupejte a nakrájejte na kostičky. 
  5. Začněte vrstvit. Na dno velké sklenice dejte nejdříve zálivku, pak těstoviny, poté vrstvu rajčat, vrstvu okurek, přidejte tuňáka z konzervy a nakonec přidejte vajíčka. Na závěr posypte salát čerstvými bylinkami, případně i semínky. Uchovejte v chladu, dokud jej nebudete potřebovat. Poté vyklopte, promíchejte a vychutnávejte, nejlépe s kvalitním pečivem. 

Moje tipy: 

  • Do zálivky někdy přidám olivový olej s levandulí, hezky ji provoní, případně použiju hrubozrnnou sůl s levandulí. 
  • Takto navrstvený salát vydrží v chladu klidně 24 hodin. Do práce nebo na výlet je tedy ideální. Jen zálivka musí být vždy dole a na ní těstoviny a až pak cokoliv dalšího.
  • Základní kombinace - těstoviny, tuňák, rajčata, okurka a vajíčka - se nám nejvíc osvědčila a řekla bych, že chutná "univerzálně dobře", tedy skoro všem. Ale samozřejmě, máte-li v oblibě jinou zeleninu, využijte ji. 
  • Tuňáka i olivový olej kupuju vždycky v akci a ve větším množství. Obojí dlouho vydrží a je využitelné do mnoha jídel. Třeba obyčejné vařené těstoviny, smíchané s tuňákem z konzervy a nakrájenými sušenými rajčaty (nebo na cibulce podušenými čerstvými) jsou skvělou a rychlou večeří. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku