Holka u plotny radí: Vrstvený letní salát je ideální oběd do práce i na výlet. S tuňákem a vajíčky chutná skvěle
23. 7. 2024 Vaření
Nechce se vám stát v horku dlouhé hodiny u plotny? Nemusíte! Tenhle salát připravíte v cukuletu a pochutná si na něm celá rodina. Vrstvený salát je ideální do práce, na výlet i na piknik. Navíc má spoustu možností, jak se dá obměňovat.
Do sklenice!
V úporných vedrech obvykle nemáme chuť vyvařovat těžká a pracná jídla. Salát, doplněný o sacharidy v podobě těstovin, a bílkoviny v podobě vajíček a tuňáka, se tak může stát plnohodnotným jídlem, které zasytí, ale neuspí vás na půl dne.
Vrstvený salát je pak fajn v tom, že si do něj naskládáte, co chcete, a pak ho jen vyklopíte do mísy a je hotovo. Já si salát obvykle připravuji večer předem, dám ho do lednice a druhý den beru tam, kam zrovna potřebuju - do práce nebo na výlet k vodě.
Jak už jsem psala v úvodu, možností, jak salát namíchat, je víc. Tento recept tedy berte hlavně jako inspiraci a přizpůsobte si jej svým chutím. Nám chutná přesně tak, jak je, ale klidně experimentujte.
Mohlo by vás zajímat
Rychlý vrstvený salát
Budete na něj potřebovat: uvařené a vychladlé těstoviny (můžete využít třeba takové, co vám zbyly z jiného vaření) - asi 250 g, 1 tuňáka v konzervě, 2 vařená vajíčka, půlku salátové okurky a několik cherry rajčátek, bylinky dle své chuti. Na zálivku: olivový olej, citronovou šťávu a sůl.
Postup:
- Uvařené těstoviny pokapejte olivovým olejem a řádně promíchejte. Těstoviny se neslepí a v salátu se pak hezky promíchají.
- Připravte si zálivku: smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Nic víc. Opravdu tohle stačí. Já používám vločkovou Maldonskou sůl a vždy čerstvou citronovou šťávu. Poměry neuvádím, přizpůsobte si množství dle chuti. Zálivku můžete i lehce dochutit půl lžičkou cukru, ale není to nutné.
- Okurku a rajčata očistěte a nakrájejte na malé kousky. Rajčata dejte do sítka nad mísu vykapat, jinak by do salátu pustila moc šťávy.
- Natvrdo vařená vajíčka (já vařím do poloměkka, asi 7 minut) oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Začněte vrstvit. Na dno velké sklenice dejte nejdříve zálivku, pak těstoviny, poté vrstvu rajčat, vrstvu okurek, přidejte tuňáka z konzervy a nakonec přidejte vajíčka. Na závěr posypte salát čerstvými bylinkami, případně i semínky. Uchovejte v chladu, dokud jej nebudete potřebovat. Poté vyklopte, promíchejte a vychutnávejte, nejlépe s kvalitním pečivem.
Moje tipy:
- Do zálivky někdy přidám olivový olej s levandulí, hezky ji provoní, případně použiju hrubozrnnou sůl s levandulí.
- Takto navrstvený salát vydrží v chladu klidně 24 hodin. Do práce nebo na výlet je tedy ideální. Jen zálivka musí být vždy dole a na ní těstoviny a až pak cokoliv dalšího.
- Základní kombinace - těstoviny, tuňák, rajčata, okurka a vajíčka - se nám nejvíc osvědčila a řekla bych, že chutná "univerzálně dobře", tedy skoro všem. Ale samozřejmě, máte-li v oblibě jinou zeleninu, využijte ji.
- Tuňáka i olivový olej kupuju vždycky v akci a ve větším množství. Obojí dlouho vydrží a je využitelné do mnoha jídel. Třeba obyčejné vařené těstoviny, smíchané s tuňákem z konzervy a nakrájenými sušenými rajčaty (nebo na cibulce podušenými čerstvými) jsou skvělou a rychlou večeří.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čtyři znamení horoskopu, která nikdy neřeknou ne alkoholu: Střelec odchází z večírku poslední, Lev tíhne k závislosti
K podnikání ho přivedlo vyhoření z práce i vážná nemoc syna. Dnes své produkty dodává šéfkuchařům nejlepších restaurací
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórkový koláč se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Králičí karbanátky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Kapustové čevapčiči
Přidáno před 14 hodinami
Podmáslovo-dýňové lívance
Přidáno před 16 hodinami
Dýňová polévka se zeleninovými chipsy
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na cuketě a pivu se znojemskou chutí
Přidáno 5. 9. 2024 20:53